Evighetstecken

Författare

Björn Sand

Evighetstecken

Svenska

2021-01-20

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Romaner

Författare

Recensionsdag

2021-02-08

Publiceringsdatum

2021-01-20

Formgivare omslag

Sebastain Larsmo

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Danskt band, E-bok

Produktion

Papper

LABB Munken Print

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113107097

Antal Sidor

248

Vikt (kg)

0.314

Ryggbredd (mm)

21

Höjd (mm)

211

Bredd (mm)

138

Klimatpåverkan

224g CO2e
Papper
ca 111 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 18 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 95 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Evighetstecken

Recensioner

”Evighetstecken är en betydligt mer dunkel roman än vad den till en början ger sken av att vara. Den svajiga Tom är vag i konturerna, inte bara för sig själv utan även för läsaren. Det är när han slutligen kollapsar och tvångsinläggs på avgiftning som det sakta går upp för honom att han nu befinner sig i ett klasslöst sammanhang, fråntagen sina privilegier. Romanens sista delar är påtagligt tätare än de inledande, och har en karaktär av klassisk helvetesvandring genom tungt missbruk.”

Expressen

”... jag tycker att Björn Sand har hittat ett spännande tonfall i sitt försök. Han är tillräckligt apart och klurig för att ge inifrånskildringen känslan av antropologiskt utifrånperspektiv. Tonen kan vara spefull, men det är inte frågan om någon Tom Wolfe-satir över bourgeoisin. Att läsa hans deklarerande snarare än gestaltande prosa som en nybörjares tillkortakommande menar jag är ett misstag. Det är ett stilgrepp som ger den nödvändiga distansen till berättelsens protagonist. Inbyggt i romanen finns också ett ifrågasättande av hur storytellingsamhällets perfekta paketering av allt levande, inklusive livets mörker, har påverkat förmågan att leva livet fullt ut.”

Gefle Dagblad

”Evighetstecken är en sorgtyngd roman om vår tids karriärhets och varumärkesbyggande”

SvD

”ett sorgset fyrverkeri, en labyrintisk motorväg mot intet, en djävulusisk självbibel utan självhjälpstips.”

Böcker av författaren

Om boken

Tom är en produkt av Stockholms innerstads övre medelklass. Han är född in i en värld av ekomärkt överflöd och stilmedveten hållbarhet, där en lycklig framtid ska vara en självklarhet. Men när en personlig katastrof drabbar honom står han plötsligt handfallen inför livet. Pengar och klass skyddar inte längre och hans liv börjar rasa samman.

Ändå finns det någonting inom honom som vägrar ge upp, som fortsätter att sträcka sig efter det eviga.

Björn Sands debut Evighetstecken är en roman om människan i vår tid.

Läs mer

Björn Sand

Evighetstecken

Nyheter

Foto: Magnus Liam Karlsson

26 januari 2021

Björn Sand: ”Det kanske finns magi på riktigt”

Nyheter