”Jag blir lite modigare för varje år”

Foto: Anna-Lena Ahlström

Datum

13 Februari 2018

Foto

Anna-Lena Ahlström

Anna Janssons romaner om kriminalinspektör Maria Wern har sålt i närmare tre miljoner exemplar och är översatta till 15 språk. Böckerna har också blivit en framgångsrik tv-serie. Med Emil Wern – detektiv låter Anna Jansson Maria Werns son få en egen barnboksserie på Rabén & Sjögren.

Idag fyller Anna Jansson 60 år.

Grattis på födelsedagen! Hur känns det?

– 60 år den bästa åldern att vara i. Jag har märkt att jag blir lite modigare för varje år och jag vet vad jag vill.

Hur firar du?

– Firade i förväg på Kap Verde med barn och barnbarn. Sen blir det en candle light dinner med sambon. Kan tänkas.

Snart är du aktuell med den senaste boken om Maria Wern, Kvinnan på bänken, vill du berätta lite om den?

– Den kanske är mer av en psykologisk rysare än vanligt och en kärlekshistoria och kvinnohistoria från 600-talet och framåt. På Gotland var ormgudinnan/modersgudinnan dyrkad och kulten levde kvar längre på öarna. Sen säger jag inget mer utan önskar trevlig läsning i stället.


Kvinnan på bänken finns i butik 8 mars.

Relaterat

Om boken

Kriminalinspektör Jesper Ek har blivit blixtförälskad. Men hans nya kärlek Julia är en gåta. Vad är det hon inte vill berätta? När hennes förflutna hinner ikapp har fällan slagit igen om Ek, som hamnar i en fruktansvärd knipa och inte ens kan ta hjälp av sina kollegor.

Maria Wern kallas till prästgården i Lärbro, och inser att den bär på många hemligheter. Enligt sägnen blev en präst dräpt i kyrkan på 1200-talet, och det sägs att dråparen går igen. Den unga prästen Alva har blivit hotad, och diakonen Ragnar är djupt oroad över att hon inte tar hoten på allvar. När Maria hittar klippböcker om Alva som diakonen gjort väcks nya frågor.

På Gotland har modergudinnan, som bär ormar i sina händer, dyrkats sedan stenåldern. Det är i denna miljö som Anna Janssons nya, spännande kriminalroman om Maria Wern utspelar sig.

Läs mer

Anna Jansson

Kvinnan på bänken

Relaterade artiklar

Foto: Debora Mittelstaedt

31 januari 2024

Våra nya böcker i februari 2024