Marcus Jarl: Det ryms mycket känslor mellan fyra väggar

Foto: Kajsa Göransson

Datum

27 Juni 2022

Foto

Kajsa Göransson

Där du en gång gick är en varm, rolig och insiktsfull relationsroman av Marcus Jarl, vinnare av Årets feelgood 2021.

Marcus Jarl, som förra året gjorde stor succé med Dina färger var blå, är tillbaka med en roman där hemmet spelar en central roll. Om känslorna som ryms inom hemmets väggar och vad som finns dolt i våra inre rum.

Där du en gång gick är en roman om hemligheter och skaviga familjerelationer, berättar Marcus Jarl. Men kanske främst är det en berättelse om att hantera någon annans förflutna och samtidigt för första gången tvingas acceptera sitt eget. Har du någon gång undrat vem som bodde i ditt hem före dig? Alla minnen som sitter kvar i väggarna, märkena och fläckarna någon annan legat bakom. Den där tydliga doften av någon annan när du tog ditt första kliv över tröskeln, känslan av att du tog vid där någon annan slutade. Tänk om du blev kär i just den personen?

I boken möter vi Bella Friberg, lika trött på sitt liv hemma i Linköping som på sig själv. När hon får ett efterlängtat jobberbjudande i Stockholm kan hon inte tacka nej, trots att hon egentligen inte har modet. Inte med tanke på vad som hände förra gången. När Bella äntligen hittar sin drömlägenhet, finner hon också sin drömkille, den förra ägaren Niklas. Men det som först känns lätt och rätt blir snart allt mer komplicerat. Vill han ha henne eller vill han bara ha sitt gamla liv tillbaka?

När Bella får reda på sanningen om varför Niklas behövde sälja lägenheten tvingas hon brottas med hans förflutna samtidigt som hon inser att hon för första gången måste börja acceptera sitt eget.

– Jag ville skriva en relationsroman om våra hem, om tiden och arbetet vi lägger på att hitta ett. Och sedan skapa ett. Det finns ingenting som är så tryggt och intimt som platsen vi kallar vårt hem. Många av oss kan relatera till känslan att köpa en bostad med allt vad det innebär. Hemnet-beroende, visningar och ångestladdade budgivningar. Det var spännande att ha det som spelplan för den här berättelsen. Det ryms mycket känslor mellan fyra väggar.

Relaterat

Om boken

Där du en gång gick är en varm, rolig och insiktsfull relationsroman av Marcus Jarl, vinnare av Årets feelgood 2021.
Hur mycket känslor ryms egentligen mellan fyra väggar, vad döljs i våra inre slutna rum och vad händer när de öppnas?Bella Friberg är lika trött på sitt liv hemma i Linköping, som på sig själv. När hon får ett efterlängtat jobberbjudande i Stockholm kan hon inte tacka nej, trots att hon egentligen inte har modet. Inte med tanke på vad som hände förra gången. När Bella äntligen hittar sin drömlägenhet, finner hon också sin drömkille, den förra ägaren Niklas. Men det som först känns lätt och rätt blir snart allt mer komplicerat. Vill han ha henne eller vill han bara ha sitt gamla liv tillbaka?När Bella får reda på sanningen om varför Niklas behövde sälja lägenheten tvingas hon brottas med hans förflutna samtidigt som hon inser att hon för första gången måste börja acceptera sitt eget.

Läs mer

Marcus Jarl

Där du en gång gick

Om boken

Dina färger var blå är en roman om efterlängtade bekännelser och svidande sanningar. Men även om hopp, återväckt passion och stark kärlek. Vad är du redo att offra för att hitta dig själv?

Lina Råman jobbar som sjuksköterska på neonatalen. Hennes liv är fullt av dramatiska förlossningar, kuvöser, långa nattpass och krisande föräldrar. Hon längtar efter egna barn, men hennes man, Samuel, har alltid varit tydlig med att han inte vill ha några. Han ägnar sig istället åt att smygtitta i skokartongen som ligger gömd längst in i garderoben. Där förvarar Lina minnena av sin första pojkvän, och kanske även sitt livs stora kärlek, Ted. Han som försvann.

En dag är Ted tillbaka. Han säger att han har tre månader kvar att leva och att han vill tillbringa dem med Lina. En önskan som sätter Linas och Samuels äktenskap under enorm press. Lina måste få veta vad som hände den där dagen när han försvann. Motvilligt inser Samuel att det är den enda möjligheten för både honom och Lina att kunna gå vidare.

Läs mer

Dina färger var blå

Marcus Jarl

Dina färger var blå

Relaterade artiklar

Foto: Kajsa Göransson

24 augusti 2023

”Min mest nerviga roman hittills”