Författarna till boken Båt 370 finalister i årets MegAward

Foto: Susanne Kindt

Datum

20 September 2017

Foto

Susanne Kindt

Tidigare i år gav Annah Björk och Mattias Beijmo ut boken Båt 370, ett skrämmande reportage inifrån Turkiet om vad som hände på havet när en båt med flyktingar sjönk, om svek och medmänsklighetens gränser. Samtidigt gjorde de utställningen I'm alive, som samlade deras intryck från Turkiet och Lesbos, och för den är de nu finalister i tävlingen. Utställningen är en interaktiv visualisering av flyktingbåtar på Egeiska havet och bygger på verklig data från båtflyktingars GPS-positioner, sms, chattmeddelanden och bilder. Fram träder bilden av hur det verkligen är att göra den farliga flykten över Medelhavet i överfyllda gummibåtar.

Utställningen har visats på Tekniska Museet, House of Sweden i Washington och på Husebry bruk i Växjö.

Den 27 september delas MegAward ut i tre kategorier under Meg17 i Göteborg. Kategorierna är Årets förnyare, Årets normbrytare och Årets raket. 

Bland övriga finalister finns KIT, Magda Gad och Aftonbladet-kampanjen Mitt ID.
 

Relaterat

Om boken

Kom kustbevakningen? Det är sjuåriga Lamis sista ord innan hon försvinner i vågorna på Egeiska havet. När solen går upp ligger livlösa kroppar på turiststranden. På en klippa i havet står tolv unga män som lyckats simma i land.

Det är den 5 januari 2016 och svenska politiker pratar om flyktingpaus. EU gör överenskommelser med Turkiet för att hindra människor att fly in i unionen medan den maffiastyrda flyktingsmugglingen omsätter miljardbelopp. President Erdogan fängslar kritiska journalister i ett land som alltmer liknar en diktatur.

Författarnas personliga resa mot sanningen är en icke-fiktiv thriller om ett massmord med politiska förtecken. Båt 370 är ett skrämmande reportage inifrån Turkiet om vad som hände på havet, om svek och medmänsklighetens gränser.

Läs mer

Mattias Beijmo, Annah Björk, Stig Söderlind

Båt 370

Relaterade artiklar

27 september 2017

Författarna till Båt 370 får pris på årets MegAward