Fredagsreceptet: Mannerströms stekta koljafilé

Foto: Charlotte Gawell

Datum

13 Oktober 2017

Foto

Charlotte Gawell

I Leif Mannerströms nya bok Husmanskonster återvänder han till sin älskade husmanskost, tillagad i ett varmt kök med rykande grytor och kastruller, härliga dofter från goda och närodlade råvaror. Rejält, gott och rikligt, mat att samlas kring. De helt nya recepten spänner över det traditionella och välkända till nytolkningar och influenser från andra matkulturer. 

Här bjuder vi på en trevlig helglunch. 

Alla våra fredagsrecept finns här!

Stekt koljafilé med kaviarstuvad purjolök

4 port.

4 bitar koljafilé à 150-170 g (eller annan torskfisk)
½-1 dl vetemjöl
smör till stekning
salt

Kaviarstuvad purjolök

1 medelstor purjolök
1 liten rödlök
6-8 kokta, skalade potatisar
2 dl grädde
1 dl crème fraiche
2 msk orökt kaviar
1 msk smör
salt och peppar

Till servering

citronklyftor

Dela purjolöken på längden, skär bort det yttersta gröna och skölj noga. Skala rödlöken, strimla lök och pujrolök och skiva potatisen. Hetta upp en panna med 1 msk smör, fräs löken utan att den tar färg. Slå på grädden och låt koka ihop. Tillsätt crème fraiche, kaviar och skivad potatis, smaka av med salt och peppar.

Hetta upp en stekpanna till fisken och lägg en klick smör. Ta bort skinnet från fisken och strö över lite salt. Vänd dem i mjöl. Stek koljan på medelhög värme tills bitarna är gyllenbruna och fisken är färdig i mitten (45-50 grader). Lägg upp kaviarstuvningen på ett fat och lägg den nystekta fisken över, garnera med citronklyftor.

Relaterat

Om boken

Efter 60 år vid spisen återvänder Leif Mannerström i högform till sin paradgren och den mat han älskar mest. Husmanskosten tillagad i ett varmt kök med rykande grytor och kastruller, härliga dofter från goda och närodlade råvaror. Rejält, gott och rikligt, mat att samlas kring. Här finns mängder med recept på soppor, fisk, fågel, kött, vilt och desserter. De spänner över det traditionella och välkända till nytolkningar och influenser från andra matkulturer. En Biff Rydberg, en ramslökssoppa, det kokta hönset i currysås, slottssteken, kåldolmarna på lamm, en osso bucco, krusbärskrämen och mycket, mycket mer. Allt tillagat med Mannerströms stora kunnande kring tillredning och bästa känsla för råvaror.

Läs mer

Leif Mannerström

Mannerströms Husmanskonster

Relaterade artiklar

Foto: Johanna Frenkel

18 december 2017

En rad Norstedtsförfattare prisas på Gourmand Awards