Sommarspänning i ljud med Maria Wern

Datum

5 Juni 2020

Det är juni i Visby och sommaren spås bli torr och varm. Och det är just då en pyroman väljer att slå till. Maria Wern tar upp jakten på gärningsmannen och hittar snart kopplingar till ett olöst fall. Anna Janssons nya Maria Wern-ljudserie Leka med elden finns ute nu!

– Sommaren står i sin skiraste grönska och Den blomstertid nu kommer har klingat ut. Åskmolnen hänger i luften. När Maria Wern och barnen kommer hem, och ska fira att sommarlovet börjat, brakar ovädret loss och blixten slår ned i huset, berättar Anna Jansson.

– Under sommaren utbryter flera eldsvådor i Visby och de verkar vara anlagda. Gärningsmannen lämnar inga spår efter sig med tillvägagångssättet liknar de pyromandåd som skakade Visby för flera år sedan. Då lyckades man inte gripa pyromanen. Nu är det än mer som står på spel då ett två år gammalt mord verkar ha direkt koppling till bränderna.

Vilken är den största utmaningen i att skriva direkt för ljud?

– När man skriver för ljud är det nog ännu viktigare att ha ett driv i berättelsen. Jag tror att det är lättare att en lyssnare blir distraherad av andra ljud – och då behövs det en tydlighet och tätare sammanfattningar för att behålla fokus. Det kräver helt enkelt mer av berättelsen och det är en klar fördel att inte ha för många personer.


Leka med elden ges ut av Tiden, ett digitalt imprint, del av Norstedts Förlagsgrupp, grundad 1823.

Relaterade artiklar

Foto: Anna-Lena Ahlström

28 februari 2024

Maria Wern-feber i Tyskland