Dona Hariri får Zaida Cataláns pris

Foto: Kajsa Göransson

Datum

7 Oktober 2019

Foto

Kajsa Göransson

Måndagen den 7 oktober delades det andra priset ut i Zaida Cataláns minne för att stötta människorättskämpar och inspirera till nya gärningar. Årets pristagare är Dona Hariri, som har visat stort mod och människokärlek.

Zaida Catalán fick rådet av sin mamma att om hon ville förändra världen så skulle hon bli jurist. Samma vägval gjorde Dona Hariri och har som jurist haft en tydlig inriktning mot mänskliga rättigheter och barnrätt. Dona Hariri är aktuell med boken Fatta lagen!, som på ett enkelt och lättförståeligt sätt förklarar vilka rättigheter och skyldigheter vi som medborgare har. Dona Hariri har bland annat gett gratis juridisk vägledning till människor på Husby bibliotek och i 220 dagar gav hon juridiska råd till nyanlända under 2015.

”Dona Hariri får en stjärna i rymden döpt efter sig. Människorättskämpar ska komma ihåg att var de än befinner sig, så är de aldrig ensamma. När det är mörkt kan man vända blicken mot stjärnorna och bli påmind om att det är många som kämpar”, står att läsa i ett pressmeddelande.

Zaida Catalán var språkrör för Grön Ungdom mellan 2000 och 2005. Hon arbetade därefter med kvinnorättsfrågor på bland annat FN-nivå och var expert på sexuellt våld i EUPOL. Zaida mördades i tjänst på FN-uppdrag i Kongo-Kinshasa i mars 2017.

Priset ges till en person eller organisation som når följande kriterier:

  • Står upp för mänskliga rättigheter, kvinnors rättigheter, djurs rättigheter eller emot miljöförstöring.
  • Genom sin handling visar på stort mod
  • Genom sin handling visar på stor människokärlek
  • Kämpar för en bättre och mer fredlig värld
  • Inte använder våld som metod
  • I Zaida Catalans anda arbetar inviterande, konstruktivt, framåtblickande och resultatinriktat även i de svåraste situationer.
  • Handlar på ett sätt som juryn tror att Zaida Catalan skulle ha beundrat.


Juryn som har utsett priset består av:

Gustav Fridolin, tidigare språkrör för Miljöpartiet och tidigare kollega med Zaida.
Anders Wallner, tidigare partisekreterare för Miljöpartiet och tidigare kollega med Zaida.
Fredrik Krohnman, journalist och producent, vän med Zaida.
Lina Ploug, jämställdhetsstrateg som har jobbat med Zaida i sin roll som ordförande för Riksorganisationen kvinno-och tjejourer.
Aida Badeli, språkrör för Grön Ungdom.

Relaterat

Om boken

Många, särskilt unga, känner inte till sina rättigheter. Och de är inte medvetna om sina skyldigheter. Det menar juristen Dona Hariri som säger: Det är inte coolt att begå brott, det är coolare att kunna sin rätt.

Fatta lagen! är boken som gör lagen tillgänglig för alla. Till exempel förklarar den vad som är att förolämpa och vad som är förtal. Varför det aldrig är en bra idé att jobba svart eller vad samtycke till sex egentligen innebär. Om det räknas som misshandel när två personer har bestämt sig för att slåss eller om en polis har rätt att trycka upp dig mot en vägg och visitera dig.

Juridik anses ofta svårt och krångligt, men här kommer lagen förklarad på ett sätt som alla kan förstå. Unga blir ofta utsatta för brott och med hjälp av den här boken ska du veta vad som gäller när - eller helst innan - du hamnar i en rättssituation.

Områden som beskrivs är framför allt sådana som unga människor berörs av; immaterialrätt, sexualbrott, misshandel, väktares befogenheter, narkotika, olaga hot, stöld och diskriminering, men även juridik kring bostäder och civil olydnad.

Dona Hariri vill med den här boken ge alla medborgare rätten till sin rätt. Läs på och fatta lagen!

Läs mer

Dona Hariri

Fatta lagen!

Relaterade artiklar

6 november 2019

Fatta lagen – nu som lärarhandledning!