Madeleine Gustafsson-priset till Hanna Nordenhök

Foto: Kajsa Göransson

Datum

6 November 2019

Foto

Kajsa Göransson

Sveriges Författarförbunds nyligen instiftade kritikerpris, Madeleine Gustafsson-priset, går i år till Hanna Nordenhök, kritiker, författare och översättare. Hennes senast utgivna roman var Asparna (2017) och i vår kommer hennes nya roman Caesaria. Nyligen har hennes romaner Promenaderna i Dalby Hage, Det vita huset i Simpang och Asparna samlats i pocketutgåvan Minnestrilogin. 2018 disputerade hon vid konstnärliga fakulteten på Göteborgs universitet med avhandlingen Det svarta blocket i världen. Läsningar, samtal, transkript.

Priset tilldelas en svenskspråkig litteraturkritiker som varit verksam under året.

Författarförbundet skriver i ett pressmeddelande att man ”ser ett behov av en stärkt litteraturkritik och vill uppmuntra skribenter som har en förmåga att belysa både nyare och äldre författarskap. Förbundet tror att skribenter som i sitt arbete fokuserar på verket mer än författarens, eller kritikerns person, gynnar det svenska litteraturklimatet, samt att ett rikt litteraturliv skapar utrymme för en sammansatt och månghövdad läsarskara.”

Motiveringen till Madeleine Gustafsson-priset 2019 lyder:

”för en litteraturkritik i ständig utveckling, där en uppenbar och brinnande passion för litteraturen, såväl som erfarenheter från teorin och den egna skönlitterära praktiken, har destillerats till en anmälningskonst av stor bredd och tillgänglighet. I sin roll som recensent i dags- och senare kvällspress har Hanna Nordenhök kontinuerligt och målmedvetet vidgat sitt estetiska spektrum, utan att göra avkall på vare sig kvalitetskrav eller komplexitet och klarhet i framställningen.”

– Det är en stor ära och pirrande glädje att få ett pris uppkallat efter en av mina stora idoler Madeleine Gustafsson. Att det dessutom är utdelat av kollegor på Författarförbundet, säger Hanna Nordenhök i ett pressmeddelande. Det gör mig särskilt glad eftersom man aldrig skriver ensam, utan som del av ett större kollektiv av skrivande och för litteraturen hårt arbetande människor. Att också få det för kritiken, som jag älskat men också brottats mycket med genom åren, värmer särskilt i hjärtat.

Madeleine Gustafsson-priset delas ut 26 november kl. 18.00 på Rönnells antikvariat i Stockholm. I anslutning till utdelningen sker ett panelsamtal utifrån ett tema inom ramen för kritik som Hanna Nordenhök själv väljer.

Relaterat

Om boken

Hanna Nordenhöks romaner beskrivs ofta som intensivt vackra, och med ett språk med stor poetisk nerv. De har också kallats ett minnesarbete, en jakt på det förgångna och de varelser som en gång bebodde det.

Minnestrilogin består av tre fristående romaner som alla utgår från det efterlämnade: anteckningsboken, protokollet, brevet, det historiska dokumentet, som källor till förtätade gåtor, och som placerade i händerna på romanernas kvinnliga berättare tvingar dem att ompröva allt de tidigare lärt om sig själva. Ur dokumenten stiger hypnotiska landskap och berättelser.

I Promenaderna i Dalby Hage avtecknar sig ett Lund i mitten av 1950-talet där traumatiska händelser utspelar sig i en akademikerfamilj. I Det vita huset i Simpang skildras en kolonial undergångsvärld i Nederländska Ostindien på 1930-talet. I Asparna broderas två syskonberättelser fram runt Råby ungdomsvårdsanstalt, Sveriges äldsta räddningshus för förvildade barn.

"Nordenhök har ett precist men samtidigt mångbottnat och musikaliskt språk som flyter lätt över sidorna och in i läsaren." SvD om Asparna

Nordenhök har skrivit sin hittills främsta roman" Sydsvenskan om Asparna

Läs mer

Hanna Nordenhök

Minnestrilogin

Relaterade artiklar

Foto: Kajsa Göransson

28 mars 2023

Våra nya böcker i april 2023

Foto: Märta Thisner

18 januari 2021

Tone Schunnesson och Hanna Nordenhök nominerade till Sveriges Radios Romanpris 2021

NyheterHanna Nordenhök