En intellekt världsmästare

Författare

Ulf Karl Olov Nilsson

En intellekt världsmästare

2022-02-04

Svenska

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Författare

Publiceringsdatum

2022-02-04

Recensionsdag

2022-02-28

Formgivare omslag

Håkan Liljemärker

Kategori

Romaner

Bokinformation

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Format

Inbunden, E-bok

Produktion

Papper

Magno Natural

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113116310

Antal Sidor

396

Vikt (kg)

0.69

Ryggbredd (mm)

32

Höjd (mm)

216

Bredd (mm)

141

Miljöpåverkan

493g CO2e
Papper
ca 244 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar med utsläpp från deras inköpta el och utsläpp skogsbruk och transporter.

Tryck
ca 39 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el och fjärrvärme per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 210 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. Vi beräknar att en genomsnittlig lastbil med dieselmotor används och olika fartyg vid t ex långväga frakt (container) eller frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen utifrån genomsnittstal från alla transporter och genomsnittliga utsläpp från tryckeri och pappersval. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut mycket mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

En intellekt världsmästare

Recensioner

”… vill man läsa två högintressanta texter kring paranoia så rekommenderas dessa titlar, nu inbundna i en volym.”

Borås Tidning

 ”… en av de starkast levande texter jag läst.”

Expressen

”Liv och idéer är kort sagt ett verk i egen rätt, och Ulf Karl Olov Nilsson genomlyser det med en omsorgsfull och lyhörd, närmast ömsint respekt.”

Sydsvenskan

”Sa jag att det här lär vara årets – nej, decenniets, kanske den svenska litteraturens – konstigaste bok? […] En djupt privat text, ett nästan privat språk, nu i offentligheten. Det är fantastiskt.”

SvD

Böcker av författaren

Om boken

Poeten och litteraturvetaren Gunnar D Hansson hittade för några år sedan en lika märklig som litterär självbiografi, Liv och idéer, skriven mellan 1929 och 1937 av den gåtfulla signaturen The Man of Street och tryckt i några få exemplar.

Vem var den anonyma författaren? Han tycks ha drivit ett tryckeri vid Lilla Torget i Göteborg och i sin bok presenterar han både visionära och häpnadsväckande framsynta politiska idéer - exempelvis förutser han kommande välfärdsreformer, EU, Krügerkraschen och övergivandet av guldmyntfoten. Med tiden utvecklar Man of Street alltmer paranoida föreställningar. Han kallar sig "intellekt världsmästare" och upplever hur hans idéer stjäls av regeringar världen över och anser sig förföljd av såväl bolsjevikerna som tidningsmannen Torgny Segerstedts hemliga agenter.

Boken kan läsas från två håll. Från det ena möter vi Man of Streets egen Liv och idéer, med ett detektiviskt förord av Gunnar D Hansson. Och från det andra en djuplodande essä, En intellekt världsmästare, av psykoanalytikern och poeten Ulf Karl Olov Nilsson, som utforskar det själsliga lidande vi kallar paranoia och placerar fallet Man of Street mitt i vår egen konspiratoriska samtid.

Läs mer

Ulf Karl Olov Nilsson

En intellekt världsmästare

Om boken

Ulf Karl Olov Nilsson, ibland kallad UKON, är hyllad poet, psykolog och psykoanalytiker. Han har bland annat erhållit Göteborgs-Postens litteraturpris, Svenska Akademiens Kallebergerstipendium och varit nominerad till Augustpriset. Med fallbeskrivningar och exempel ur drygt tjugo år av klinisk praktik, sitt eget liv och litteraturen gestaltar han här svåra frågeställningar vid existensens rand på ett ständigt underhållande, lekfullt och påläst sätt.

Glömskans bibliotek - en essä om demens, vansinne och litteratur är populärvetenskapligt uppbyggd, initierad, personligt hållen och rör sig kring bland annat följande frågor: Vad innebär det att glömma och dö i någon annans namn? Blir man en ny minnessvagare, tröttare och mer förvirrad version av sig själv när man drabbas av demens, eller blir man en annan? Hur kan man år 2015 förhålla sig till den tidiga psykoanalysens symbollära? Hur ska man förstå vansinnesdåd? Hur talar en människa om sig själv under tiden han blir lobotomerad? Blir man friskare av kultur och hur skulle ett poesins apotek kunna se ut? Har psykosen ett eget språk? Och har traumat det?

Läs mer

Glömskans bibliotek

Ulf Karl Olov Nilsson

Glömskans bibliotek

Om boken

Det är 1500-tal och en viss Henrik Tudor kliver bredbent in på den historiska scenen. Så småningom ska han bli en av världshistoriens mest berömda personer, den fromme reformistkonungen med alla döda och dödade drottningar, den blodbesudlat lyxälskande krigsherren, visdiktaren med riddaridealen, torneraren och torteraren, tennisservens uppfinnare, klosterväsendets baneman, kvinnokarlen med potensproblem som gick över lik för att få en son, mannen med europas spänstigaste och stiligaste ben som under sitt sista sjukligt feta decennium fick vinchas upp på hästryggen.

