Notre-Dames alla nycklar

Författare

Britta Röstlund

Notre-Dames alla nycklar

2023-04-03

Svenska

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Författare

Publiceringsdatum

2023-04-03

Recensionsdag

2023-04-24

Formgivare omslag

Nina Leino

Kategori

Romaner

Mediekontakt

Sara Dobareh

Bokinformation

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Format

Inbunden, E-bok, Ljudbok

Produktion

Miljömärkning

Ja

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113125176

Antal Sidor

316

Vikt (kg)

0.617

Ryggbredd (mm)

27.08

Höjd (mm)

216

Bredd (mm)

139

Miljöpåverkan

441g CO2e
Papper
ca 218 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar med utsläpp från deras inköpta el och utsläpp skogsbruk och transporter.

Tryck
ca 35 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el och fjärrvärme per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 188 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. Vi beräknar att en genomsnittlig lastbil med dieselmotor används och olika fartyg vid t ex långväga frakt (container) eller frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen utifrån genomsnittstal från alla transporter och genomsnittliga utsläpp från tryckeri och pappersval. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut mycket mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Böcker av författaren

Om boken

Sandro är låssmed i Paris, staden han älskar. Sina flesta uppdrag har han på 80 rue Saint-Louis en l'Île, där många turister märkligt nog har låskrångel. Vardagen rullar på tills någon annan börjar hjälpa de utelåsta turisterna och märkliga inbrott sker.
Svenska Ida kommer till Paris för att forska. Hon ser staden i ett rosa, romantiskt skimmer, men börjar snart störa sig på alla strejker och protester. Och vad är det egentligen som sker på 80 rue Saint-Louis en l'Île där hon hyr en Airbnb-lägenhet?Britta Röstlunds Notre-Dames alla nycklar är en charmig roman om de äventyr som ryms i en hemlighetsfull stad som Paris. Den glada tillvaron hotas av skumma bokförsäljare och borttappade nycklar, stulna bokklassiker och mystiskt gravida katter. Det är också en roman om Notre-Dame - en av stadens mest ikoniska byggnader - som utspelar sig under tiden just före den stora branden 2019.

Läs mer

Britta Röstlund

Notre-Dames alla nycklar

Om boken

En man från Paris förlorar sin familj när de faller från en rosa granitklippa i den lilla byn Ploumanac´h, i Bretagne. Åter i Paris isolerar han sig på fruns kontor och går igenom dator och papper för hitta en förklaring till fallet. Vem var egentligen hans fru?

Samtidigt följer vi hur en gammal man och en polis från byn i Bretagne påverkas av olyckan på stranden. Den gamle mannen har sett fallet från klippan men tiger om hela sanningen, och för polisen väcker händelsen frågor och traumatiska minnen.

Britta Röstlunds andra roman handlar om ett dödsfall, men det är ingen kriminalroman. Snarare ställer den frågor om vem som är frisk och vem som är galen. Om förutfattade meningar, tro, rädsla, mänsklighet, om att skapa sin egen verklighet. Precis som i debutboken Vid foten av Montmartre är miljön en av huvudpersonerna, denna gång utspelar det sig i det karga Bretagne.

Läs mer

Där solen går upp i väster

Britta Röstlund

Där solen går upp i väster

Om boken

På en boulevard nära Montmartre ligger Mancebos speceriaffär. På en våning ovan bor han med sin familj, och rakt över boulevarden finns kusinen Tariqs skomakeri. Livet går sin gilla gång, men i ett slag förändras hans tillvaro då madame Cat kommer in och ger honom i uppdrag att spionera på hennes man som hon tror är otrogen. Mancebo blir en ambitiös om än nervös detektiv och upptäcker att saker inte är som han trott.

Samtidigt, inte långt därifrån, sitter en journalist på ett café och arbetar. Plötsligt kommer en man och frågar: Väntar ni på monsieur Bellivier? Hon svarar ja, och hamnar på ett kontor med en tillsynes meningslös uppgift - att under några veckor vidarebefordra mail. Efter varje arbetsdag får hon blommor av receptionisten. Varför? Och vem är monsieur Bellivier?

Britta Röstlunds debutroman är en gåtfull, rolig och spännande historia som utspelar sig i Paris. Med stegrande nyfikenhet och fascination följer man berättelsen till det överraskande slutet.

Läs mer

Vid foten av Montmartre

Britta Röstlund

Vid foten av Montmartre

Nyheter

23 april 2019

Nya ljudböcker hos Storytel och de andra tjänsterna

Nyheter
Foto: Marcus Johansson

22 mars 2019

”Som svensk känner jag mig hemma i ett smått obekvämt klimat”