Herrarna satte oss hit är Årets bok om svensk historia

Foto: Hugo Thambert

Datum

11 Februari 2021

Foto

Hugo Thambert

Elin Anna Labbas bok Herrarna satte oss hit har röstats fram som Årets bok om svensk historia 2020 av Nättidningen Svensk Historias läsare. Labbas bok, som även tilldelades Augustpriset, handlar om de tvångsförflyttningar av renskötande samer som svenska myndigheter inledde för hundra år sedan. 

För hundra år sedan inleddes tvångsförflyttningarna av renskötande samer i Sverige. Myndigheterna kallade lösningen för en dislokation, men på samiska föddes ett eget ord; Bággojohtin, tvångsförflyttning. 

Elin Anna Labba berättar historien genom de tvångsförflyttades ögon. Hon har samlat berättelser, foton, brev och jojktexter, och fram träder en kör av röster från de som inte längre kan berätta. Boken skildrar ett hårt liv, renar som går förlorade när de vänder norrut mot tidigare marker, barn som lämnas till släktingar och sedan blir kvar.

— Det som hände var att Sverige och Norge kom överens om att man skulle tömma vissa områden på renskötande samer, berättade Elin Anna Labba för oss när boken gavs ut 2020. De samer som då bodde på de utvalda platserna skulle helt enkelt tvångsförflyttas söderut i Sverige. Man valde ut vilka som skulle flytta och fick samla ihop sina renar och vandrande eller skidande flytta söderut med sina renar. Ibland flyttades hela familjer och släkter, ibland blev halva familjen kvar och halva flyttades.

Relaterat

Om boken

Vinnare av Augustpriset 2020 för Årets svenska fackbok!

För hundra år sedan inleddes tvångsförflyttningarna av renskötande samer i Sverige. Myndigheterna kallar lösningen för en dislokation, men på samiska föds ett eget ord; Bággojohtin, tvångsförflyttning. De första som tvingas iväg lämnar sina hem i tron att de ska få komma tillbaka.

Bakgrunden är att Norge har blivit en egen nation. Att människor flyttar över gränsen med renar är ett rött skynke för den norska staten som vill ha markerna för sina landsmän. 1919 kommer Sverige och Norge överens om att begränsa hur mycket ren som får flytta över gränsen och i och med det inleds tvångsförflyttningarna av ett stort antal renskötande familjer. Det blir också inledningen på ett mörkt kapitel i Sveriges historia.

Herrarna satte oss hit berättar nu historien genom de tvångsförflyttades ögon. Elin Anna Labba har samlat berättelser, foton, brev och jojktexter, och fram träder en kör av röster från de som inte längre kan berätta. Boken skildrar ett hårt liv, renar som går förlorade när de vänder norrut mot tidigare marker, barn som lämnas till släktingar och sedan blir kvar. Sorg som tystas men ändå förs vidare.

Läs mer

Elin Anna Labba

Herrarna satte oss hit

Relaterade artiklar

Foto: Erik Abel

25 januari 2024

Elin Anna Labba romandebuterar

Foto: Hugo Thambert

29 januari 2020

Elin Anna Labba: ”Tvångsförflyttningarna är svensk historia lika mycket som samisk”

IntervjuerNyheter