Ulf Karl Olov Nilssons första roman följer Henrik i hosorna från födsel till dödsögonblick i lika sorgliga som stundom absurdt komiska tablåer - en ömsint katalogaria som ständigt överraskar och ömsint bedrar sin konung med mikroessäistiska explosioner, innovativa listor och dialoger från helvetet.

Läs mer

Jag befinner mig i ett överflöd av kärlek

Ulf Karl Olov Nilsson

Jag befinner mig i ett överflöd av kärlek

Om boken

I Brukaren har jag försökt skriva en rak, transparent dikt utan baksida. Ambitionen är en poesi som inte luras, som inte lurar på någonting och inte i första hand ställer hermeneutikens frågor som "Vad betyder det?" utan snarare "Varför har någon skrivit detta?"

Målet: dikten ska vara maximalt enkel men de frågor den ställer maxat svåra. Så har jag här i loopens, rundgångens och kortslutningens form velat föra dig, kära läsare, närmare bruket, miss- och massbruket, användningen, lika brukligt vanlig som när andningen vänder, lika mäktigt vanlig som vanmäktig.
/Vänliga hälsningar från UKON

Läs mer

Brukaren

Ulf Karl Olov Nilsson

Brukaren

Om boken

Allt har ett värde. Alla är lika mycket värda. Möjligen är några värda lite mer än andra. Och i så fall är andra lite mer värdelösa.

Det är i denna värderande värld som barnet ska leva i. Fast först måste det få ett namn. Sedan kanske lite utbildning och kärlek på vägen.

Med hjälp av Hölderlin, paleontologi, embryologi, FN:s förklaring om mänskliga rättigheter, växlingskurser, adoptionsavgifter och födelseannonser tar Ulf Karl Olov Nilsson oss på en resa från barn till vuxen, från vuxen till barn. Då är det bra att känna till sitt rätta värde:

"Jag är en svensk poet som kämpar för att svenska språket ska bli mer spännande och utmanande.

Jag kämpar för Sverige och för den svenska konkurrenskraften.

Jag är en egenföretagare som kämpar för den svenska kronan.

Jag vet vad jag är värd."

Läs mer

Barndomstolen

Ulf Karl Olov Nilsson

Barndomstolen

Om boken

Ulf Karl Olov Nilsson debuterade 1990 med diktsamlingen Kung-kung.

Läs mer

Sändning

Ulf Karl Olov Nilsson

Sändning

Om boken

skillnaden mellan verklighet och visshet:
som ett slag (ett snitt) ersätter ett annat
skickar det vidare
drar det sidledes
som en lyftning
öronloben ytterörat
rummet i ljuset
ett rum där ljudet kommer
ljus som står och smäller
vartannat blinda faktum
vartannat förblindat

Ulf Karl Olov Nilsson debuterade 1990 med diktsamlingen Kung-kung.

Läs mer

Någons stöd

Ulf Karl Olov Nilsson

Någons stöd

Om boken

jag sov in i handflatan
och jag var min mittersta mitt
du vilade i handens mittersta rörelse
som en gest mitt för livet

och du var min mittersta mitt
och vardagen viskade ett stycke
av sin värld därute
för framtidens skull

Ulf Karl Olov Nilsson debuterade 1990 med diktsamlingen Kung-kung.

Läs mer

Under det som inte förgår

Ulf Karl Olov Nilsson

Under det som inte förgår

Om boken

Du tycker att allt är dåligt men det kommer att bli sämre.

Du tror att du är intelligent men det är du inte.

Du tror att du är intressant men du är tråkig.

Du tror att du är snygg men du är ful.

Du tror att du är snäll men du är elak.

Du tror att du kan prata franska men det kan du inte.

Du säger att du är kär men du verkar inte kär.

Ulf Karl Olov Nilsson debuterade 1990 med diktsamlingen Kung-kung.

Läs mer

Synopsis

Ulf Karl Olov Nilsson

Synopsis

Om boken

Ja, jag vet. Jag är säker. Det vet jag. Kan du flytta dig en centimeter? Jag vet det jag vet. Jag vet att jag vet. Det kan ingen ta ifrån mig. Ingen. Ingen kan ta ifrån mig det. Ingen. Kan du flytta dig en liten bit? Därför att jag tycker att det är trångt naturligtvis. Du kan säga vad du vill, jag vet ändå. Jag vet det helt enkelt. Jag är helt säker.

Ulf Karl Olov Nilsson debuterade 1990 med diktsamlingen Kung-kung.

Läs mer

Block

Ulf Karl Olov Nilsson

Block

Nyheter

Foto: Trinidad Carrillo, Jerker Andersson, Helge Hansen och Sara Mac Key

1 december 2016

Fyra av fem nominerade till Årets författare i väst 2016 ges ut av Norstedts

Nyheter