Sara Hallström är Årets författare i väst

Foto: Trinidad Carrillo

Datum

3 Januari 2017

Foto

Trinidad Carrillo

Priset för Årets författare i väst går i år till Sara Hallström, som senast gav ut diktsamlingen Jag vill att mina barn ska tillhöra 2015. Sara Hallström är född 1979 och är bosatt i Göteborg. Hon debuterade 2004 med lyriksamlingen Vi måste ha protein. Vid sidan av sitt skrivande arbetar Sara som kulturprojektledare, leder skrivarkurser på folkhögskolor och kulturhus, är verksam som pedagog på Göteborgs Konsthall och medlem i Ord och Bilds redaktion.

Priset Årets författare ska gå till "en i Västsverige verksam författare som under det gånga året (1 oktober-30 september) givit ut ett skönlitterärt verk av särskilt hög kvalitet."

Juryns motivering lyder:

"För en lågmäld och poetisk berättelse om vardag och kropp i omsorgens vårdande rum. Med ömsint och tydlig röst och bilder som dröjer sig kvar ställer dikterna viktiga frågor om närhet, avstånd och relationer."

Sara Hallström kommer att ta emot priset Årets författare och 20 000 kronor onsdag 18 januari vid Författarcentrum Väst invigning av litteraturåret 2017.

Jury för priset Årets författare 2016 har varit Elin Boardy (ordförande FCV), Christina Engdegård (Västsvenska Författarsällskapet) och Malin Andersson (Göteborgs stadsbibliotek). Övriga nominerade till Årets författare var Eija Hetekivi Olsson, Kennet Klemets, Ulf Karl Olov Nilsson och Ingela Strandberg.

Relaterat

Om boken

Vad är omsorg?
Det hoprafsande helande bortstötande greppet.
Jag vill att mina barn ska tillhöra är en diktberättelse.
Den lägger sig hos det som ibland kallas barndomens kvinnoland.
Att vara här är att vara på gränsen mellan vård och värld. Kärlek är upprepning.
En pedagogs undran om sina, andras, våra, allas, några barn.
En lesbisk kropp, ett könat rum, en institution och en rytm.
Att tvätta sina händer, att finnas där det finns rinnande vatten, att få tyst på någon.
Att gråta bort ansikten, att höra ihop, att gå hem. Att separera dig ur mig,
att skämmas och att vara stolt.

Sara Hallströms nya diktsamling utspelas i vad som liknar ett klassrum för yngre. Om hennes senaste diktsamling Torg, korg, eko (2010) skrev Göran Sommardahl: "Och det absolut märkvärdiga med Sara Hallströms poesi är att hon hittar en tilltalsvinkel, en utsägelsepunkt som motsäger varje normalt prat. Hon frågar inte hur världen ska vara beskaffad för att vi ska vilja vara där, eller hur vi ska vara beskaffade för att få självklar hemortsrätt. Hon låter själva samhället fråga sig hur det ska vara beskaffat för att stå ut med sig självt, hur det ska kunna inrymma sig självt."

Läs mer

Sara Hallström

Jag vill att mina barn ska tillhöra

Relaterade artiklar

Foto: Alice Johansson

14 december 2023

Prisma litteraturpris till Sara Hallström