Tjur på retur

Författare

Kalle Moraeus

Johan Hedberg

Tjur på retur

Svenska

2021-04-14

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Hälsa

Författare

Recensionsdag

2021-05-05

Publiceringsdatum

2021-04-14

Formgivare omslag

Pär Wickholm

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Pocket, Inbunden, E-bok, Ljudbok

Produktion

Papper

Bokpapper träfritt

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113112022

Antal Sidor

203

Vikt (kg)

0.318

Ryggbredd (mm)

20

Höjd (mm)

198

Bredd (mm)

143

Klimatpåverkan

227g CO2e
Papper
ca 112 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 18 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 97 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Böcker av författaren

Om boken

Läs mer

Kalle Moraeus, Johan Hedberg

Tjur på retur

Nyheter

Foto: Magnus Liam Karlsson

23 april 2021

Lyssnarna ger toppbetyg till Kalle Moraeus bok!

Nyheter