Ny deckare av Arnaldur Indriðason, kungen av nordic noir

Foto: Johann Pall Valdimarsson

Datum

17 Augusti 2018

Foto

Johann Pall Valdimarsson

Island har en stolt litterär tradition, men inte när det gäller spänningsromaner. Därför skrattade omgivningen lite när Arnaldur Indriðason började skriva deckare. Det fanns inget brottsligt att skriva om på lilla Island, landet där det bor fler får än människor, menade de.

Det var tur att Indriðason inte lyssnade på kritikerna, utan fortsatte att skriva. Idag är han Islands tveklöst störste författare och hans böcker har varit en kritiker- och försäljningssuccé som sålt i miljontals exemplar, från Norge till Indien. Arnaldur Indriðason har dessutom mottagit många priser för sitt författarskap, bland annat den nordiska Glasnyckeln två år i rad samt den brittiska Golden Dagger.

Efter att ha skrivit närmare 15 böcker om polisen Erlendur och hans kollegor påbörjade Arnaldur Indriðason – som tidigare har studerat historia – en ny spänningsserie. Denna gången utspelar sig böckerna i historisk miljö, andra världskrigets Reykjavik, och huvudpersonerna är kriminalinspektör Flovent och dennes assistent, kanadensaren Thorson. Eller de kanske snarare ska beskrivas som nästan-poliser. På 1940-talet fanns ingen kriminalpoliskår på Island utan Flovent och Thorson får löpande lära sig yrket den hårda vägen: medan de utreder mord.

I Farlig flyktväg, den andra boken på svenska om Flovent och Thorson, är det 1943 och på Island kryllar det av amerikanska soldater. Reykjavik vanliga invånarantal på 40 000 invånare har plötsligt utökats med 40 000 allierade soldater. Och märkliga saker börjar hända: Ett lik spolas upp på stranden, en ung man misshandlas och en kvinna har försvunnit spårlöst. Kriminalinspektör Flovent och hans kanadensiska kollega Thorson inser snart att dessa vitt skilda händelser tycks ha ett samband.

Missade du Det tyska huset, den första delen i serien? Nu finns den som pocket.

Relaterat

Om boken

Det är våren 1943 och andra världskriget når sin kulmen. I nordligaste Finland vid Barents hav i Petsamoregionen väntar en isländsk ung kvinna på att hennes fästman ska dyka upp från Köpenhamn. Slaget om Nordkalotten har ännu inte inletts men läget norr om polcirkeln blir alltmer spänt mellan tyskar och ryssar.

Det unga parets plan är att fartyget Esjan ska föra dem långt bort från kriget hem till Island. Men fästmannen kommer inte så kvinnan tvingas resa iväg på egen hand. När hon stiger i land på Island begriper hon att även Reykjavik har drabbats av kriget. Amerikanska soldater syns överallt.

Ett lik spolas upp på stranden vid Nautholsvik och en ung man har blivit misshandlad av amerikanska soldater på en bar. En annan kvinna som gärna umgås med amerikanerna har försvunnit spårlöst. Flovent och Thorson får ett nytt uppdrag när ska de utreda om det finns några samband mellan de olika dödsfallen trots att det på ytan ser ut som helt olika händelser.

De båda polisernas skarpsinne testas till det yttersta.

Läs mer

Arnaldur Indridason

Farlig flyktväg

Relaterade artiklar

Foto: Alexander Donka

3 maj 2023

Sommarens nya böcker