Ebba Witt-Brattströms uppmärksammade bok blir både opera och pjäs

Foto: Marie Klingspor Rotstein

Datum

27 Oktober 2016

Foto

Marie Klingspor Rotstein

Förra veckan blev det känt att författaren och litteraturprofessorn Ebba Witt-Brattströms omtalade romandebut Århundradets kärlekskrig sätts upp som opera i Vattnäs konsertlada i Dalarna. Witt-Brattström samarbetar med Mathias Clason, som gör libretto och scenografi, tonsättaren Paula Malmborg Ward och regissören Niklas Hjulström.

I dag berättar Dagens Nyheter att boken även blir pjäs på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. I rollerna syns Cecilia Nilsson och Lennart Jähkel. Nora Nilsson har dramatiserat och regisserat teateruppsättningen som bygger på Witt-Brattströms berättelse om hur en kvinna efter 30 år väljer att lämna sin man.

”Vi vill berätta om generationskonflikter, kärlek, krig och kärlekskrig som aldrig lämnar oss i fred”, säger teaterchef Anna Takanen till DN.

Relaterat

Om boken

Ett äktenskapligt haveri i jämställdhetens förljugna paradis. Det är brutalt, slagfärdigt, naket, ömkligt. Och oändligt sorgligt.

Två röster: en kvinna och en man som levt tillsammans i ett halvt liv. Genom orden hörs de sista, bultande hjärtslagen i en gemensam tillvaro. Det som en gång var stor kärlek har vänts till långdragen kamp.

"Han sa:
Om du överger mig
har du bara livslångt hat
att vänta.

Hon sa:
Tror antingen jag eller du
måste dö."

Århundradets kärlekskrig är en punktroman, influerad av Märta Tikkanens klassiker Århundradets kärlekssaga från 1978. En strindbergsk dödsdans, i vår samtid.

Läs mer

Ebba Witt-Brattström

Århundradets kärlekskrig

Relaterade artiklar

Foto: Alexandra A. Ellis

27 februari 2019

Möt dina favoritförfattare på Littfest i Umeå