Knatteplock
Knatteplock_angle2.jpg
Knatteplock_angle3 2.jpg
Knatteplock_angle3 1.jpg
Knatteplock_angle1.jpg

Författare

Elin Oresten

Knatteplock

2023-03-07

Svenska

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Författare

Publiceringsdatum

2023-03-07

Recensionsdag

2023-03-29

Formgivare omslag

Pär Wickholm

Kategori

Allmänna kokböcker

Mediekontakt

Sara Dobareh

Bokinformation

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Omslagsfotograf

Lina Eidenberg Adamo

Format

Inbunden

Produktion

Papper

Amber Graphic

Miljömärkning

Ja

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113126302

Antal Sidor

174

Vikt (kg)

0.826

Ryggbredd (mm)

23

Höjd (mm)

267

Bredd (mm)

200

Miljöpåverkan

590g CO2e
Papper
ca 292 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar med utsläpp från deras inköpta el och utsläpp skogsbruk och transporter.

Tryck
ca 47 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el och fjärrvärme per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 251 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. Vi beräknar att en genomsnittlig lastbil med dieselmotor används och olika fartyg vid t ex långväga frakt (container) eller frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen utifrån genomsnittstal från alla transporter och genomsnittliga utsläpp från tryckeri och pappersval. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut mycket mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Böcker av författaren

Om boken

Knatteplock är kokboken med plockmat för barn – mat som de kan äta själva redan som små. Plockmat och barnstyrd matintroduktion/BLW sätter barnets förmågor och upptäckarlust i centrum och kan både vara komplement och alternativ till puréer och skedmatning. Med plockmat kan de minsta i stort sett äta samma mat som resten av familjen, med anpassningar för att passa ett litet barn.
Boken innehåller två delar, ett inledande faktaavsnitt och en generös receptsamling där du hittar frukost, luncher och middagar, mellanmål och tillbehör. Allt är anpassat för olika åldersgrupper: 6–9 månader, 9–12 månader samt 12 månader och uppåt. Maten är till för stora som små: i Knatteplock hittar du oemotståndliga recept och smarta lösningar som passar hela familjen.

Läs mer

Elin Oresten

Knatteplock

Nyheter

Foto: Sølve Sundsbø

27 februari 2023

Våra nya böcker i mars 2023

NyheterBoknyheter
Knatteplock_angle2.jpg
Knatteplock_angle3 2.jpg
Knatteplock_angle3 1.jpg
Knatteplock_angle1.jpg