Helena von Zweigbergks bok blir pjäs i helgen

Foto: Thron Ullberg

Datum

10 Augusti 2018

Foto

Thron Ullberg

Helena von Zweigbergk, känd som jounalist och filmrecensent, har skrivit den insiktsfulla och poetiska bok De behövande som nu ges för första gången som teaterpjäs, dramatiserad av Karin Parrot-Jonzon. Uppsättningen har premiär ikväll och spelas under helgen på Skillinge teater.

Uruppsättningen De behövande handlar om den komplexa och täta relationen mellan två vuxna kvinnor som även är mor och dotter.

Vi kan alla känna igen oss i viljan att krypa upp i mammas famn och så blir allt med ens bra, men vad tänker egentligen mor och dotter om varandra nu när de båda är vuxna och jämställda varandra och dessutom båda mödrar.

Föreställningen är första delen i en triologi med föreställningar kallade BREAKING THE SPELL som alla behandlar relationen mellan mor och dotter. 

Helena von Zweigbergk är i höst aktuell med romanen Totalskada.

Relaterat

Om boken

De är två vuxna kvinnor, men de är också mor och dotter. På ytan ser det ut som vardagliga möten och samtal om barnbarn och makar och vardagsliv. Men därunder bubblar det av starka känslor, såriga motsättningar aladdade minnen som skildras ur, och färgas av, de två kvinnornas olika perspektiv. En relation som är lika tät som den är komplex.

Kan en vuxen mor och dotter komma lika nära som i begynnelsen? Vilka sanningar behöver uttalas och göras upp med? Går det att överbrygga de avstånd som uppstått när barnet inte längre är barn och när en förälder förvandlats till en vanlig vuxen människa, men med alla de brister som barnets skarpa blick avtäcker.

Helena von Zweigbergk ger ut en berättelse i ett nytt format. Lite längre än en novell, lite kortare än en roman.

Läs mer

Helena von Zweigbergk, Jens Fänge

De behövande

Relaterade artiklar

13 mars 2023

Följ med på Litteraturtåget 2023

Foto: Mattias Edwall

23 mars 2022

Helena von Zweigbergk om kärlek och relationer på 50-talet