Fredagsreceptet: Mannerströms stekta koljafilé

Foto: Charlotte Gawell

Datum

13 October 2017

Foto

Charlotte Gawell

I Leif Mannerströms nya bok Husmanskonster återvänder han till sin älskade husmanskost, tillagad i ett varmt kök med rykande grytor och kastruller, härliga dofter från goda och närodlade råvaror. Rejält, gott och rikligt, mat att samlas kring. De helt nya recepten spänner över det traditionella och välkända till nytolkningar och influenser från andra matkulturer. 

Här bjuder vi på en trevlig helglunch. 

Alla våra fredagsrecept finns här!

Stekt koljafilé med kaviarstuvad purjolök

4 port.

4 bitar koljafilé à 150-170 g (eller annan torskfisk)
½-1 dl vetemjöl
smör till stekning
salt

Kaviarstuvad purjolök

1 medelstor purjolök
1 liten rödlök
6-8 kokta, skalade potatisar
2 dl grädde
1 dl crème fraiche
2 msk orökt kaviar
1 msk smör
salt och peppar

Till servering

citronklyftor

Dela purjolöken på längden, skär bort det yttersta gröna och skölj noga. Skala rödlöken, strimla lök och pujrolök och skiva potatisen. Hetta upp en panna med 1 msk smör, fräs löken utan att den tar färg. Slå på grädden och låt koka ihop. Tillsätt crème fraiche, kaviar och skivad potatis, smaka av med salt och peppar.

Hetta upp en stekpanna till fisken och lägg en klick smör. Ta bort skinnet från fisken och strö över lite salt. Vänd dem i mjöl. Stek koljan på medelhög värme tills bitarna är gyllenbruna och fisken är färdig i mitten (45-50 grader). Lägg upp kaviarstuvningen på ett fat och lägg den nystekta fisken över, garnera med citronklyftor.

Relaterat

Om boken

"Med sedvanlig självsäkerhet och pondus propagerar denna veterankock för vår husmanskost i en kokbok rik på färg, doft och smak. En välgärning som ligger i tiden."
Vinnarmotiveringen från Årets Svenska Måltidslitteratur 2006

Efter 50 år vid spisen återvänder den svenska gastronomins grand old man till rötterna och delar med sig av sin samlade kunskap om det han trots all berömmelse älskat och älskar mest av allt: svensk husmanskost!
Resultatet är ett inbjudande praktverk med det mesta man behöver veta om älskade rätter som ärtsoppa med fläsk, mormors, pappas och hans egna köttbullar, skomakarlåda, kroppkakor, får i kål, fläsklägg med rotmos… ja, alla välkända läckerheter man önska sig på ett traditionellt svenskt middagsbord.

"Vi är inte så många kvar som kan laga den här underbara maten. På riktigt!", säger Leif Mannerström, och delar generöst med sig av sitt stora kunnande när det gäller såväl råvaror som tillredning och traditioner.
Boken innehåller recept på kött, fisk, fågel, vilt, soppor och desserter.

Läs mer

Leif Mannerström

Mannerströms Husmanskonster

Relaterade artiklar

Foto: Johanna Frenkel

18 december 2017

En rad Norstedtsförfattare prisas på Gourmand Awards