Elin Anna Labba nominerad till Norrlands litteraturpris

Foto: Hugo Thambert

Datum

1 Februari 2021

Foto

Hugo Thambert

Elin Anna Labbas hyllade bok Herrarna satte oss hit var en av förra årets mest uppmärksammade böcker och tilldelades Augustpriset för Bästa svenska fackbok. Nu är den nominerad till Norrlands litteraturpris i kategorin vuxenlitteratur.

Norrlands litteraturpris delas ut av Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr sedan 2014 i två kategorier: vuxenlitteratur samt barn-och ungdomslitteratur.

Priset instiftades 1973 och kallades fram till 2008 för Rörlingstipendiet. Inledningsvis delades det ut till ett lovande norrländskt författarskap,men har sedan ett antal år tillbaka kommit att delas ut till föregående års bästa bok medtydlig norrländsk koppling.

Prissummorna är 10 000 kronor och delas ut vid det årliga sommarmötet. 2021 är det tänkt att Sommarmötet ska äga rum i Kalix. Detta förutsätter emellertid att covidsituationen förändras. Exakt tid och plats meddelas senare.

Relaterat

Om boken

Vinnare av Augustpriset 2020 för Årets svenska fackbok!

För hundra år sedan inleddes tvångsförflyttningarna av renskötande samer i Sverige. Myndigheterna kallar lösningen för en dislokation, men på samiska föds ett eget ord; Bággojohtin, tvångsförflyttning. De första som tvingas iväg lämnar sina hem i tron att de ska få komma tillbaka.

Bakgrunden är att Norge har blivit en egen nation. Att människor flyttar över gränsen med renar är ett rött skynke för den norska staten som vill ha markerna för sina landsmän. 1919 kommer Sverige och Norge överens om att begränsa hur mycket ren som får flytta över gränsen och i och med det inleds tvångsförflyttningarna av ett stort antal renskötande familjer. Det blir också inledningen på ett mörkt kapitel i Sveriges historia.

Herrarna satte oss hit berättar nu historien genom de tvångsförflyttades ögon. Elin Anna Labba har samlat berättelser, foton, brev och jojktexter, och fram träder en kör av röster från de som inte längre kan berätta. Boken skildrar ett hårt liv, renar som går förlorade när de vänder norrut mot tidigare marker, barn som lämnas till släktingar och sedan blir kvar. Sorg som tystas men ändå förs vidare.

Läs mer

Elin Anna Labba

Herrarna satte oss hit

Relaterade artiklar

Foto: Erik Abel

25 januari 2024

Elin Anna Labba romandebuterar

Foto: Hugo Thambert

29 januari 2020

Elin Anna Labba: ”Tvångsförflyttningarna är svensk historia lika mycket som samisk”

IntervjuerNyheter