Nino Mick nominerad till Borås Tidnings debutantpris

Foto: Nadim Elazzeh

Datum

15 Januari 2019

Foto

Nadim Elazzeh

Nino Mick är en uppmärksammad och uppskattad scenpoet, verksam i Göteborg. 2013 blev hen svensk mästare i poetry slam och Svenska kyrkans kulturstipendiat 2015. Tjugofemtusen kilometer nervtrådar är hens debut – och nu har den chans att få Borås Tidnings debutantpris.

”Med Nino Mick har den svenska estradpoesin äntligen fått en poet som, likt en sant post-binär person, vågar göra både och, ja helt enkelt en ledstjärna som kommer lysa länge och väl”, skrev Aftonbladets recensent om boken.

Prisutdelningen sker den 21 februari på Sagateatern i Borås.

Övriga nominerade är: Emeli Bergman för Salt, Wera von Essen för En debutants dagbok, Hanna Rajs Lundström för Armarna och Elin Willows för Inlandet.

Debutantpriset är ett samarbete mellan Borås Tidning och Högskolan i Borås, som båda är representerade i juryn tillsammans med Björn Kohlström, författare och kritiker vid Jönköpings-Posten.

Relaterat

Om boken

Jag vill vistas i det hårda och beständiga
därför konstruerar jag en diktsvit och en man att bo i
jag vill naglas fast
normeras och bli del av ordlistan
tilldelas ett hem
att lämna

Nino Mick skriver en direkt, lyrisk text om när det som flyter måste stelna. Den flytande könsidentiteten ska naglas fast i en diagnos. Dikter som talas högt ska naglas fast på en boksida. Det är dikter om att bara vilja bli lämnad ifred, men tvingas in i byråkrati. Om att göra en resa mellan ett jag och något annat ordlöst bort från kyrkan, om att ändå känna sig som Guds redskap. Om släktband, om ensamhet. Och naturligtvis om kroppen.

Läs mer

Nino Mick

Tjugofemtusen kilometer nervtrådar

Relaterade artiklar

Foto: Elvira Glänte

27 oktober 2023

Nominerade till nyinstiftat pris för queer litteratur