De prisas för Årets svenska måltidslitteratur 2025

Måltidsakademin har utsett Årets svenska måltidslitteratur 2025. Från Norstedts finns kokböckerna Jonas Svenssons kök, Socker Sucker och Solen med bland de prisade.
Frida Bäcke och Bedros Kabranians Socker Sucker vinner i kategorin Söta bakverk.
Juryns motivering: Det gnistrar t.o.m. på omslaget till denna läckra bok. Fiket i stan, dit ”alla” går, är startpunkten för en smakfull upplevelse. Frukt ur naturens skafferi inkapslade i exotiskt inspirerade förpackningar ger upplevelser, som bekräftar den Michelinhöjd dessa konditorer har skapat.
Adam Dahlberg och Albin Wessmans Solen vinner i kategorin Restauranganknutna böcker.
Juryns motivering: Vi som haft nöjet att äta på restaurangen vet att deras röror och smårätter är en ren fröjd för både gom och öga. Därför känns det mycket generöst att kockarna delar med sig av sina recept i denna digra kokbok. Allt är så klart inte enkelt, men några av rätterna ska vi nog våga oss på nu snarast.
Jonas Svenssons Jonas Svenssons kök vinner juryns specialpris i kategorin Bästa design.
Juryns motivering: En tydlig, pedagogisk och välbalanserad typografi som tack vare kontrasten och placeringen av de stora rubrikerna och de vackra matbilderna skapar en spännande och varierad formgivning.
Relaterat
Om boken
Vinnare av Cajsa Warg-priset 2025Betyg 5 av 5"Solen inspirerar med ljus, värme och eld. I kokboken inkorporeras konceptet på ett enastående vis, i de delvänliga, kryddrika och färggranna rätterna, liksom i den iögonfallande layouten."Ingrid Nilsson, BTJ nr 20, 2025Det är maten vi alltid längtar efter, rätter att dela på och samlas kring.På restaurang Solen får man ett oemotståndligt upplägg för en bra måltid: Perfekt pasta, ostdrypande bröd, krispiga pizzor, grillat i olika former, goda röror, mat med mycket färg och hetta, ofta tillagad över öppen eld. Det är klassiska grunder som Adam Dahlberg och Albin Wessman gör något nytt och ytterligare lite godare av. Den här boken är upplagd som en meny på restaurangen – från cocktail till dessert – och kan förstås användas för att bygga såväl menyer som bufféer.Författarna är inspirerade av många platser längs solbältet, Los Angeles, Istanbul och Neapel till exempel, men lagar egentligen inte autentisk mat från någon av dem. De gör solens mat till sin. Det är laglöst, finger licking-gott och nu på väg hem till våra kök.Adam Dahlberg och Albin Wessman är två av Sveriges främsta kockar och driver sedan tio år tillbaka den Michelinprisade restaurangen Adam/Albin, samt flera andra restauranger i Stockholm. Våren 2023 slog hyllade Solen upp sina portar i Slakthusområdet och har varit ett nav på Stockholms restaurangscen sedan dess.
Läs mer
Adam Dahlberg, Albin Wessman
Solen
Om boken
BibliotekstjänstJonas Svensson är kocken bakom flera hyllade restaurangkök. I dem har han skapat sin matfilosofi som kombinerar de bästa smakerna från det asiatiska, japanska och indiska köket. Spännande smakkombinationer med höga och fräscha smaker har blivit något av hans signum.I den här kokboken ger han oss sina bästa rätter och matinspiration för alla tillfällen, från de egna favoriträtterna som han lagar hemma med familjen till de som blivit hans signaturrätter på krogen. Du får följa med på en matresa genom alla de asiatiska köken tolkade på Jonas sätt. Med råvaror som kyckling, ren, anka, jordärtskocka, pumpa, hummer, linser och torsk finns det gott om användningsområden för såväl vardag som fest.Den populäre kocken – som ofta medverkar i tv – delar här med sig av sina väl utprovade recept. Många av recepten på Jonas restauranger börjar i det egna hemmet och i denna kokbok är allt anpassat för att du också ska kunna laga dem hemma.
Läs mer
Jonas Svensson
Jonas Svenssons Kök
Om boken
Här finns ett 50-tal recept med allt det bästa från konditoriet/bageriet i Stockholm, som på kort tid blivit ett måste för alla fikaälskande finsmakare.Det bjuds på bullar, bröd och bakverk, alla utförda med den hantverksmässiga perfektion som kännetecknar Socker Sucker. Frida Bäcke, en av Sveriges bästa konditorer, har flera gånger fått utmärkelsen Konditorernas konditor och Bedros Kabranian, en av Sveriges bästa bagare, har tävlat flitigt bland annat med svenska bagarlandslaget.När de nu slagit sig samman gör de bakverk som är både nyskapande och med en lyxig twist. Här finns hela årets godsaker - semlan, påskens godsaker, midsommartårtan, äppelpajen och julens "måsten" som lussebulle och vört. Alla med spännande inslag, inte sällan med influenser från andra delar av världen. Klassiska bakverk som crosissant, kanelbulle, en mille feuille eller Tarte tatin på deras vis.I boken finns också steg-för-steg-guider till några av deras bästa tekniker. Boken är en dröm för den ambitiösa hemmabagaren.
Läs mer
Frida Bäcke, Bedros Kabranian
Socker Sucker - Klassiska bakverk på ny nivå
Relaterade artiklar