Michael Connelly

Foto: Terrill Lee Lankford

Utforska författaren

Michael Connelly är en av världens mest framgångsrika kriminalförfattare. Hans titlar har sålt i över 85 miljoner exemplar och han har publicerats i 45 länder. Med sin bakgrund som kriminalreporter har han vunnit flera priser både för sina reportage och för sina romaner. Han är exekutiv producent för succéserien Bosch, som baseras på hans storsäljande deckarserie om Harry Bosch. Michael Connelly delar sin tid mellan Kalifornien och Florida.

Utgivning

Om boken

"Författaren visar än en gång varför han är en av de bästa i sin genre."
Betyg: 4/5 BTJFörsvarsadvokaten Mickey Haller är tillbaka och nu riktar han in sig på hopplösa fall, sådana som inte har någon större chans att vinna. Han går med på att företräda en kvinna som är dömd för att ha mördat sin make som var polis. Trots att hon fälldes för brottet fyra år tidigare fortsätter hon att hävda sin oskuld. Haller bestämmer sig för att anlita sin halvbror, den pensionerade polisen Harry Bosch, för att utreda fallet. Bosch vet att de flesta poliser är angelägna om att snabbt lösa fall där deras kollegor har blivit utsatta, men han upptäcker snart att det är något som inte stämmer här. Vägen till frihet visar sig bli både lång och snårig. Det finns många som inte vill att fallet öppnas på nytt och de är redo att göra vad som helst för att stoppa Mickey Haller och Harry Bosch från att avslöja sanningen.

Läs mer

Michael Connelly

Vägen till frihet

Om boken

Ett år har gått sedan Renée Ballard slutade på LAPD på grund av kvinnofientligheten, sedeslösheten och all byråkrati. Men när polischefen säger åt henne att hon kan bestämma sin egen arbetsbeskrivning tar Ballard tillbaka sin polisbricka och lämnar nattjobbet för att bygga upp en cold case-grupp.
Harry Bosch har i flera år ägnat sig åt ett fall som gäckat honom – mordet på en hel familj som begicks av en psykopat som fortfarande är på fri fot. Ballard ger Bosch ett erbjudande: Om han jobbar som volontär tillsammans med henne och cold case-gruppen så kanske han kan få hjälp av LAPD i jakten på sin nemesis?För att ha en chans att fånga den farliga mördaren måste de två kollegorna lägga allt gammalt groll bakom sig och visa upp en enad front.

Läs mer

Ökenstjärna

Michael Connelly

Ökenstjärna

Om boken

En mördare slår till på nyårsafton och Renée Ballard och Harry Bosch slår sig samman för att lösa fallet.
Kaos råder i Hollywood under nedräkningen till tolvslaget. Renée Ballard har nattskiftet på LAPD och väntar ut det traditionsenliga kulregnet, då hundratals nyårsfirare riktar upp sina vapen mot himlen och trycker av. Bara minuter efter midnatt blir Ballard kallad till en brottsplats. En man har dödats av ett skott, mitt i en folksamling.Ballard förstår snabbt att kulan inte kan ha kommit från himlen, och att dådet tycks hänga ihop med ett annat olöst mord - ett fall som Harry Bosch en gång i tiden utredde. Samtidigt jagar Ballard ett gäng som kallar sig Midnattsmännen. De har brutalt våldtagit ett antal kvinnor utan att lämna några spår efter sig.Fast besluten att lösa båda fallen tar Ballard hjälp av Harry Bosch. Samtidigt som de två inspektörerna tillsammans försöker ta reda på hur trådar i nya och gamla fall korsar varandra, måste de ständigt se sig om över axeln. Gärningsmännen de jagar är beredda att döda för att skydda sina hemligheter.

Läs mer

Mörkare än midnatt

Michael Connelly

Mörkare än midnatt

Om boken

Försvarsadvokaten Mickey Haller stoppas av Los Angeles-polisen. De hittar ett lik i hans baklucka, en av hans egna klienter, och Haller anklagas för mord. Han kan inte betala de fem miljoner i borgen som en hämndlysten domare kräver av honom, så han blir kvar i häktet.

Haller beslutar sig för att sköta sitt eget försvar, något han tvingas göra från fängelsecellen. Samtidigt måste han konstant se sig om över axeln, för som anställd vid domstolen är han ett tacksamt mål.

