Elin Anna Labba får Augustpriset 2020

Foto: Christoffer Holmberg

Datum

23 November 2020

Foto

Christoffer Holmberg

Elin Anna Labba får årets Augustpris i kategorin Bästa svenska fackbok för sin bok Herrarna satte oss hit

För hundra år sedan inleddes tvångsförflyttningarna av renskötande samer i Sverige. I boken Herrarna satte oss hit (som även givits ut i en nordsamisk utgåva) berättar Elin Anna Labba historien genom de tvångsförflyttades ögon. Hon har samlat berättelser, foton, brev och jojktexter, och fram träder en kör av röster från de som inte längre kan berätta. Boken skildrar ett hårt liv, renar som går förlorade när de vänder norrut mot tidigare marker, barn som lämnas till släktingar och sedan blir kvar.

– Det här är så långt ifrån vad jag nånsin hade trott var möjligt, berättade Elin Anna Labba när hon fick veta att hennes bok var nominerad till priset. Boken är ju inte så mycket bok för mig, det är en pågående, långsam sorg som jag har delat, och fortfarande delar, med så många. Att den så väldigt personliga resan nomineras till något utanför den samiska världen, ja men det är svårt att ta in.

– Men allra mest är jag nog glad över att dela nomineringen med bokens berättare. Att våra röster tillsammans kan bära, det är så fint. Att skriva det här har varit ett kollektivt arbete och jag tror och hoppas att glädjen också är det.

– Sen är det så klart viktigt för mig att tvångsförflyttningarna inte förblir en samisk historia. Jag hoppas att det här kan bidra till att våra berättelser tränger sig in i en svensk verklighet, där det samiska oftast saknas. För mig är boken en liten del av en mycket större rörelse som sker i Sápmi just nu. För mig den i ett återtagande av en egen historia. Varje bokstav betyder, läker.

Augustprisjuryns motivering lyder:

”Elin Anna Labba beskriver renskinn som ’så mjuka att de känns som att handen ska smälta när man stryker dem’. Med samma stillsamma poetiska kraft i språket synliggör hon Sveriges tvångsförflyttningar av samerna, tvångsförflyttningar som söndrat urgamla släktband, nätverk och flyttleder. Genom att även väva in vittnesmål, arkivfotografier, kartor, jojkar och myndighetspapper riktar hon i denna mycket vackert formgivna bok nytt ljus på en mörk del av Sveriges historia.”

Relaterat

Om boken

Vinnare av Augustpriset 2020 för Årets svenska fackbok!

För hundra år sedan inleddes tvångsförflyttningarna av renskötande samer i Sverige. Myndigheterna kallar lösningen för en dislokation, men på samiska föds ett eget ord; Bággojohtin, tvångsförflyttning. De första som tvingas iväg lämnar sina hem i tron att de ska få komma tillbaka.

Bakgrunden är att Norge har blivit en egen nation. Att människor flyttar över gränsen med renar är ett rött skynke för den norska staten som vill ha markerna för sina landsmän. 1919 kommer Sverige och Norge överens om att begränsa hur mycket ren som får flytta över gränsen och i och med det inleds tvångsförflyttningarna av ett stort antal renskötande familjer. Det blir också inledningen på ett mörkt kapitel i Sveriges historia.

Herrarna satte oss hit berättar nu historien genom de tvångsförflyttades ögon. Elin Anna Labba har samlat berättelser, foton, brev och jojktexter, och fram träder en kör av röster från de som inte längre kan berätta. Boken skildrar ett hårt liv, renar som går förlorade när de vänder norrut mot tidigare marker, barn som lämnas till släktingar och sedan blir kvar. Sorg som tystas men ändå förs vidare.

Läs mer

Elin Anna Labba

Herrarna satte oss hit

Relaterade artiklar

Foto: Erik Abel

25 januari 2024

Elin Anna Labba romandebuterar

Foto: Hugo Thambert

29 januari 2020

Elin Anna Labba: ”Tvångsförflyttningarna är svensk historia lika mycket som samisk”

IntervjuerNyheter