Bea Uusmas storsäljande bok Expeditionen blir spelfilm

Foto: Simon Rudholm

Datum

26 Januari 2020

Foto

Simon Rudholm

Den Augustprisvinnande boken Expeditionen. Min kärlekshistoria ska filmatiseras av produktionsbolaget Anagram Sverige. Producenter är Åsa Karlsson och Emma Åkesdotter Ronge.

— Vi är oerhört glada för att Bea har givit oss förtroendet att förvalta hennes historia och berätta den för en ny publik, säger producenterna Åsa Karlsson och Emma Åkesdotter Ronge. Vi har smittats av Beas passion, kunskap och otroliga engagemang inför Andrée-expeditionen, och vi är så glada att tillsammans med henne få arbeta med detta äventyr.

Den kritikerrosade Expeditionen. Min kärlekshistoria tilldelades Augustpriset när den gavs ut år 2013. Den har hittills sålts i över 200 000 exemplar och är utgiven i 9 länder.

I boken berättas historien om den misslyckade Andrée-expeditionen, som försökte ta sig till Nordpolen i vätgasballong, men som försvann i Arktis. Efter trettiotre år hittades deras döda kroppar på Vitön, en öde glaciärö, mitt i ishavet. Vi får följa läkaren och författaren Bea Uusmas snart tjugoåriga arbete med att med att försöka lösa gåtan om vad som hände med expeditionen. I berättelsen vävs även den fantastiska kärlekshistorien in mellan Nils Strindberg, den yngste deltagaren på polarexpeditionen och hans fästmö Anna Charlier, som blev kvar i hemma Sverige och aldrig slutade vänta.

— Ända sen boken kom har jag fått förfrågningar om filmatisering, men det är först med Anagram det känns självklart, säger Bea Uusma. Eftersom en stor del i min bok handlar om den sanna historien om Anna och Nils har det varit oerhört viktigt för mig att berättelsen om dem måste göras på rätt sätt, med respekt för att de är riktiga människor. Jag har gjort research på de här personerna under snart 20 år och känner ett ansvar. Historien kommer att berättas i flera lager, där nutid och dåtid ligger ovanpå varandra i osynliga skikt. Det känns väldigt rätt, och väldigt spännande!

Manusförfattare och regissör kommer att offentliggöras vid senare tillfälle.

Relaterat

Om boken

Juli 1897. Ingenjör Andrées expedition ger sig iväg i en vätgasballong med riktning Nordpolen. En djärv idé, chanslös från start. Snart befinner sig tre män, med minimala kunskaper om arktiska förhållanden, mitt i en vit mardröm.

I trettiotre år undrar en kvinna vart hennes fästman tog vägen. År 1930 hittas männen på en öde glaciärö i ishavet. Deras infrusna dagbok meddelar: nödlandning på isen efter tre dagar i luften. I månader drar de sina flera hundra kilo tunga slädar och försöker ta sig tillbaka till fast mark. På Vitön upphör plötsligt alla anteckningar.

I över hundra år har läkare, polarhistoriker, författare och journalister försökt lösa gåtan vad som hände på Vitön. Varför dog expeditionsmedlemmarna innan de ens packat upp slädarna, med varma kläder ouppackade, med matkonserver oöppnade, med tre fungerande gevär och lådvis av ammunition?

I Expeditionen. Min kärlekshistoria letar författaren och läkaren Bea Uusma efter sanningen om expeditionens öde. Hon gräver i arkiv och i polartrakternas permafrusna jordlager. Hon reser i Arktis och till Nordpolen. Hon träffar efterlevande, rättsläkare, osteologer, kriminaltekniker och brottsplatsutredare och söker svar i laboratorieprov, packlistor och i det enda som finns kvar av Andrée själv några nagelfragment som fastnat längst in i hans handskar.

Resultatet är inte enbart en bok som kullkastar gamla teorier och ger nya svar på vad som egentligen hände. Berättelsen om världens mest misslyckade polarexpedition rymmer även en konsertpianist vars händer inte kan sluta skaka och en spådam i en cykelkällare i Bredäng. Men det är också en historia om Bea själv. Varför blir en ovanligt bekväm person som hatar att frysa besatt av en hundra år gammal polarexpedition och ägnar sitt liv åt att följa i dess igensnöade fotspår? Ständigt på rätt plats, men i fel tid.

Expeditionen. Min kärlekshistoria ges samtidigt ut i två utföranden: en textbok i mjukband och en påkostad illustrerad utgåva med foton, teckningar, kartor och ett omfångsrikt extramaterial.

Läs mer

Bea Uusma

Expeditionen. Min kärlekshistoria

Relaterade artiklar

17 juni 2024

Bea Uusma skriver uppföljare till sin hyllade bok

Foto: Simon Rudholm

26 januari 2020

Bea Uusmas storsäljande bok Expeditionen blir spelfilm