Marknad och moral

Författare

Niclas Berggren

Marknad och moral

Svenska

2008-03-18

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Nationalekonomi

Författare

Publiceringsdatum

2008-03-18

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Häftad

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789175680736

Antal Sidor

154

Vikt (kg)

0.189

Ryggbredd (mm)

11

Höjd (mm)

210

Bredd (mm)

135

Böcker av författaren

Om boken

Trots marknadsekonomins välståndshöjande förmåga finns hos många ett tvivel på att marknadsekonomin också är moraliskt godtagbar. Men vad säger forskningen egentligen? Finns det incitament och mekanismer i ett fritt näringsliv som leder till ett moraliskt agerande och hur kan de i så fall förstärkas? Vilken effekt har förändrad lagstiftning?

I Marknad och moral presenterar fyra världsledande forskare sin syn på hur marknader kan - och inte kan - betraktas som moraliska.

Läs mer

Niclas Berggren

Marknad och moral

Om boken

Trots dess avgörande betydelse för både hur ekonomin utvecklas och för enskilda människors möjligheter att forma sina liv, så är den privata äganderätten sannolikt en av samhällets mest missförstådda institutioner.

I Äganderättens konsekvenser och grunder presenterar nio forskare inom juridik, nationalekonomi, filosofi, ekonomisk historia och statsvetenskap en rad nya perspektiv på äganderättens betydelse för samhället.

Läs mer

Äganderättens konsekvenser och grunder

Niclas Berggren, Nils Karlson

Äganderättens konsekvenser och grunder

Om boken

Det finns stora möjligheter att förbättra den svenska politikens, ekonomins och rättsstatens funktionssätt genom en ny konstitution präglad av ökad maktdelning och stärkt konstitutionalisering.

Detta är den övergripande slutsatsen i Den konstitutionella revolutionen. Slutsatsen bygger på en bred genomgång av den samhälls- och rättsvetenskapliga forskningen om konsekvenserna av olika konstitutionella val, utifrån vilken författarna identifierar en rad centrala problem med tydlig konstitutionell grund.

Läs mer

Den konstitutionella revolutionen

Niclas Berggren, Nils Karlson, Joakim Nergelius

Den konstitutionella revolutionen