Möt spänningsmästaren Indridasons nya deckarhjälte

Foto: Johann Pall Valdimarsson

Datum

28 Maj 2019

Foto

Johann Pall Valdimarsson

Arnaldur Indridason har länge varit Islands mest populära författare och hans böcker har utkommit i över 40 länder, toppat bestsellerlistorna i många av dem och sålt i mer än 15 miljoner exemplar. Med den nya boken Skuggor över Reykjavik introduceras Indridasons nya deckarhjälte Konrad.

”Det här är ett skickligt upplagt drama som hämtar kraft från urgamla sagor, modern samhällsutveckling och allmängiltiga frågor om människans rädsla och svaghet”, skriver BTJ i en recension. ”En riktig bladvändare till thriller”, konstaterar man.

En nittioårig man hittas död i sin lilla lägenhet i centrala Reykjavik. Han ser ut att bara ha somnat in, men rättsläkaren konstaterar att mannen dött till följd av kvävning. I mannens lägenhet hittas pressklipp och foton från ett brutalt mord som ägde rum i andra världskrigets Reykjavik då en ung kvinnan hittades strypt i en portgång i slumkvarteret Skuggasund.

Nu kopplas den pensionerade kriminalkommissarien Konrad in på fallet med den döde nittioåringen, eftersom han själv växte upp bland tvivelaktiga existenser i Skuggasund. Men vilket är sambandet mellan mordet på kvinnan 1944 och den kvävde nittioåringen i dagens Reykjavik?

Elegant och mästerligt knyter Indridason ihop de båda mordutredningarna på olika tidsplan, med Flovent och Thorson som mordutredare på 40-talet och Konrad i nutid, när mordfallen så småningom får sin upplösning.

Relaterat

Om boken

Reykjavik 2016: En nittioårig man hittas död i sin lilla lägenhet i centrala Reykjavik. Han ser ut att bara ha somnat in, men rättsläkaren konstaterar att mannen dött till följd av kvävning. I mannens lägenhet hittas pressklipp och foton från ett känt mordfall i ett av 40-talets Reykjaviks mer skumma kvarter, Skugga sund.

Reykjavik 1944: Ingiborg och hennes amerikanske pojkvän, sergeant Frank Carroll snubblar över en strypt kvinna i en portgång när de försöker hitta någonstans att vänslas. Frank och Ingiborg flyr från platsen så snabbt de kan, men blir sedda och snart knackar Flóvent och Thorson på hemma hos Ingiborg för att förhöra henne. Av Frank Carroll finns inget spår.

Reykjavik 2016: Den nu pensionerade kommissarien Konrad kontaktas för att hjälpa till med fallet med nittioåringen. Konrad kopplas in eftersom han växt upp i Skugga sund. När Konrad intervjuar 90-åringens grannar får han veta hans namn, Stefan Thorson eller Stefan Thoradson som han sedermera kallade sig. Kanadensaren som tillsammans med Flóvent utredde mordet i Skugga sund.

Läs mer

Arnaldur Indridason

Skuggor över Reykjavik

Relaterade artiklar

Foto: Alexander Donka

3 maj 2023

Sommarens nya böcker