Knatteplock
Knatteplock_angle2.jpg
Knatteplock_angle3 2.jpg
Knatteplock_angle3 1.jpg
Knatteplock_angle1.jpg

Författare

Elin Oresten

Knatteplock

2023-03-07

Svenska

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Författare

Publiceringsdatum

2023-03-07

Recensionsdag

2023-03-29

Formgivare omslag

Pär Wickholm

Kategori

Allmänna kokböcker

Mediekontakt

Sara Dobareh

Bokinformation

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Omslagsfotograf

Lina Eidenberg Adamo

Format

Inbunden

Produktion

Papper

Amber Graphic

Miljömärkning

Ja

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113126302

Antal Sidor

174

Vikt (kg)

0.824

Ryggbredd (mm)

23

Höjd (mm)

270

Bredd (mm)

200

Klimatpåverkan

862g CO2e
Papper
ca 522 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 9 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 331 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Böcker av författaren

Om boken

Knatteplock är kokboken med plockmat för barn – mat som de kan äta själva redan som små. Plockmat och barnstyrd matintroduktion/BLW sätter barnets förmågor och upptäckarlust i centrum och kan både vara komplement och alternativ till puréer och skedmatning. Med plockmat kan de minsta i stort sett äta samma mat som resten av familjen, med anpassningar för att passa ett litet barn.
Boken innehåller två delar, ett inledande faktaavsnitt och en generös receptsamling där du hittar frukost, luncher och middagar, mellanmål och tillbehör. Allt är anpassat för olika åldersgrupper: 6–9 månader, 9–12 månader samt 12 månader och uppåt. Maten är till för stora som små: i Knatteplock hittar du oemotståndliga recept och smarta lösningar som passar hela familjen.

Läs mer

Elin Oresten

Knatteplock

Nyheter

Foto: Sølve Sundsbø

27 februari 2023

Våra nya böcker i mars 2023

NyheterBoknyheter
Knatteplock_angle2.jpg
Knatteplock_angle3 2.jpg
Knatteplock_angle3 1.jpg
Knatteplock_angle1.jpg