”Min mest nerviga roman hittills”

Foto: Kajsa Göransson

Datum

24 Augusti 2023

Foto

Kajsa Göransson

Marcus Jarls nya roman Om en syster handlar om spruckna syskonrelationer och följderna av tystnadsplikt.

Marcus Jarls nya bok Om en syster är en laddad relationsroman om hatkärlek, ett skavande syskonband och följderna av tystnadsplikt. Vad skulle hända om du satt på den största hemligheten men inte kunde berätta den? Inte ens till den person som står dig närmast och har rätt att veta sanningen. Eller någon som åtminstone borde stå dig närmast. BTJ delar ut högsta betyg till boken och skriver att den är hans ”absolut bästa hittills”

– Det är en laddad relationsroman om syskonband och konsekvenser av tystnadsplikt, berättar författaren. Jag skulle nog säga att denna är min mest nerviga roman hittills, med fokus på familjerelationer.

I Om en syster möter vi systrarna Julia och Liv som lever två helt liv. De hade en gång en nära relation, men det var längesen. Och båda vet varför.

Precis som huvudpersonen Julia jobbar Marcus Jarl som sjuksköterska på neonatalavdelningen, vilket inspirerade honom i arbetet med boken.

– Det finns något unikt och laddat i känslan att man aldrig vet vad eller vem som möter dig när du springer på förlossningslarm och öppnar dörren till akutrummet. Och i den tanken växte romanen fram. Tänk om du skulle konfronteras med någonting som du sedan inte får berätta för någon.

Relaterat

Om boken

Julia Bergman springer från neonatalavdelningen till förlossningen flera gånger om dagen. Larmet i fickan betyder att ett nyfött barn behöver hennes hjälp. Kanske har barnet ingen puls, kanske ingen andning. Kanske ingetdera. Men en dag händer något, och det blir Julias tur att tappa andan.
Julias storasyster Liv bor med sin man Henrik och deras två barn i en villa på Ingarö. Julia lever i en trång tvåa med sin fyraåriga son som bor med henne varannan vecka. Hon kämpar med att få ihop vardagen med dagishämtning, den tuffa verkligheten på jobbet och samtidigt försöka hantera sin sons pappa som verkar ha som mål att förstöra hennes liv. Julia önskar att hon kunde nå fram till sin syster med hur hon verkligen mår, men det var längesedan de hade en sådan nära relation. Och båda vet varför.När det händer som kommer att ändra deras relation för alltid tvingas Julia brottas med vilken syster hon helst vill vara – sjuksyster eller lillasyster.Om en syster är en laddad relationsroman om hatkärlek, ett skavande syskonband och följderna av tystnadsplikt. Vad skulle hända om du satt på den största hemligheten men inte kunde berätta den? Inte ens till den person som står dig närmast och har rätt att veta sanningen. Eller någon som åtminstone borde stå dig närmast.

Läs mer

Marcus Jarl

Om en syster

Relaterade artiklar

Foto: Kajsa Göransson

24 augusti 2023

”Min mest nerviga roman hittills”