Jag tänker bli äcklig

Författare

Ali Alonzo

Jag tänker bli äcklig

Svenska

2024-01-02

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Lyrik

Mediekontakt

Lina Sjögren

Författare

Recensionsdag

2024-01-22

Publiceringsdatum

2024-01-02

Formgivare omslag

Ladislav Kosa

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden, E-bok

Produktion

Miljömärkning

Ja

Tryckeri/Producent

Livonia Print Ltd

Produktdetaljer

ISBN

9789113131269

Antal Sidor

125

Vikt (kg)

0.348

Ryggbredd (mm)

15

Höjd (mm)

235

Bredd (mm)

156

Klimatpåverkan

364g CO2e
Papper
ca 220 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 4 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 140 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Jag tänker bli äcklig

Recensioner

”Som ett livselixir mitt i januari”

”Alonzos poesi är öppen, den leder vidare, blir mer än vad orden uttrycker. Som om gud finns. Som om ytterligare några förlamande spärrar i huvudet just brast.”

Blekinge Läns Tidning

”En enda stor svindlande åktur i samhällets mörkaste nöjespark”

”Jag själv är mycket glad över att få möta en poesi som är medveten om att människan drivs av både eros och thanatos, livs- och dödsdrifter, som visar på att människan är en del av den äckliga samhällskropp som hen spottar på, att äcklet alltid är ett äckel först och främst gentemot oss själva.”

Svenska Dagbladet

”Jag imponeras av rörligheten och ärligheten i dikterna”

”Alonzos uppmärksamma språk lyckas gestalta samtida tillstånd av kaos, utan att förstöra dem. Det ger ett slags svindelkänsla av akut verklighet som poesi sällan får fram.

…i den här brusande boken, som är både störig och rolig, slarvig och duktig, trippelironisk och högromantisk på samma gång, mitt i allt pladder, finns ett ensamt vemod. Och i det vemodet, som inte hörs, bara känns, finns en vilja.”

Dagens Nyheter

Böcker av författaren

Om boken

"Som om gud finns. Som om ytterligare några förlamande spärrar i huvudet just brast.” – Rebecka Åhlund, Smålandsposten
”försvenskad indie sleaze eller ätstörd heroin chic-estetik i valfri Stockholmsförort” – Andres Lokko, ETC ”Lacan hade säkert älskat, för att inte säga "hatälskat", Alonzos högaffekterade poesi” – Sinziana Ravini, SvD ”En geriatrisk ynglings perfekt balanserade skevhet.” – Anna Hallberg, DNI Ali Alonzos Jag tänker bli äcklig störtar dikterna nerför sidorna, mot läsaren. De är rastlösa och intensiva, som om de vet att det är sent på jorden, att nu är allt som finns. Det lekfulla och associativa går inte att skilja från ett slags förbifartens allvar. Språkglädje är granne med avgrunden.I centrum finns ett både grandiost och ynkligt diktjag som ger allt för att störa och förföra, med ömsom fula, ömsom vackra bilder, berättelser, utfästelser och utrop. Han är rolig, men tänker bli äcklig, eftersom världen är äcklig. Han kan skriva, men tänker bråka, eftersom det är bråk.Det här är en poesi som skulle kunna kallas ung, men lika gärna gammal som gatan. Ali Alonzo skriver vidare på en post-beat-poesi där populärkulturella referenser, urbanitet, muntlighet och närvaro länge varit självklara delar av dikten. Samtidigt är det som om någonting gått sönder och satts ihop igen på ett helt nytt sätt. Jag tänker bli äcklig är en insisterande och ocool lyrik för vår tid.

Läs mer

Ali Alonzo

Jag tänker bli äcklig

Nyheter

Foto: Erik Abel

2 januari 2024

Våra nya böcker i januari

NyheterBoknyheter