Haller vet att någon försöker sätta dit honom. Med hjälp av ett team han litar på, där Harry Bosch ingår, måste han ta reda på vem som vill förstöra hans liv och varför. Sedan måste han ställa sig framför en jury och bevisa att han är oskyldig.

Michael Connelly skruvar upp spänningen till max i denna förstklassiga rättsthriller, och visar återigen varför han är den främsta krimförfattaren i världen.

Läs mer

Oskuldens lag

Michael Connelly

Oskuldens lag

Om boken

Erfarna reportern Jack McEvoy har tagit fast mördare förut. Men när en kvinna han haft en relation med blir dödad på ett brutalt sätt inser han att han står inför ett mördarpsyke han aldrig tidigare stött på.

Jack börjar gräva i fallet, trots varningarna han får både från polisen och från sin egen chef, och han gör en chockerande upptäckt. Brottet kan kopplas till andra mystiska dödsfall på olika håll i landet. Oupptäckt av polisen har mördaren använt genetiska data för att välja ut och förfölja sina offer.

Jack letar igenom de mörkaste delarna av nätet för att ta reda på vem som står på tur. Men mördaren har redan valt sitt nästa offer, och är redo att slå till igen.

Hjälten från klassikerna Poeten och Fågelskrämman är tillbaka. Vi återser Jack McEvoy i en seriemördarthriller från bästsäljande författaren Michael Connelly.

"Connelly har förtjänat sin plats i de storartade krimförfattarnas tempel." Chicago Sun-Times

"Så spännande att hjärtat stannar. En av världens bästa krimförfattare i toppform." Waterstones

"Ingen nyhet är så bra som en ny bok av den fantastiske Michael Connelly." New York Daily News

Läs mer

På dödligt spår

Michael Connelly

På dödligt spår

Om boken

Succéduon Harry Bosch och Renée Ballard återförenas kring ett gammalt mordfall som uppslukade Boschs tidigare mentor.

En gång i tiden, när Harry Bosch bara var nybörjarpolis, hade han en inspirerande mentor, John Jack Thompson, som lärde honom att ta jobbet personligt och envist brinna för varje fall. Nu är mentorn död och änkan överlämnar hans så kallade mordbok till Bosch. Mordboken plockade Thompson med sig från arbetet när han gick i pension, och den tar upp ett tjugo år gammalt fall: ett olöst mord på en ung man som skedde på en skum bakgata.

Bosch tar med sig boken till Renée Ballard och ber henne om hjälp att ta reda på varför Thompson brann så starkt för det här fallet.

Bandet mellan Bosch och Ballard förstärks och de bildar ett respektingivande utredningsteam. Snart blir de tvungna att ställa sig en oroväckande fråga: Stal Thompson mordboken för att arbeta med fallet som pensionär, eller för att försäkra sig om att det aldrig skulle lösas?

Läs mer

En eld i natten

Michael Connelly

En eld i natten

Om boken

Som lovande ung polis såg det ut som om Renée Ballard skulle kunna göra en spikrak karriär inom LAPD. Men när hon anmälde en överordnad för sexuella trakasserier omplacerades hon, och nu är hon tvungen att ta de otacksamma nattskiften vid polisstationen i Hollywood. De våldsbrott, rån och mord hon tar hand om måste hon oftast överlämna till kriminalarna som jobbar dag.

En natt är hon först på plats efter en oerhört brutal misshandel av en prostituerad som lämnats att dö på en ödslig parkeringsplats. Kort därefter kallas hon och hennes kollega till en nattklubb där flera personer har skjutits, bland dem en ung kvinna. De här fallen tänker hon inte släppa ifrån sig.

Hon börjar mot uttryckliga order att utreda brottsfallen på egen hand under sin lediga tid. När hon gräver djupare i dem blir hon tvungen att konfrontera sina egna demoner och förstå varför hon aldrig någonsin är beredd att ge upp.

Nattskiftet är den första boken i en serie om Renée Ballard vid LAPD. När den gavs ut i USA 2017 gick den genast upp i toppen på New York Times bästsäljarlista.

