Mor och dotter-relation i Helle Helles efterlängtade roman

Foto: Sacha Maric

Datum

23 Januari 2020

Foto

Sacha Maric

Den danska författaren Helle Helle räknas till en av landets främsta samtida författare. Hennes nya roman de fick ett magnifikt mottagande när den gavs ut i Danmark och nominerades bland annat till Nordiska rådets litteraturpris 2019. 

”Vi skrattar och skrattar, vi gråter och gråter. Inte högljutt garvande eller hulkande, men tyst och intensivt och nästan på samma gång. Så är det att läsa Helle Helle”, skrev Politiken om boken.

de är en skildring av en mor och dotter och deras relation. Det är en berättelse om sjukdom, kärlek och gymnasietiden i början av åttiotalet.

Dottern och hennes mamma bor på många olika ställen i den lilla staden. För tillfället i en hörnlägenhet som inte ser ut att vara mycket för världen. Det har alltid bara varit de två.

I april upptäcker mamman att det är något fel med kroppen. Oktober blir en lång månad i väntan på svar från sjukhuset. Samtidigt börjar dottern på en ny gymnasieskola i Maribo. Här träffar hon Tove Dunk, Hafni, Bob, Ökenkängorna och alla de andra.

Helle Helle har tidigare givit ut bland annat romanerna Detta borde skrivas i presens och Om du vill. 2009 fick hon Per Olov Enquist-priset. 

Relaterat

Om boken

"Vi skrattar och skrattar, vi gråter och gråter. Inte högljutt garvande eller hulkande, men tyst och intensivt och nästan på samma gång. Så är det att läsa Helle Helle."
Politiken

Hon och hennes mamma bor på många olika ställen i den lilla staden. För tillfället i en hörnlägenhet som inte ser ut att vara mycket för världen. Det har alltid bara varit de två.

I april upptäcker hennes mamma att det är något fel med kroppen. Oktober blir en lång månad i väntan på svar från sjukhuset. Samtidigt börjar hon på en ny gymnasieskola i Maribo. Här träffar hon Tove Dunk, Hafni, Bob, Ökenkängorna och alla de andra.

De är en skildring av en mor och dotter och deras relation. Det är en berättelse om sjukdom, kärlek och gymnasietiden i början av åttiotalet.

de fick ett magnifikt mottagande i Danmark och Helle Helle räknas till en av Danmarks främsta samtida författare.

Läs mer

Helle Helle

de

Relaterade artiklar

Foto: Thron Ullberg

4 april 2022

Våra nya böcker i april 2022