Anna Jansson firar 20 år med Maria Wern

Datum

4 Mars 2020

Anna Janssons romaner om kriminalinspektör Maria Wern har sålt i närmare fyra miljoner exemplar bara i Sverige och är översatta till 17 språk. Böckerna har gjort succé som tv-serie och film med Eva Röse i huvudrollen.

Visste du att Anna Janssons böcker bara hos Storytel lyssnats på under sammanlagt 264 år? Och förra året lades någon av hennes böcker i en Storytel-kunds bokhylla hela 348 460 gånger. Det betyder att 40 personer i timmen hittade fram till en av Anna Janssons böcker!

I år firar Maria Wern-serien 20-årsjubileum och samtidigt släpps den senaste boken om i serien – Dödslistan. Som alltid tar Anna Jansson upp angelägna samtidsfrågor i sina böcker. Den här gången kretsar temat kring övergrepp och hämnd. 

Nedan skriver Anna Jansson själv om sina 20 år med kriminalinspektör Maria Wern.

***

“Jag har i fantasin fött barn, kört rattonykter och blivit mordhotad, det kräver sin kvinna att arbeta under sådana förhållanden”

Min första novell sålde jag för 175 kronor till Gotlands Allehanda. Det räckte till en morgonrock på Jysk. Egentligen hade jag inga planer på att bli författare. Men när familjen skaffade en dator 1998 började jag skriva för att lära mej hur den fungerade och sen var jag fast. Det var som en latent sjukdom brutit ut och inte gick att hejda. Hittapået gjorde mej rent lycklig. 

När jag fått ihop ett helt manus om min fiktiva väninna Maria Wern försvann dokumentet plötsligt och jag var alldeles förtvivlad. Min yngsta dotter hade suttit vid datorn och övat på dra-släpp-funktionen och som tur var hittade jag mitt manus i hennes mapp. Vi hade varsin mapp på den tiden. 

År 2000 kom min första bok Stum sitter guden ut och jag tyckte det var en världshändelse. Jag skulle till och med få åka på turné till Åtvidaberg och Valdemarsvik och prata på bibliotek. I Åtvidaberg kom det 5 personer varav 3 bibliotekarier och i Valdemarsvik fick jag ragga upp ölgubbar på torget för att få publik. Av min första bok sålde jag själv 1500 böcker och kvalificerade mej på det sättet för en uppföljare. 

2007 sa jag upp min tjänst som sjuksköterska efter 25 år i tjänsten och 9 års dubbeljobb, och jag är fortfarande så väldigt tacksam för att jag får möjlighet att göra det jag älskar mest: Att skriva böcker.

Det finns många jag har att tacka för det. Inte minst min pappa – den store historieberättaren. Jag rymde från dagis när jag var liten för att få hänga med honom när han som markvärderingsman förhandlade med bönder och andra markägare där ny väg skulle dras fram. De historier, anekdoter och den livskunskap det gav mej är den skattkista jag fortfarande öser ur. Jag känner också den största tacksamhet till de förläggare och redaktörer på Norstedts förlag som stött och blött mina texter under årens gång och kommit med konstruktiv kritik. Och ett lika stort tack till Grand Agency, och tidigare agenter, som sett till att mina böcker nått läsare i 17 länder inklusive Japan och Ryssland.

Idag när min tjugonde bok om Maria Wern är släppt och den tjugoförsta är på väg har det varit en hisnande rolig resa. 2007 tog filmplanerna fart och med Eva Röse i huvudrollen har filmerna nått ut världen över. Jag har skrivit 2 läroböcker i vårdetik och fått möjligheten att skriva 18 böcker om Maria Werns son ”Detektiv Emil Wern” utgivna på Rabén och Sjögren, en feelgoodserie om hårfrisörskan på salong d´Amour, och berättelser direkt för ljud på Storytel, Tidens förlag med fler.

Just nu skriver jag så tangenterna glöder och har därför lite svårt att hålla mej till vår gemensamma verklighet i alltför stora portioner. Jag skriver på den tredje boken om Kristoffer Bark hos Örebropolisen. Bok två kommer i höst. Idag har jag i fantasin både fött barn, kört rattonykter och blivit mordhotad, det kräver sin kvinna att arbeta under sådana förhållanden. Men jag skapar dem själv. 

Sist men inte minst vill jag tacka er läsare för alla ord av uppskattning och uppmuntran som burit mej över stunder när livet varit tungt. Tack för att ni köpt, lånat, läst och lyssnat på mina böcker. Idag kommer en ny bok om Maria Wern, och jag vet att hon har fler berättelser att viska i mitt öra framöver. 

Relaterat

Om boken

Tjugoåriga Agnes har utsatts för övergrepp under en lång tid. Hon anförtror sig åt en barnmorska som har startat en hemlig Facebookgrupp: Ullsaxen. Agnes berättar sin historia och äntligen finner hon förståelse.

Samtidigt börjar misstänkta men friade våldtäktsmän och sexförbrytare falla offer för en anonym mördare. Männen hittas nakna med namnet Erinya inristat i huden. Bredvid kropparna återfinns en ullsax som använts för att stympa dem.

Maria Werns kollega Jarita behöver genomleva ytterligare en rättegång, när männen som våldtagit henne överklagar domen till Svea hovrätt. Den här gången går en av männen fri, men det hade varit säkrare för honom att sitta fängslad.

Maria och hennes kollegor får förstärkning på stationen i form av Ragnarsson, även kallad Ragnarrök, från rikskrim på fastlandet. Men han försvårar arbetet och Maria Wern börjar misstänka att han skyddar någon, eller att han själv kan vara inblandad.

Dödslistan är det nya och spännande tillskottet i Anna Janssons omåttligt populära serie om Maria Wern, som 2020 firar tjugoårsjubileum.

Läs mer

Anna Jansson

Dödslistan

Relaterade artiklar

Foto: Anna-Lena Ahlström

28 februari 2024

Maria Wern-feber i Tyskland