Dona Hariri: ”När man kan sina rättigheter är man okrossbar”

Foto: Kajsa Göransson

Datum

14 Augusti 2019

Foto

Kajsa Göransson

Juridik är så mycket mer än komplicerad text och svåra ord. Den löper som en röd tråd genom livet. Allt är juridik: När du flyttar ihop med din partner, köper en bussbiljett eller returnerar en vara. När du reser, börjar ett jobb eller skapar ett konto på sociala medier. Därför är det viktigt att ha en grundläggande förståelse för lag och rätt.

Det menar juristen och samhällsdebattören Dona Hariri, aktuell med handboken Fatta lagen – från hatbrott till snatteri och svartjobb.

 – Att ha koll på sina rättigheter och skyldigheter innebär att du har en större insikt i hur samhället fungerar och du får kontroll över ditt liv och förståelse för de beslut du fattar. I förlängningen ger det en starkare självkänsla och självförtroende, säger Dona Hariri och fortsätter:

– Juridik handlar inte bara om lagtext. Det handlar om jämlikhet, jämställdhet och alla människors lika värde. Men kunskaper inom juridik är tyvärr en fråga om vilken samhällsklass du tillhör och vilken bakgrund du har. Så får det inte vara. Juridik är ett demokratiskt verktyg vi alla har rätt till – har du koll är du okrossbar.

Vilka skrev du boken för?

– Jag skrev den till alla oss vill veta mer om våra rättigheter och ha koll på våra skyldigheter. En kompass när det inte blir som man tänkt sig, när det krisar och när man behöver backa upp sig själv eller de sina. 

– Boken är särskilt riktad till unga som växer upp i utanförskap och med känsla av maktlöshet, precis som jag gjorde. Därför är språket enkelt, Fatta lagen är en bok som man kan läsa från pärm till pärm, men också använda som uppslagsbok. Men självklart kan även mer privilegierade ungdomar få ut mycket av bokens innehåll.

Dona själv blev jurist mot alla odds och har under flera år arbetat med folkbildning som ett sätt att överbrygga glappet mellan rättssystemet och medborgare. Hon var tidigare programledare för Justitia på UR/SVT och listades som en av Sveriges 100 framtida makthavare år 2016. Samma år nominerades hon även till Årets jurist och hon är även utnämnd till en av Sveriges mäktigaste kvinnor (2018).

– Nu när boken är ute ska jag fortsätta att föreläsa och moderera inom mångfald, demokrati och hållbarhet – med hållbarhet menar jag inte bara klimatet utan också social hållbarhet, säger hon.

4 vanliga missförstånd när det gäller lag och rätt, enligt Dona Hariri:

  • Att om man är flera som begår ett brott så delar man på straffet
  • Att det bara är förskingring när det handlar om större belopp pengar
  • Att det inte är ett sexualbrott om den man utsätter är ens partner
  • Att det inte är ett brott att dela ett inlägg som tydligt är förtal eftersom det är någon annan som har skrivit det

Relaterat

Om boken

Många, särskilt unga, känner inte till sina rättigheter. Och de är inte medvetna om sina skyldigheter. Det menar juristen Dona Hariri som säger: Det är inte coolt att begå brott, det är coolare att kunna sin rätt.

Fatta lagen! är boken som gör lagen tillgänglig för alla. Till exempel förklarar den vad som är att förolämpa och vad som är förtal. Varför det aldrig är en bra idé att jobba svart eller vad samtycke till sex egentligen innebär. Om det räknas som misshandel när två personer har bestämt sig för att slåss eller om en polis har rätt att trycka upp dig mot en vägg och visitera dig.

Juridik anses ofta svårt och krångligt, men här kommer lagen förklarad på ett sätt som alla kan förstå. Unga blir ofta utsatta för brott och med hjälp av den här boken ska du veta vad som gäller när - eller helst innan - du hamnar i en rättssituation.

Områden som beskrivs är framför allt sådana som unga människor berörs av; immaterialrätt, sexualbrott, misshandel, väktares befogenheter, narkotika, olaga hot, stöld och diskriminering, men även juridik kring bostäder och civil olydnad.

Dona Hariri vill med den här boken ge alla medborgare rätten till sin rätt. Läs på och fatta lagen!

Läs mer

Dona Hariri

Fatta lagen!

Relaterade artiklar

6 november 2019

Fatta lagen – nu som lärarhandledning!