Herrarna satte oss hit

Författare

Elin Anna Labba

Översättare

Lea Simma

Herrarna satte oss hit

2020-01-23

Svenska

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Författare

Publiceringsdatum

2020-01-23

Översättare

Lea Simma

Recensionsdag

2020-02-19

Formgivare

Nina Ulmaja

Formgivare omslag

Nina Ulmaja

Kategori

Historia

Bokinformation

Språk

Svenska

Originaltitel

Herrarna satte oss hit

Originalspråk

Svenska

Formgivare

Nina Ulmaja

Format

Inbunden, E-bok, Inbunden, E-bok, Ljudbok, Pocket

Produktion

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113101682

Antal Sidor

190

Vikt (kg)

0.542

Ryggbredd (mm)

20

Höjd (mm)

232

Bredd (mm)

157

Herrarna satte oss hit

Recensioner

”För att det skulle komma en vackrare skriven, och viktigare, fackbok i år, det är lika otänkbart som att Sverige skulle be om den förlåtelse vi inte förtjänar.” ”Hon väver sömlöst in samiska begrepp, och språket flyter som den klaraste jokk över sidorna. Det som är så outhärdligt att läsa är så vackert att det inte går att sluta.”

”Elin Anna Labba har vävt en smärtsamt vacker och viktig sorgebok ... Trots bokens hjärtskärande innehåll så njuter jag av att materialet är så fantastiskt fint gestaltat (vilket även gäller formgivningen). Författaren sprider ljus över historia, seder och bruk, parallellt med egenartade, måleriska beskrivningarna av naturen och känslorna.”

”Labbas bok är 100 procent läsvärd och viktig. Den är del av ett kunskapsbygge som ytterst handlar om att få historien om Sveriges förtryck av samer synliggjord och erkänd. Dess konsekvenser för nuet och därmed rätten att resa krav för framtiden.”

Böcker av författaren

Om boken

Vinnare av Augustpriset 2020 för Årets svenska fackbok!

För hundra år sedan inleddes tvångsförflyttningarna av renskötande samer i Sverige. Myndigheterna kallar lösningen för en dislokation, men på samiska föds ett eget ord; Bággojohtin, tvångsförflyttning. De första som tvingas iväg lämnar sina hem i tron att de ska få komma tillbaka.

Bakgrunden är att Norge har blivit en egen nation. Att människor flyttar över gränsen med renar är ett rött skynke för den norska staten som vill ha markerna för sina landsmän. 1919 kommer Sverige och Norge överens om att begränsa hur mycket ren som får flytta över gränsen och i och med det inleds tvångsförflyttningarna av ett stort antal renskötande familjer. Det blir också inledningen på ett mörkt kapitel i Sveriges historia.

Herrarna satte oss hit berättar nu historien genom de tvångsförflyttades ögon. Elin Anna Labba har samlat berättelser, foton, brev och jojktexter, och fram träder en kör av röster från de som inte längre kan berätta. Boken skildrar ett hårt liv, renar som går förlorade när de vänder norrut mot tidigare marker, barn som lämnas till släktingar och sedan blir kvar. Sorg som tystas men ändå förs vidare.

Läs mer

Elin Anna Labba

Hearrát dat bidje min

Nyheter

Foto: Hugo Thambert

22 oktober 2021

Elin Anna Labba nominerad till Pennskaftspriset

NyheterElin Anna Labba