Båt 370

Författare

Mattias Beijmo

Annah Björk

Båt 370

Svenska

2017-03-20

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Reportage

Författare

Recensionsdag

2017-04-05

Publiceringsdatum

2017-03-20

Illustratör

Stig Söderlind

Formgivare omslag

Pär Wickholm

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Illustratör

Stig Söderlind

Format

Inbunden, E-bok, Ljudbok

Produktion

Papper

Munken Print

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

ScandBook AB

Produktdetaljer

ISBN

9789113076065

Antal Sidor

277

Vikt (kg)

0.44

Ryggbredd (mm)

22

Höjd (mm)

217

Bredd (mm)

143

Klimatpåverkan

230g CO2e
Papper
ca 182 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 9 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 39 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Båt 370

Recensioner

”En skrämmande reportagebok om en av de många flyktingbåtar som förliste mellan Turkiet och Grekland och författarnas kamp att synliggöra en av många bortträngda flyktingtragedier.”

Advokaten

”Griper tag från första sidan”

”Det är skakande läsning.”

[...] "Mattias Beijmos och Annah Björks bok dokumenterar fasansfulla vittnesmål – och förmedlar även författarnas egen känsla av maktlöshet inför situationen." Bodil Juggas

”Genom att koncentrera sig på en enda historia blir ”Båt 370” – precis som ”Anne Franks dagbok” – en otroligt viktig del i ett stort sammanhang.”

”Deras ärende är mer än angeläget och läsningen är bitvis så smärtsam att jag under långa stunder måste lägga ifrån mig boken.”

”Båt 370 är verkligen att rekommendera.”

Böcker av författaren

Om boken

Kom kustbevakningen? Det är sjuåriga Lamis sista ord innan hon försvinner i vågorna på Egeiska havet. När solen går upp ligger livlösa kroppar på turiststranden. På en klippa i havet står tolv unga män som lyckats simma i land.

Det är den 5 januari 2016 och svenska politiker pratar om flyktingpaus. EU gör överenskommelser med Turkiet för att hindra människor att fly in i unionen medan den maffiastyrda flyktingsmugglingen omsätter miljardbelopp. President Erdogan fängslar kritiska journalister i ett land som alltmer liknar en diktatur.

Författarnas personliga resa mot sanningen är en icke-fiktiv thriller om ett massmord med politiska förtecken. Båt 370 är ett skrämmande reportage inifrån Turkiet om vad som hände på havet, om svek och medmänsklighetens gränser.

Läs mer

Mattias Beijmo, Annah Björk, Stig Söderlind

Båt 370

Nyheter

27 september 2017

Författarna till Båt 370 får pris på årets MegAward

Nyheter