Hanna Nordenhök får Sveriges Radios Romanpris 2021

Datum

26 April 2021

Hanna Nordenhök tilldelas Sveriges Radios Romanpris 2021 för sin bok Caesaria, en roman som rör sig i 1800-talets disciplinära idéer och mekanismer och där vi möter en framstående kvinnoläkare och flickan han förvarar på ett ensligt sommarresidens.

– Det känns väldigt roligt, inte minst eftersom det är ett så underbart pris, ett av de finaste vi har i mitt tycke, säger Hanna Nordenhök till Sveriges Radio. Att det är läsarna som avgör. Det gör mig glad att min kejsarflicka, som jag brukar kalla Caesaria, har nått fram till dem, lyckats beröra. Också en ära att ha varit nominerad tillsammans med så fina författare. Jag skrev den här boken som i ett drömrus och visste inte riktigt vad det var jag hade skrivit efteråt. Att den har talat till den här läsarjuryn är en lite magisk känsla, som alltid när det ensamma skrivandet, genom boken, får ge sig ut i världen på egen hand.

Lyssnarjuryns motivering: För en mörk berättelse som genom sitt poetiska språk blir till en vacker läsupplevelse.

Sveriges Radios Romanpris delas i år ut för 28:e gången. Det unika med priset är lyssnarjuryn som består av representanter från ett antal bokcirklar. Juryn diskuterar de nominerade romanerna och utser tillsammans pristagaren. Prissumman är på 30 000 kronor. 2020 gick priset till Nina Wähä för Testamente.

Relaterat

Om boken

På ett ensligt sommarresidens förvarar en framstående kvinnoläkare en flicka han en gång skar fram ur moderlivet som man lyfter den skimrande pärlan ur ett ostron. Det är den moderna gynekologins och obstetrikens gryning och kvinnokroppen är ett dunkelt landskap som öppnar sig under skalpellen.

I sin nya roman är Hanna Nordenhök tillbaka i 1800-talets disciplinära idéer och mekanismer, bland manlig hybris och ensamma barn på samhällets botten, bland smuts, fångenskap och skenande visioner. Ur en skildring som vagt bygger på historiska skeenden och gestalter väller en dockskåpslik värld präglad av övervakning och straff, av övergrepp och instängning, som skär rakt in i vår egen tid. Caesaria är en berättelse på gränsen mellan roman och saga som i drömlikt belysta bilder skildrar en omöjlig längtan ut.

Läs mer

Hanna Nordenhök

Caesaria

Relaterade artiklar

Foto: Kajsa Göransson

28 mars 2023

Våra nya böcker i april 2023

Foto: Märta Thisner

18 januari 2021

Tone Schunnesson och Hanna Nordenhök nominerade till Sveriges Radios Romanpris 2021

NyheterHanna Nordenhök