"Med en genomarbetad estetik och varm berättarton är boken till lika delar vägledning som upplevelse. Här möts färg, smak och form i en generös och sinnlig helhet, där varje sida inspirerar till att laga, dela och njuta."
Med Cajsa Warg-priset – döpt efter författaren till den klassiska 1700-tals-kokboken ”Hjelpreda I hushållningen för unga Fruentimber” – vill Livsmedelsföretagen premiera kvalitativa kokböcker, underlätta för konsumenterna att hitta de bästa titlarna och främja det goda samtalet om mat och dryck. I år är andra året som priset delas ut.
Cajsa Warg-priset för Årets kokbok 2025 tilldelas Adam Dahlberg och Albin Wessmans Solen.
I kokboken Solen är det klassiska grunder som Adam Dahlberg och Albin Wessman gör något nytt och ytterligare lite godare av. Boken är upplagd som en meny på restaurangen – från cocktail till dessert – och kan användas för att bygga såväl menyer som bufféer.
Juryns motivering lyder: "I årets vinnare av Cajsa Warg-priset tillåts gastronomi att stråla på ett helt eget och unikt sätt – på en och samma gång både inbjudande och utmanande, tillgängligt och ambitiöst, kärleksfullt och respektlöst. En kokbok för hemmakocken som vågar låta kreativiteten lysa starkt och nyfikenheten få leda vägen – och där modet att pröva nytt kommer att belönas.
Med en genomarbetad estetik och varm berättarton är boken till lika delar vägledning som upplevelse. Här möts färg, smak och form i en generös och sinnlig helhet, där varje sida inspirerar till att laga, dela och njuta. En kokbok som bjuder in läsaren till sitt eget universum av laglös matlagning och egensinnighet där visionen ibland får styra över recepten. Detta är kanske inte en kokbok för alla, men för den som följer med in i solens kök väntar matlagning i ett nytt och bländande ljus."
Adam Dahlberg och Albin Wessman är två av Sveriges främsta kockar och driver sedan tio år tillbaka den Michelinprisade restaurangen Adam/Albin, samt flera andra restauranger i Stockholm. Våren 2023 slog hyllade Solen upp sina portar i Slakthusområdet och har varit ett nav på Stockholms restraurangscen sedan dess.
Relaterat
Om boken
Vinnare av Cajsa Warg-priset 2025Betyg 5 av 5"Solen inspirerar med ljus, värme och eld. I kokboken inkorporeras konceptet på ett enastående vis, i de delvänliga, kryddrika och färggranna rätterna, liksom i den iögonfallande layouten."Ingrid Nilsson, BTJ nr 20, 2025Det är maten vi alltid längtar efter, rätter att dela på och samlas kring.På restaurang Solen får man ett oemotståndligt upplägg för en bra måltid: Perfekt pasta, ostdrypande bröd, krispiga pizzor, grillat i olika former, goda röror, mat med mycket färg och hetta, ofta tillagad över öppen eld. Det är klassiska grunder som Adam Dahlberg och Albin Wessman gör något nytt och ytterligare lite godare av. Den här boken är upplagd som en meny på restaurangen – från cocktail till dessert – och kan förstås användas för att bygga såväl menyer som bufféer.Författarna är inspirerade av många platser längs solbältet, Los Angeles, Istanbul och Neapel till exempel, men lagar egentligen inte autentisk mat från någon av dem. De gör solens mat till sin. Det är laglöst, finger licking-gott och nu på väg hem till våra kök.Adam Dahlberg och Albin Wessman är två av Sveriges främsta kockar och driver sedan tio år tillbaka den Michelinprisade restaurangen Adam/Albin, samt flera andra restauranger i Stockholm. Våren 2023 slog hyllade Solen upp sina portar i Slakthusområdet och har varit ett nav på Stockholms restaurangscen sedan dess.
Läs mer
Adam Dahlberg, Albin Wessman
Solen
