De är nominerade till Gourmand Awards

En rad aktuella Norstedtsböcker finns bland de nominerade till ”kokböckernas Oscarsgala”.
Gourmand World Cookbook Awards är en internationell utmärkelse som grundades 1995 av Edouard Cointreau. Priset hyllar de bästa böckerna och tv-programmen om mat och dryck från hela världen.Tävlingen är öppen för alla språk och länder, och deltagare från över 200 länder och regioner brukar delta.
I slutet av november sker prisutdelningen ut och i år finns följande Norstedtsböcker bland de nominerade.
Socker Sucker av Frida Bäcke och Bedros Kabranian i kategorin Baking and pastry.
Kantarell av Rolf Tardell i kategorin Truffles and mushrooms.
Glass med Knatteplock av Elin Oresten i kategorin Ice cream.
Solen av Adam Dahlberg och Albin Wessman i kategorin Restaurant chefs.
Jonas Svenssons kök av Jonas Svensson i kategorierna Celebrity chefs Europe och Asia – Published outside Asia.
Relaterat
Om boken
På restaurang Solen får man ett oemotståndligt upplägg för en bra måltid: Perfekt pasta, ostdrypande bröd, krispiga pizzor, grillat i olika former, goda röror, mat med mycket färg och hetta, ofta tillagad över öppen eld. Det är klassiska grunder som Adam Dahlberg och Albin Wessman gör något nytt och ytterligare lite godare av. Den här boken är upplagd som en meny på restaurangen – från cocktail till dessert – och kan förstås användas för att bygga såväl menyer som bufféer. Författarna är inspirerade av många platser längs solbältet, Los Angeles, Istanbul och Neapel till exempel, men lagar egentligen inte autentisk mat från någon av dem. De gör solens mat till sin. Det är laglöst, finger licking-gott och nu på väg hem till våra kök.Adam Dahlberg och Albin Wessman är två av Sveriges främsta kockar och driver sedan tio år tillbaka den Michelinprisade restaurangen Adam/Albin, samt flera andra restauranger i Stockholm. Våren 2023 slog hyllade Solen upp sina portar i Slakthusområdet och har varit ett nav på Stockholms restaurangscen sedan dess.
Läs mer
Adam Dahlberg, Albin Wessman
Solen
Om boken
BibliotekstjänstJonas Svensson är kocken bakom flera hyllade restaurangkök. I dem har han skapat sin matfilosofi som kombinerar de bästa smakerna från det asiatiska, japanska och indiska köket. Spännande smakkombinationer med höga och fräscha smaker har blivit något av hans signum.I den här kokboken ger han oss sina bästa rätter och matinspiration för alla tillfällen, från de egna favoriträtterna som han lagar hemma med familjen till de som blivit hans signaturrätter på krogen. Du får följa med på en matresa genom alla de asiatiska köken tolkade på Jonas sätt. Med råvaror som kyckling, ren, anka, jordärtskocka, pumpa, hummer, linser och torsk finns det gott om användningsområden för såväl vardag som fest.Den populäre kocken – som ofta medverkar i tv – delar här med sig av sina väl utprovade recept. Många av recepten på Jonas restauranger börjar i det egna hemmet och i denna kokbok är allt anpassat för att du också ska kunna laga dem hemma.
Läs mer
Jonas Svensson
Jonas Svenssons Kök
Om boken
Den gula kantarellen är den perfekta svampen: den växer över stora delar av landet, har en lång säsong, saknar farliga förväxlingssvampar och är en underbar matsvamp. Enligt många den allra främsta.Den här boken berättar allt du kan tänkas vilja veta om kantareller. I boken beskrivs förutom den gula även blek kantarell, trattkantarellen och rödgul och svart trumpetsvamp. Journalisten och svampkonsulenten Rolf Tardell berättar om kantarellernas plats i den svenska matkulturen, kulturhistorien och framför allt: hur du lättast hittar dem i naturen. Boken innehåller också kocken Fredrik Erikssons allra bästa kantarellrecept. Den optimala svampmackan, javisst, men det finns så mycket annat gott att laga av denna fantastiska råvara.
Läs mer
Rolf Tardell
Kantareller
Om boken
I den här boken visar Elin Oresten hur lätt man kan göra goda och läskande glassar för barnen (och hela familjen), sprängfyllda med näring. Glass kan vara ett perfekt mellanmål, som passar särskilt bra under varma sommardagar, vid sjukdom eller tandsprickning – när aptiten är låg och det är extra gott med något som är lent och kallt. Med Glass med Knatteplock finns det glassar för alla dagar. Här hittas 52 recept på pinnglass, kulglass, yoghurtglass, isglass och glassar för högtider, som jul, påsk eller födelsedagar, och även tillbehör så som glassrån och chokladsås.
Läs mer
Elin Oresten
Glass med Knatteplock
Om boken
Här finns ett 50-tal recept med allt det bästa från konditoriet/bageriet i Stockholm, som på kort tid blivit ett måste för alla fikaälskande finsmakare.Det bjuds på bullar, bröd och bakverk, alla utförda med den hantverksmässiga perfektion som kännetecknar Socker Sucker. Frida Bäcke, en av Sveriges bästa konditorer, har flera gånger fått utmärkelsen Konditorernas konditor och Bedros Kabranian, en av Sveriges bästa bagare, har tävlat flitigt bland annat med svenska bagarlandslaget.När de nu slagit sig samman gör de bakverk som är både nyskapande och med en lyxig twist. Här finns hela årets godsaker - semlan, påskens godsaker, midsommartårtan, äppelpajen och julens "måsten" som lussebulle och vört. Alla med spännande inslag, inte sällan med influenser från andra delar av världen. Klassiska bakverk som crosissant, kanelbulle, en mille feuille eller Tarte tatin på deras vis.I boken finns också steg-för-steg-guider till några av deras bästa tekniker. Boken är en dröm för den ambitiösa hemmabagaren.
Läs mer
Frida Bäcke, Bedros Kabranian
Socker Sucker - Klassiska bakverk på ny nivå
Relaterade artiklar