Johanna Westman gör kokbok för varannan vecka-livet

Foto: Ulrika Pousette

Datum

16 Augusti 2022

Foto

Ulrika Pousette

Detta är kokboken många varannan vecka-föräldrar har saknat: Smarta recept – blandat med tips och råd – för den som växlar mellan singelhushåll och storfamilj. Bakom boken står den folkkära matprofilen Johanna Westman.

Ungefär var fjärde barn i Sverige lever med skilda föräldrar – och runt hälften av dem i växelvis boende. Det ställer stora krav på vardagsflexiblitet när det gäller det mesta, boende, logistik och matrutiner, till exempel. För kokboksförfattaren Johanna Westman blev maten och måltiderna extra viktiga när hon blev varannan-vecka-förälder. Allt i livet blev mer intensivt och tiden var så knapp. Veckorna barnen var hos Johanna Westman ville hon att de skulle ha det bra varje sekund, med mer älsklingsrätter och mindre vardag, utan att hon skulle ”slösa” dyrbar barntid vid spisen. Veckorna utan barn skulle måltiderna vara snabbt överstökade och slarvades ofta bort.

Det behövdes helt enkelt nya rutiner och nya smarta lösningar; recept som löser vardagsproblem och skapar goda måltider för såväl ensamätaren som storfamiljen. Varannan vecka visar hur måltiderna kan vara en viktig nyckel till ett nytt gott kapitel i livet.

– När jag för några år sedan klev in i livskapitlet ”varannanveckaförälder” blev det snabbt tydligt för mig att man måste hjälpas åt. Våga be om hjälp, släppa på kontrollen och utöka familjen i stället för att göra den mindre. Att laga mat är mitt sätt att visa kärlek och omtanke både mot min utökade familj och mot mig själv. Det blev en central del av varannanveckalivet. Jag upplever att jag delar det med många andra i min situation och samtalen inför denna bok har varit många! All den klokskap jag har fått från vänner och familj hoppas jag kunna förmedla vidare nu, säger Johanna Westman.

I boken hittar man till exempel kapitel om en rätt som blir flera och om de som blir klara på fem minuter, om bra mellanmål som barnen fixar själva och om middagar att laga tillsammans.

Foto: Ulrika Pousette
Foto: Ulrika Pousette

Varannan vecka är en unik bok för en vanlig familjesituation som kan läsas från två håll. Boken innehåller mängder av goda och smarta recept för såväl storfamilj som ensamhushåll. Därtill rymmer den tips och råd till varannanveckas-familjer från experter som barnpsykologen Malin Bergström och ekonomicoachen Catharina Sjöstrand.

Johanna Westman har gjort kok- och bakböcker för såväl barn som vuxna i över 20 år, och är en populär profil i SVT:s Gokväll. Hon driver också Mosebacke Matstudio, med kurser, events och catering.

Relaterat

Om boken

För kokboksförfattaren Johanna Westman blev maten och måltiderna extra viktiga när hon blev varannan-vecka-förälder. Allt i livet blev mer intensivt och tiden var alltid så knapp. Veckorna barnen var hos henne ville hon att de skulle ha det bra varje sekund, med mer älsklingsrätter och mindre vardag, utan att hon skulle "slösa" dyrbar barntid vid spisen. Veckorna utan barn skulle måltiderna vara snabbt överstökade och slarvades ofta bort.

Det behövdes helt enkelt nya rutiner och nya smarta lösningar; recept som löser vardagsproblem och skapar goda måltider för såväl ensamätaren som storfamiljen.

Allt det hon lärde sig vill Johanna Westman dela med sig av här. Resultatet är en bok som kan läsas från två håll, ett för barnveckan och ett för egenveckan och med många tips om genvägar och njutningar för hela tillvaron. Här hittar man till exempel kapitel om en rätt som blir flera och om de som blir klara på fem minuter, om bra mellanmål som barnen fixar själva och om middagar att laga tillsammans.

Varannan vecka är en bok för alla som ibland lagar för många och ibland för få, och som visar hur måltiderna kan vara en viktig nyckel till ett nytt gott kapitel i livet.

Läs mer

Johanna Westman

Varannan vecka

Relaterade artiklar

Foto: Ulrika Pousette

16 augusti 2022

Johanna Westman gör kokbok för varannan vecka-livet