Svenska träd

Författare

Marie-Louise Eklöf

Pelle Holmberg

Svenska träd

2007-05-16

Svenska

Läs mer

Slut i lager

Beskrivning

Detaljer

Författare

Publiceringsdatum

2007-05-16

Kategori

Fälthandböcker

Bokinformation

Språk

Svenska

Originalspråk

Svenska

Omslagsfotograf

Maj-Britt Rehnström

Format

Inbunden, Inbunden

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789151846026

Antal Sidor

120

Vikt (kg)

0.532

Ryggbredd (mm)

15

Höjd (mm)

250

Bredd (mm)

175

Böcker av författaren

Om boken

Örter har i alla tider använts som läkeväxter. Varken slott, kloster eller allmogen klarade sig utan en örtagård. Idag återupptäcker allt fler den urgamla kunskapen om trädgårdens välgörande inverkan på både kropp och själ.

I den här boken beskriver läkeörtsterapeut Marie-Louise Eklöf hur våra vanligaste trädgårdsväxter kan användas i hälsans tjänst. Från anis till ålandsrot presenterar hon örternas verksamma ämnen, användningsområden och hälsofrämjande funktioner. Vi får lära oss hur de olika växterna bäst bereds och hur vi kan använda dem till egengjorda teer, örtbad, oljor, omslag och tinkturer. Till varje växt bidrar trädgårdsmästare Ingemar Blomqvist med värdefulla råd om hur du går till väga för att själv odla, föröka och skörda örten i fråga. I kapitlet "Trädgårdens egen beautybox" får vi idéer till hur vi kan använda det vi odlar till hud- och skönhetsvård. Inspirerande och pedagogiskt ges mängder av exempel på hur du kan nyttja din trädgård för att stärka din hälsa.

Läs mer

Marie-Louise Eklöf, Ingemar Blomqvist

Trädgårdsapoteket

Om boken

"Klassisk" och "oumbärlig" - lovorden har varit många sedan Pelle Holmbergs och Hans Marklunds Nya svampboken första gången kom ut för över 15 år sedan. Den blev snabbt ett standardverk och har genom åren reviderats och uppdaterats för att följa nya rön och trender.

Boken är en pedagogiskt upplagd, lättanvänd men ändå fyllig bok om matsvamparna och deras förväxlingssvampar. Utförligt presenteras ett hundratal matsvampar och över 400 fotografier, både miljöbilder och ateljébilder visar svamparna i olika vinklar, även i genomskärning. Vi får veta var i Sverige och i vilka marker som svamparna växer och hur de bäst plockas, rensas, tillagas och konserveras. Förväxlingssvampar och giftiga svampar presenteras med en tydlighet som ger råg i ryggen till den som är osäker och fotografier visar hur man bäst skiljer de giftiga svamparna från de matsvampar de liknar.

En av bokens stora styrkor är det unika symbolsystem som snabbt ger information om vilka matsvampar som är lättast att lära sig och vilka som kräver mer erfarenhet för att man ska våga sig på. Svamparna delas in i fyra grupper. "Nybörjarsvampar" med inga eller ofarliga förväxlingssvampar hamnar i den första gruppen och de matsvampar som kan förväxlas med mycket giftiga svampar hamnar i den fjärde gruppen.

I denna nya reviderade upplaga har boken fått en helt ny formgivning, texterna noggrant uppdaterats och byggts ut och symbolsystemet förenklats. Allt för att fler ska våga ta steget från kantarellplockare till "riktiga svampplockare".

Läs mer

Nya svampboken

Hans Marklund, Pelle Holmberg

Nya svampboken

Om boken

"Förnämlig", "Oumbärlig" och "Klassisk" - lovorden har varit många för detta standardverk från 1996. Efter mer än 60.000 sålda exemplar fortsätter författarna att uppdatera boken med nya forskningsrön och mattrender.

