Anna Jansson: ”Greta Thunbergs tal på FN:s klimatmöte rörde mig på djupet”

Foto: Anna-Lena Ahlström

Datum

18 December 2018

Foto

Anna-Lena Ahlström

Anna Janssons år har som vanligt varit produktivt. Hon gav ut en ny Maria Wern-deckare under våren och släppte en ny bok om Ödesgudinnan Angelika under sommaren. Här blickar hon tillbaka på året som gått.

Hur har ditt år varit?

– Mamma gick bort i april. Jag är så tacksam att jag fick ha henne här hos mig den sista tiden. Vi hann att göra utflykter, laga mat ihop och gå skogspromenader och prata och jag fick veta att ett nytt barnbarn är på väg.

Finns det någon särskild händelse du kommer att förknippa med 2018?

– 15-åriga Greta Thunbergs tal på FN:s klimatmöte rörde mig på djupet. Världen tillhör våra barn och barnbarn och det är vår plikt att förvalta det vi lånat - deras arv.

Vad ser du framemot 2019?

– För världen; att de politiska ledare och företrädare vi valt tar ansvar sju generationer framåt som den vise indianen.

– För egen del. Att få ha mina nära och kära omkring mig. Och förstås skrivro – om det nu går att kombinera.

Relaterat

Om boken

Det är bra om man kan göra något med sin ilska i stället för att behärska den, brukade gammelmormor Amalia säga. Visdomsord som frisörskan Angelika Lagermark på Salong d Amour tagit med sig på sin livsväg. Medan hon hjälper sina kunder att hitta kärleken knakar hennes egen relation med taxichauffören Magnus allt mer i fogarna. Stanna eller gå? Det är den eviga frågan. Det blir åtskilliga turer till tippen när Angelika hjälper sin syster att röja ur ett hus som ska säljas. Till återvinningsstationen kommer både vardagskunder och de som står mitt uppe i livets stora skiften: dödsfall, skilsmässa, flytta ihop och flytta isär. Ett eldorado för en relationscoach. Livet går på högvarv och mitt i detta tumult upptäcker Angelika en knöl i bröstet.

En otippad kärlekshistoria är en bok om när mattan rycks undan och om att hitta fotfästet i tillvaron igen när den helt har ställts på ända. Det är den fjärde och fristående delen i Anna Janssons charmiga och varma serie om Ödesgudinnan Angelika.

Läs mer

Anna Jansson

En otippad kärlekshistoria

Om boken

Kriminalinspektör Jesper Ek har blivit blixtförälskad. Men hans nya kärlek Julia är en gåta. Vad är det hon inte vill berätta? När hennes förflutna hinner ikapp har fällan slagit igen om Ek, som hamnar i en fruktansvärd knipa och inte ens kan ta hjälp av sina kollegor.

Maria Wern kallas till prästgården i Lärbro, och inser att den bär på många hemligheter. Enligt sägnen blev en präst dräpt i kyrkan på 1200-talet, och det sägs att dråparen går igen. Den unga prästen Alva har blivit hotad, och diakonen Ragnar är djupt oroad över att hon inte tar hoten på allvar. När Maria hittar klippböcker om Alva som diakonen gjort väcks nya frågor.

På Gotland har modergudinnan, som bär ormar i sina händer, dyrkats sedan stenåldern. Det är i denna miljö som Anna Janssons nya, spännande kriminalroman om Maria Wern utspelar sig.

Läs mer

Kvinnan på bänken

Anna Jansson

Kvinnan på bänken

Relaterade artiklar

Foto: Anna-Lena Ahlström

28 februari 2024

Maria Wern-feber i Tyskland