Är Sigrid Undset nästa Elena Ferrante?

Foto: O. Væring Eier / Owner Institution: Nasjonalbiblio

Datum

1 Juni 2017

Foto

O. Væring Eier / Owner Institution: Nasjonalbiblio

Efter Elena Ferrantes enorma framgångar med Neapelkvartetten är frågan på litteraturvärldens läppar: vilken romansvit blir nästa stora världssuccé?

Den amerikanska nyhetssajten Slate hoppas att det blir Sigrid Undsets romantrilogi om Kristin Lavransdotter som skrevs och gavs ut under tidigt 1920-tal.

Kristin Lavransdotter är Sigrid Undsets stora historiska romantrilogi som utspelas i Gudbrandsdalen på 1300-talet. Med Kristin Lavransdotter fick Sigrid Undset sitt stora internationella genombrott och 1928 erhöll hon Nobelpriset med motiveringen "förnämligast för hennes mäktiga skildringar ur Nordens medeltida liv". Förra året gav vi ut hela trilogin i en efterlängtad nyöversättning av Gun-Britt Sundström, som även skrivit förordet.

I den första delen, Kransen från 1920, följer vi den unga Kristin som blir lovad till faderns vän Simon Darre. Men under sin tid som ungsyster i klosterskolan råkar hon en dag illa ut och räddas i sista stund av den stilige riddaren Erlend. Kristin blir förälskad, trots att den högättade unge mannens rykte är tvivelaktigt och att deras förhållande riskerar att få våldsamma konsekvenser för deras respektive familjer. I uppföljarna, Husfrun från 1921 och Korset från 1922, följer vi Kristins liv in i äktenskapet och familjebildandet, med lögner och svek som följd. Samtidigt som landet drabbas av en sjukdom som hotar stora delar av befolkningen ger Kristin inte upp hoppet om kärleken.

Slate skriver: ”Om HBO letar efter en ny miniserie borde man ge Kristin Lavransdotter den filmbehandling den förtjänar” och drar paralleller till kanalens miniserie Oliver Kitterdige, baserad på Elizabeth Strouts roman med samma namn.

”En annan jämförelse är Elena Ferrantes Neapelromaner, vars enorma kommersiella framgångar tyder på att det finns en marknad för serier om tuffa, komplicerade kvinnor som navigerar sig genom ett kulturellt konservativt Europa”, fortsätter Slate.

Relaterat

Om boken

Läs mer

Sigrid Undset

Kristin Lavransdotter

Relaterade artiklar

Foto: Alexander Mahmoud

22 juni 2017

Gun-Britt Sundström får Letterstedtska föreningens nordiska översättarpris 2017