Man räknar med att en miljon svenskar plockar svamp. Många av dessa är kantarellplockare som gärna vill ta steget från "ensvampsplockare" till "riktiga" svampplockare. Nya svampboken är en pedagogiskt upplagd, lättanvänd men ändå fyllig och vederhäftig bok om matsvamparna och deras förväxlingssvampar - skriven av två av våra ledande svampexperter.

Ett hundratal matsvampar presenteras utförligt. Det rika bildmaterialet består av inte mindre än 400 färgfoton, både miljöbilder och ateljébilder som visar svamparna i alla vinklar, även i genomskärning. Vi får veta var i Sverige och i vilka marker som svamparna växer och hur de bäst kan tillagas och konserveras.
Förväxlingssvampar och giftiga svampar presenteras med en tydlighet som ger råg i ryggen till den som är osäker i svampdjungeln. Fotografier visar hur man bäst skiljer de giftiga svamparna från de matsvampar de liknar.

När Nya svampboken kom 1996 införde den ett helt nytt symbolsystem, som ger snabb information om vilka matsvampar som är lättast att lära sig och vilka som det fordras mer erfarenhet för att våga sig på. Svamparna delas in i fyra grupper. "Nybörjarsvampar" med inga eller ofarliga förväxlingssvampar hamnar i den första gruppen och de matsvampar som lätt kan förväxlas med mycket giftiga svampar hamnar i den fjärde gruppen.

Läs mer

Nya svampboken

Hans Marklund, Pelle Holmberg

Nya svampboken

Om boken

Lär dig känna igen blommorna på sommaren - och på vintern! Att vår svenska natur bjuder på en fascinerande blomstermångfald under de gröna årstiderna vet alla, men få känner till att många örter står kvar som vinterståndare, dvs. som bruna, styva växter med frukter och frön som sprids på olika sätt under hösten och vintern. Det här är en värld full av skönhetsupplevelser och intressanta biologiska anpassningar. I Året-runt-floran berättas på ett personligt sätt om de arter som finns i våra omgivningar - i staden och på landsbygden. De vackra uppslagen visar blommorna både utslagna sommartid och som vinterståndare, ibland även som knoppar. Förutom fotona finns teckningar av spännande detaljer. En unik bok som vill inspirera till upptäcktsfärder i naturen året runt!

Läs mer

Året-runt-floran

Pelle Holmberg, Anders Rapp

Året-runt-floran

Om boken

Smultron på strå, en dunkel blåbärsskog eller ett soldränkt hygge med massor av lingon - visst är det en dröm för många av oss! Svenska bärboken är en helt omarbetad och nyillustrerad utgåva av klassikern Stora bärboken, tryckt i 42 000 exemplar. Här presenteras utförligt ett 40-tal ätliga bär, vilda och odlade - deras växtsätt, utbredning, ekologi och användningsområden. Vi får också spännande inblickar i vad man gjorde av bären förr i världen. Den fylliga receptdelen inleds med konservering, djupfrysning, hermetisering, vattenkonservering och torkning. Sedan följer över 300 recept på saft & dricka, gelé, sylt & marmelad, kompotter, bärkryddad vinäger, marinad & dressing, sallader och inläggningar, maträtter med bär, efterrätter, bröd & bakverk med bär, vin, brännvin, likörer, drinkar & bål, milkshakes, mjölkdrinkar och smoothies. I slutet av boken beskrivs ett 20-tal giftiga bär, för att man ska kunna undvika dem. Svenska bärboken har tillkommit i samarbete mellan Pelle Holmberg och Inger Ingmanson, båda biologer/botaniker med en rad böcker bakom sig, och fotografen Anders Pedersen.

Läs mer

Svenska bärboken

Pelle Holmberg, Inger Ingmanson

Svenska bärboken

Om boken

Vilda växter beskriver ett femtiotal vilda nyttoväxter som vi kan hitta i den svenska naturen. Vi får veta var och när vi bäst plockar dem och hur de kan användas i matlagning eller som läkeväxter. Vi lär oss göra egna örtteer, oljor och salvor och får veta hur de olika växterna bäst kommer till sin rätt som krydda eller råvara i till exempel sallader, bröd och soppor.

