Vänskap, förvandling och försoning i det moderna Japan

Datum

11 September 2019

I Marion Poschmanns Tallöarna – nominerad till det internationella Bookerpriset! – vaknar Gilbert Silvester en morgon. Efter att ha drömt att hans fru varit otrogen flyr han, omedelbart och utan förklaring, till Tokyo. Där träffar han en förlorad självsfrände: Yosa, en ung japansk student som håller hårt i sitt exemplar av Komplett guide till självmord.

Tillsammans beger sig de två männen iväg till de omtalade tallöarna, Matsushima, för att se månen stiga över horisonten, ett slags pilgrimsresa för att lämna den inre tumulten bakom sig.

Den ene på jakt efter det perfekta sättet att göra slut på livet, den andre i förhoppning om att börja om på nytt.

Tallöarna är en lekfull och existentiell roman om vänskap, förvandling och försoning i det moderna Japan.

Relaterat

Om boken

Gilbert Silvester, lärare och forskare med specialintresse för ansiktsbehåring i film, befinner sig i chock. Han har just drömt att hans fru är otrogen och tanken kan inte släppa sitt grepp om honom. När han konfronterar sin fru och hon förnekar någon som helst otrohet tar han det som ett bevis på att hans farhågor i själva verket är sanna.

Han packar en lätt resväska, beger sig mitt i natten till flygplatsen, köper en biljett till första bästa utrikesflygning - och hamnar i Japan. Där snubblar han över ett exemplar av den klassiska japanska poeten Bashõs reseskildringar och bestämmer sig för att ta sig till de omtalade Tallöarna för att se månen stiga över horisonten, ett slags pilgrimsresa för att lämna den inre tumulten bakom sig.

Innan Gilbert ger sig iväg träffar han studenten Yosa som slår följe med honom. Yosa är en ung man med en helt annan sorts resebok i sin hand: Fullständig guide till självmord.

Läs mer

Marion Poschmann

Tallöarna

Relaterade artiklar

11 september 2019

Vänskap, förvandling och försoning i det moderna Japan