Mikaela Bley: ”Få förhållanden är så perfekta som de ser ut att vara”

Foto: Elvira Glänte

Datum

16 September 2021

Foto

Elvira Glänte

I Mikaela Bleys nya spänningsroman Död för dig möter vi Caroline och Gustav, till synes det perfekta paret som har allt de någonsin drömt om – familj, lycka, framgång, pengar, ett stort socialt nätverk och många som följer deras drömliv i sociala medier. Men vad skulle hända om de berövades allt?

En varm dag i början av augusti försvinner den gravida Caroline tillsammans med parets två små döttrar spårlöst från deras exklusiva strandvilla i Malmö. Omständigheter kring försvinnandet förbryllar polisen som inleder en brottsutredning. Ett massivt sökpådrag drar igång under ledning av Henrik Hedin och Leia Kaplan, två av Sveriges främsta brottsutredare.

Snart står det klart att inget är vad det synes vara – det blir en kamp mot klockan där insatserna blir allt högre och överraskningarna blir fler och fler.

– Få förhållanden är så perfekta som de ser ut att vara i sociala medier, berättar Mikaela Bley. Idén till den här boken fick jag när flera familjer, med putsad yta, i min närhet visade sig leva med vidriga livslögner, samtidigt som Chris Watts, den tidigare ostraffade medelklasspappan, mördade hela sin familj i Colorado, USA. Hur är det möjligt? Jag behövde förstå och läste på om det fallet och andra liknande fall och relationer. Där någonstans såddes ett litet frö till min fiktiva historia om Gustav och Caroline – paret som lever det perfekta livet. 

Med sin nya roman Död för dig inleder Mikaela Bley en ny serie med de två brottsutredarna Henrik ”The Killer” Hedin och Leia Kaplan i huvudrollerna.

Tre snabba frågor till Mikaela Bley:

Vem är du?
– En författare med mörk fantasi och hemska mardrömmar som vägrar tro på ren ondska och istället gräver i och försöker förstå vad det kan vara för andra krafter som ligger bakom hemska brott.

Vem är The Killer?
– Henrik ”The Killer” Hedin är en av Sveriges främsta och mest omtalade utredare som blivit omplacerad till grova brott i Malmö. Han är ett före detta fotbollsproffs som varit polis sedan han blev avstängd från fotbollen på grund av sitt heta temperament. Han är känd för sitt kompromisslösa spel och det finns ingen som vill möta honom i en närkamp, samtidigt som han är en mjuk och omtänksam familjefar med ett starkt rättspatos.

Vad har du för relation till Malmö?
– Min man är från Malmö och vi är ofta där. Det är en stad i förändring och en storstad i miniformat som är intressant att skildra. Klasskillnader och orättvisor blir så mycket tydligare i Malmö – samtidigt som det är en myllrande och mysig stad.

Relaterat

Om boken

Caroline och Gustav lever det perfekta livet. Överklasstjejen från Djursholm i Stockholm som blivit hyllad skådespelare och gift sig med sitt livs kärlek, den geniförklarade och framgångsrike entreprenören som vuxit upp under enkla förhållanden i Rosengård i Malmö. De har allt de någonsin drömt om - familj, lycka, framgång, pengar, ett stort socialt nätverk och många som följer deras drömliv i sociala medier. Men vad skulle hända om de berövades allt?
En varm dag i början av augusti försvinner den gravida Caroline tillsammans med parets två små döttrar spårlöst från deras exklusiva strandvilla i Malmö. Omständigheterna kring försvinnandet förbryllar polisen som inleder en brottsutredning. Ett massivt sökpådrag drar igång under ledning av Henrik Hedin och Leia Kaplan, två av Sveriges främsta brottsutredare.Snart står det klart att inget är vad det synes vara - det blir en kamp mot klockan där insatserna blir allt högre och överraskningarna blir fler och fler.Död för dig är den första delen i The Killer-serien med brottsutredaren Henrik "The Killer" Hedin i huvudrollen, det tidigare fotbollsproffset som sadlat om till polis och blivit en av Sveriges främsta och mest omtalade utredare, känd för sitt kompromisslösa spel och starka rättspatos."Skicklig underhållning och god spänning"UNT

Läs mer

Mikaela Bley

Död för dig

Relaterade artiklar

Foto: Magnus Ragnvid

2 januari 2023

Nya böcker i januari 2023