Tydliga foton visar varje ört i närbild, just så som den ser ut när den plockas.

Läs mer

Vilda växter

Marie-Louise Eklöf, Pelle Holmberg, Pelle & Ingrid Holmberg

Vilda växter

Om boken

Lilla svampboken är en mindre fickversion av standardverket Nya svampboken. Liten och behändig innehåller den ändå det mesta som svampplockaren behöver veta ute i skogen. Totalt presenteras ett femtiotal av de viktigaste matsvamparna och deras förväxlingssvampar. Fotografierna visar svampen i sin naturliga miljö men också i form av uppläggningsbilder där varje art visas ur flera vinklar och i genomskärning. Det unika symbolsystemet som utgår från förväxlingsrisken är det detsamma som i Nya svampboken.

I denna reviderade upplaga har boken fått en helt ny formgivning, texterna noggrant uppdaterats och byggts ut och symbolsystemet förenklats.

Sammantaget blir det den perfekta följeslagaren ute i svampskogen!


Läs mer

Lilla svampboken

Hans Marklund, Pelle Holmberg

Lilla svampboken

Om boken

Örter har i alla tider använts som läkeväxter. I Gröna apoteket får du veta hur du själv kan behandla åkommor med örter som finns i den svenska naturen.

Örtterapeuten Marie-Louise Eklöf beskriver de fyrtio vanligaste svenska medicinalörterna - från anrika till älggräs - och berättar om deras användningsområden och läkande funktioner. Du får lära dig hur du ska skörda, torka och förvara örterna. Författaren delar med sig av sina kunskaper om att bereda och använda örterna i till exempel teer, oljor, inhalationer och bad.

En stor del av boken upptas av beskrivningar av olika åkommor - från acne till ögonbesvär - och hur du kan behandla dessa med hjälp av örterna du plockar. Du får också veta hur några av de viktigaste organen i kroppen fungerar och hur de aktiva ämnena i örterna påverkar dem.

Gröna apoteket utkom i original 2007.

Läs mer

Gröna apoteket

Marie-Louise Eklöf

Gröna apoteket

Om boken

Svampplockning är en mycket uppskattad och populär hobby bland oss nordbor. Varje svampsäsong lockas vi till skogen med näsan i marken och korgen dinglande på armen, antingen för att vi väljer att njuta av tystnaden i vår ensamhet eller som tillfälle till en familjeutflykt.

Men vad gör vi sedan med våra korgar fulla av svamp, när förra säsongens torkade svampar fortfarande trängs i glasburkar i skafferiet? Vi behöver råd och inspiration för att laga svamp, och här är boken som alla svampälskare längtar efter!

2001 gav Norstedts ut Svampkokboken av svamparnas mästare, Pelle Holmberg, tillsammans med sin fru Ingrid och deras goda vän och kock Dieter Endom. Boken blev en storsäljare och nu släpps den i en reviderad upplaga där mer än hälften av recepten är nya och samtliga bilder omtagna av Susanne Hallman, fotografen till Lax, till vardag och lyx. Svamp är en delikatess, en smakförhöjare utan dess like! Som tilltugg, förrätt eller huvudrätt, till fisk, kött eller fågel - här är boken som i ett femtiotal recept visar oss vägen till både klasiska och nytänkande rätter med både vilda svampar och köpesvamp som grund. Du får lära dig hur olika svampar passar bäst med varandra eller med olika tillbehör. Att svamp dessutom är hälsosam, fiberrik, och fri från både socker och kolhydrater gör den till den perfekta ingrediensen i alla moderna kök. En grundkurs i rensning, frysning och torkning tillkommer på köpet.

Läs mer

Svampkokboken

Pelle Holmberg, Pelle & Ingrid Holmberg, Dieter Endom, Anders Pedersén, Ingrid Holmberg

Svampkokboken

Nyheter

Foto: Göran Segeholm

19 maj 2020

Vi minns Pelle Holmberg

Nyheter