Tre frågor till Helena von Zweigbergk

Foto: Anna-Lena Ahlström

Datum

16 Maj 2016

Foto

Anna-Lena Ahlström

Du har med lätt hand reviderat dina spänningsromaner om fängelseprästen Ingrid Karlberg som du skrev mellan 1999–2006. Hur kommer det sig och hur har du gått tillväga?

Det var de första romaner jag skrev och när jag läste om dem nu var det vissa saker jag irriterade mig på. Dels att jag hade en tendens att först gestalta och därefter förklara vad jag ville ha sagt. Att stryka förklaringarna och förlita sig på gestaltningen istället var en fröjd. Dessutom har jag tagit bort ett samtal med Gud, Herren, som Ingrid hade. De kändes onödiga, helt enkelt. Jag har också petat lite här och där. Det har varit mycket lustfyllt att hålla på. Det finns något i de här berättelserna som jag gillar.

Hur var det att möta Ingrid Karlberg igen? Vad tänker du om henne?

Jag tycker hon är helt galen och jobbig och underbar. Jag vill inte minnas att det var medvetet från min sida, att hon skulle sticka ut på det sättet. Hon är mycket udda. Jag vet att jag tänkte att hon skulle vara vilsen i livet, som kvinna, som präst, ja, som människa. Hon är ganska ensam och har svårt att sätta gränser. Hon vill gärna vara god vilket gör att hon hamnar i besvärliga situationer. Hon kan verkligen krångla till det för sig. Det finns ett sökande och ett allvar hos henne som jag kan känna igen från tiden jag var barn. Det finns något naivt och oskuldsfullt över henne. Samtidigt är hon komisk i allt sitt allvar.

Vad ligger i framtiden, planerar du fler böcker med Ingrid eller skriver du på något helt nytt?

Närmast till hands ligger en annan sorts roman. Men kanske mer Ingrid så småningom, vem vet? Framförallt tycker jag hon borde bli teveserie. En kvinnlig präst i ett kvinnofängelse, hur spännande kan det inte bli?

-----------
Helena von Zweigbergk inledde sitt skönlitterära författarskap med deckarserien om den kvinnliga fängelseprästen Ingrid Carlberg. Den första boken i serien, Det Gud inte såg (2001), blev en stor succé och såldes till flera länder. Med Ur vulkanens mun (2008) fick hon ett brett genomslag hos både läsare och kritiker. Hennes senaste roman Än klappar hjärtan utkom 2013. Helena von Zweigbergk har fått stor uppmärksamhet för radioprogrammet Oförnuft och känsla och har dessutom vunnit På spåret tillsammans med författarkollegan Göran Everdahl.

Relaterade artiklar

Foto: Anna-Lena Ahlström

8 april 2024

Helena von Zweigbergk: ”Killarna trodde sig veta hur kvinnorna skulle frigöra sig”