Nilla Kjellsdotter: “I dag bär jag min inre lantis med stolthet”

Foto: Linus Lindholm

Datum

10 Januari 2022

Foto

Linus Lindholm

En tonårsflicka hittas halvt ihjälfrusen mitt i vintern intill en landsväg. Hon är illa tilltygad och pratar knappt. Mysteriet kring den identitetslösa flickan tätnar när det visar sig att ingen har anmält henne saknad. Det är upptakten till Nilla Kjellsdotters deckare Flickan i Stenparken. Här möter vi Mija Wadö och hennes kollegor vid polisen i Österbotten. 

Samtidigt som flickan hittas i parken får Mija Wadö en mordutredning på sitt bord när den populäre diabetesforskaren David Heselius hittas ihjälslagen i sitt hem. Den lyxiga villan är noggrant rengjord och det går inte att säkra några tekniska spår. Poliserna får veta att hans företag stod inför ett stort genombrott i forskningen – kan motivet finnas där?

Vem är Mija Wadö?

– Mija är en trettiosexårig arbetsnarkoman, lite av en ensamvarg, bosatt i Oravais och jobbar som kriminalpolis vid Österbottens polisinrättning i Vasa, berättar Nilla Kjellsdotter. Hon har väldigt få nära vänner, ägnar största delen av sin tid åt jobbet och snusar frenetiskt. Efter att ha levt så gott som hela sitt vuxna liv som singel har hon nu inlett en relation med en kille som hon anser är perfekt för henne. 

Samtidigt får Mija axla ett stort ansvar när flera av hennes kollegor är borta från avdelningen. En av dem, Ronnie, saknar hon extra mycket. Medan Mija försöker balansera sitt privatliv och den växande arbetsbördan kommer utredningen allt närmare henne själv. Den lastbilschaufför som hittade tonårsflickan, är han verkligen den som Mija tror?

Nilla Kjelsdotter är 34 år, bosatt och uppvuxen i Österbotten i Finland. Hon växte upp i en jordbrukarfamilj där båda hennes föräldrar var, och fortfarande är, bönder. 

– Länge kände jag mig fel och malplacerad i litterära sammanhang. Jag kände mig som den där lantisen som alla stirrade på och undrade “Vad tusan gör hon här?” I dag bär jag min inre lantis med stolthet. Trots att jag hela livet varit bosatt i Österbotten har jag en förkärlek till Sverige, som jag också är övertygad om är min själs hemland. 

Flickan i Stenparken är den första delen i en ny serie om Mija Wadö.

Relaterat

Om boken

En tonårsflicka hittas halvt ihjälfrusen mitt i vintern intill en landsväg. Hon är illa tilltygad och pratar knappt. Mysteriet kring den identitetslösa flickan tätnar när det visar sig att ingen har anmält henne saknad.

Kriminalpolisen Mija Wadö får samtidigt en mordutredning på sitt bord när den populäre diabetesforskaren David Heselius hittas ihjälslagen i sitt hem. Den lyxiga villan är noggrant rengjord och det går inte att säkra några tekniska spår. Poliserna får veta att hans företag stod inför ett stort genombrott i forskningen - kan motivet finnas där?

Mija Wadö får axla ett stort ansvar när flera av hennes kollegor är borta från avdelningen. En av dem, Ronnie, saknar hon extra mycket. Medan Mija försöker balansera sitt privatliv och den växande arbetsbördan kommer utredningen allt närmare henne själv. Den lastbilschaufför som hittade tonårsflickan, är han verkligen den som Mija tror?

Flickan i Stenparken är en tät, spännande bladvändare om Mija Wadö och hennes kollegor vid polisen i Österbotten.

Läs mer

Nilla Kjellsdotter

Flickan i Stenparken

Relaterade artiklar

Foto: Kajsa Göransson

31 januari 2024

Nytt isande morddrama i Österbotten