Mirja Unge tilldelas Aniarapriset

Foto: Göran Segeholm

Datum

25 September 2019

Foto

Göran Segeholm

Författaren Mirja Unge tilldelas Aniarapriset 2019. Aniarapriset instiftades 1974 och utdelas årligen till en svenskspråkig författare av skönlitteratur för vuxna och består av en skulptur samt en prissumma på 50 000 kronor. 

Juryns motivering: ”För ett konsekvent och säreget författarskap där unga människors liv och erfarenheter intar huvudrollen. Med en prosa som är både obarmhärtig och medkännande skapar Mirja Unge en mörk och hård värld där de små strimmorna av ljus trots allt lyser starkt.”

Priset delas ut den 7 november vid en ceremoni i Stockholm. 

I en kommentar till oss skriver Mirja Unge:

”Det hisnar lite, det är ju galet fint sällskap jag hamnat i. Det är märkligt att få ett pris såhär, nån som bara ringer mitt i vardagens slit och tvivel. Det betyder ju att det finns några där ute som faktiskt läst det jag skriver och tycker att det är viktigt och har ett värde. Jag är så glad över det. Jag tänker också på att det är himla fint att det är biblioteksföreningen som delar ut priset. Hur mycket biblioteken betytt för mig, bokbussen som kom körande ut till min by när jag var liten. Det är klart att det är en lättnad att få pengar också, jag har tre ungar och tjänar ju periodvis väldigt lite. Att priset fått sitt namn efter Harry Martisson känns också speciellt, hans bok Nässlorna blomma hittade jag som tonåring, ett litet gulnat exemplar, och den gick liksom rätt in, jag har verkligen burit den där glimrande poetiska prosan i mig.”

Mirja Unge gav förra året ut den kritikerhyllade romanen Jag går och lever.

Relaterade artiklar

Foto: Erik Abel

2 januari 2024

Våra nya böcker i januari