Båt 370

Författare

Mattias Beijmo

Annah Björk

Båt 370

2017-03-15

Svenska

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Författare

Illustratör

Stig Söderlind

Publiceringsdatum

2017-03-15

Recensionsdag

2017-04-05

Formgivare omslag

Pär Wickholm

Kategori

Reportage

Bokinformation

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Illustratör

Stig Söderlind

Format

Inbunden, E-bok, Ljudbok

Produktion

Papper

Munken Print

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

ScandBook AB

Produktdetaljer

ISBN

9789113076065

Antal Sidor

277

Vikt (kg)

0.44

Ryggbredd (mm)

22

Höjd (mm)

217

Bredd (mm)

143

Miljöpåverkan

237g CO2e
Papper
ca 186 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar med utsläpp från deras inköpta el och utsläpp skogsbruk och transporter.

Tryck
ca 34 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el och fjärrvärme per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 18 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. Vi beräknar att en genomsnittlig lastbil med dieselmotor används och olika fartyg vid t ex långväga frakt (container) eller frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen utifrån genomsnittstal från alla transporter och genomsnittliga utsläpp från tryckeri och pappersval. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut mycket mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Båt 370

Recensioner

”En skrämmande reportagebok om en av de många flyktingbåtar som förliste mellan Turkiet och Grekland och författarnas kamp att synliggöra en av många bortträngda flyktingtragedier.”

Advokaten

”Griper tag från första sidan”

”Det är skakande läsning.”

[...] "Mattias Beijmos och Annah Björks bok dokumenterar fasansfulla vittnesmål – och förmedlar även författarnas egen känsla av maktlöshet inför situationen." Bodil Juggas

”Genom att koncentrera sig på en enda historia blir ”Båt 370” – precis som ”Anne Franks dagbok” – en otroligt viktig del i ett stort sammanhang.”

”Deras ärende är mer än angeläget och läsningen är bitvis så smärtsam att jag under långa stunder måste lägga ifrån mig boken.”

”Båt 370 är verkligen att rekommendera.”

Böcker av författaren

Om boken

Kom kustbevakningen? Det är sjuåriga Lamis sista ord innan hon försvinner i vågorna på Egeiska havet. När solen går upp ligger livlösa kroppar på turiststranden. På en klippa i havet står tolv unga män som lyckats simma i land.

Det är den 5 januari 2016 och svenska politiker pratar om flyktingpaus. EU gör överenskommelser med Turkiet för att hindra människor att fly in i unionen medan den maffiastyrda flyktingsmugglingen omsätter miljardbelopp. President Erdogan fängslar kritiska journalister i ett land som alltmer liknar en diktatur.

Författarnas personliga resa mot sanningen är en icke-fiktiv thriller om ett massmord med politiska förtecken. Båt 370 är ett skrämmande reportage inifrån Turkiet om vad som hände på havet, om svek och medmänsklighetens gränser.

Läs mer

Mattias Beijmo, Annah Björk, Stig Söderlind

Båt 370

Nyheter

27 september 2017

Författarna till Båt 370 får pris på årets MegAward

Nyheter
Foto: Susanne Kindt

20 september 2017

Författarna till boken Båt 370 finalister i årets MegAward