Nya böcker i april – från spänning till feelgood!

Datum

1 April 2019

Här är alla månadens nya böcker från Norstedts. Släppdatum hittar du på respektive boksida, med reservation för ändringar. 

Skönlitteratur

Camilla Sten – Staden
Staden är en klaustrofobisk nagelbitare om en ondska som inte borde finnas och en gåta som kanske aldrig borde lösas. Det har gått sextio år sedan hela befolkningen i den lilla gruvstaden Silvertjärn försvann. Niohundra människor spårlöst borta. Ingen vet hur det gick till. Kan stadens fanatiska väckelserörelse ha spelat en roll i försvinnandet? ”Dåtid och nutid sys ihop till fulländning i denna lysande rysare”, skriver Femina.

Christian Unge – Går genom vatten, går genom eld
Tekla är akutläkare på Nobelsjukhuset i Stockholm, en blivande stjärna i sitt yrke. Samtidigt bär hon på hemligheter. Uppväxten i en missbrukarmiljö, sina egna ”bomber” och förmågan som är hennes främsta tillgång och största svaghet: hon kan inte glömma något. Men den som minns allt blir också lätt farlig för andra personer.

Michael Connelly – Mörk och helig natt
Renée Ballard återvänder till stationen i Hollywood på småtimmarna och hittar en främling som går igenom skåpen med gamla mappar; den pensionerade inspektören Harry Bosch. Han jobbar med ett olöst fall som har krupit in under huden på honom. Ballard sparkar ut honom, men kollar sedan upp fallet själv, vilket får en våg av känslor och ilska att välla fram.

Heine Bakkeid – Möt mig i paradiset
”Den nye Jo Nesbø”, skriver VG om denna norska spänningsförfattare. Den före detta förhörsledaren Thorkild Aske tar sig motvilligt an jobbet som konsulterande detektiv åt Milla Lind, en berömd norsk deckarförfattare. Linds tidigare konsult, också en före detta polis, mördades när han jobbade med Millas kommande bok, en historia som baseras på ett verkligt fall: två flickor som mystiskt försvunnit från en internatskola. Det dröjer inte länge innan Aske börjar misstänka att det ligger mer i fallet och hans föregångares död än han först trodde. Och att Milla Lind döljer något.

Chloe Benjamin – De odödliga
Det är sommar 1969 i New York. I ett nedgånget hyreshus har ett medium flyttat in. Hon säger sig kunna förutspå människors dödsdagar. Uttråkade på gränsen till desperation nappar de fyra syskonen Gold direkt. Simon, Klara, Daniel och Varya är för unga för att förstå vidden av vetskapen, när de smyger sig ut för att ta reda på sina öden. De odödliga är en stark och gripande roman som ställer frågor om hur vi lever, hur vi dör och vad vi gör med den korta tid vi har.

Minna Lindgren – Sherry och stulna juveler för tre gamla damer
De tre gamla damerna Siiri, Irma och Anna-Liisa från Rött vin och ett misstänkt mord för tre gamla damer återkommer här i ett nytt läsäventyr. Det är en ovanligt varm sommar i Helsingfors och Aftonlunden genomgår en stor renovering. Hela boendet är inplastat och när Anna-Liisa utvecklar en astmatisk hosta från byggdammet börjar Irma fundera på en lösning. Deras granne på Aftonlunden, Ambassadören kallad, har en lägenhet stående i den nedgångna stadsdelen Hakaniemi och där flyttar de tre gamla damerna in så länge som renoveringen pågår. Men det är något mystiskt med lägenheten, de får ibland ovälkomna besökare. Vad har egentligen pågått där? Och varför försöker någon sälja juveler till dem?

 

Fakta och sakprosa

Ebba Witt-Brattström – Historiens metoo-vrål
Ebba Witt-Brattströms bok Historiens metoo-vrål tjuvkopplar en tvåtusenårig tradition av vittnande om sexuellt våld mot kvinnor med dagens metoo-utsagor. Med stöd i några av litteraturhistoriens viktigaste kvinnoröster samlar hon här en ny kategori vittneslitteratur. 

Jan Myrdal – Ett andra anstånd
”I Ett andra anstånd söker jag att i ord och i några viktiga bilder skära upp jaget ända in i pulpan. Det handlar om rannsakanden efter det att jag inte avled i sepsis på Karlskoga lasarett den 16 augusti 2015. Orden har nedtecknats allteftersom från augusti 2015 till juni 2018.”

Nora Krug – Heimat
I det internationellt hyllade grafiska memoaralbumet Heimat gestaltar Nora Krug sin resa tillbaka i tiden till sina släktingars liv under naziregimen och kriget. Hon tecknar i suverän stil en bild av ett land ännu präglat av krig och övergrepp, en släkt fortfarande märkt av förluster. ”En vindlande och genial vidräkning med det förflutna”, skriver The New York Times.

Leif Mannerström – Mannerströms berså
Finns det något härligare än att se fram emot sommaren och dessutom få följa med Leif Mannerström hem till hans privata underbara sommarställe i Tvärred utanför Ulricehamn?

Hanne Fjellvang, Linn Richter & Hanna Ulfsdottir – Föda barn
Författarna till Föda barn är alla barnmorskor med lång erfarenhet. De är övertygade om att kvinnan, genom kunskap om vad som händer i kroppen och varför det känns som det gör, kan uppleva mindre rädsla och större trygghet och därmed lättare hantera födandets alla olika delar och utmaningar.