"Michael Connellys nya polis får Harry Bosch att likna en slöfock." New York Times

Läs mer

Nattskiftet

Michael Connelly

Nattskiftet

Om boken

Renée Ballard jobbar nattskiftet igen. Hon återvänder till stationen i Hollywood på småtimmarna och hittar en främling som går igenom skåpen med gamla mappar. Inkräktaren är den pensionerade inspektören Harry Bosch, som jobbar med ett olöst fall som har krupit in under huden på honom. Ballard sparkar ut honom, men kollar sedan upp fallet själv, vilket får en våg av känslor och ilska att välla fram. Femtonåriga Daisy Clayton rymde hemifrån och hittades sedan brutalt mördad och dumpad i en sopcontainer. Ballard bestämmer sig för att gå samman med Bosch för att ta fast Daisys mördare.

Läs mer

Mörk och helig natt

Michael Connelly

Mörk och helig natt

Om boken

Harry Bosch arbetar deltid som volontärpolis i San Fernando där han utreder gamla olösta fall. En dag blir han kallad till ett apotek de två ägarna, far och son, har blivit mördade. Utredningen leder Harry och hans kolleger in i den smutsiga miljardindustri som missbruket av receptbelagda läkemedel har skapat. Samtidigt aktualiseras ett gammalt fall från hans tid vid Los Angeles-polisen: en dömd mördare hävdar att Bosch för många år sedan satte dit honom på falska grunder, och det verkar finnas indicier som stöder anklagelserna.

Bosch försöker både lösa mordet och rentvå sitt namn, och inser att det finns två sorters sanning: den ena gör en fri, den andra begraver en i mörkret.

»Två sorters sanning är Connelly i gammal god stil.« USA Today

Läs mer

Två sorters sanning

Michael Connelly

Två sorters sanning

Om boken

Som lovande ung polis såg det ut som om Renée Ballard skulle kunna göra en spikrak karriär inom LAPD. Men när hon anmälde en överordnad för sexuella trakasserier omplacerades hon, och nu är hon tvungen att ta de otacksamma nattskiften vid polisstationen i Hollywood. De våldsbrott, rån och mord hon tar hand om måste hon oftast överlämna till kriminalarna som jobbar dag.

En natt är hon först på plats efter en oerhört brutal misshandel av en prostituerad som lämnats att dö på en ödslig parkeringsplats. Kort därefter kallas hon och hennes kollega till en nattklubb där flera personer har skjutits, bland dem en ung kvinna. De här fallen tänker hon inte släppa ifrån sig.

Hon börjar mot uttryckliga order att utreda brottsfallen på egen hand under sin lediga tid. När hon gräver djupare i dem blir hon tvungen att konfrontera sina egna demoner och förstå varför hon aldrig någonsin är beredd att ge upp.

Nattskiftet är den första boken i en serie om Renée Ballard vid LAPD. När den gavs ut i USA 2017 gick den genast upp i toppen på New York Times bästsäljarlista.

Läs mer

Nattskiftet

Michael Connelly

Nattskiftet

Om boken

Harry Bosch arbetar återigen som privatdetektiv. En döende miljardär behöver hans hjälp och vill att Bosch ska ta reda på vad som hände med en kvinna från hans förflutna som försvann. Hon var hans livs kärlek och de väntade barn när hon en dag var borta. Vart tog hon vägen? Födde hon barnet? Dessutom behöver polisen hans hjälp med jakten på en våldtäktsman. Mannen har redan utfört flera hemska brott och han tycks inte sluta. Nu måste de stoppa honom innan fler kvinnor råkar illa ut.

Läs mer

Inte ett farväl

Michael Connelly

Inte ett farväl

Om boken

Harry Bosch har äntligen gått i pension efter alla år som polis i Los Angeles. Men hans halvbror, försvarsadvokat Mickey Haller, behöver hans hjälp. Han ska försvara en klient som är åtalad för ett mord. Ingenting tyder på att klienten är oskyldig, men Haller är övertygad om att han är det. I sitt sökande efter sanningen blir han själv en måltavla.

Läs mer

Övergången

Michael Connelly

Övergången

Om boken

Harry Bosch och hans nya kollega undersöker ett gammalt fall som snabbt blir större än vad de någonsin kunde tro. För tio år sedan blev en man skjuten av en förlupen kula. När han till slut dör av komplikationerna är fallet minst sagt kallt. Ingen blev gripen eller ens förhörd när brottet skedde.

Men Harry Bosch och Lucia Soto tar sig an mordet fast beslutna att ta reda på vad som har hänt. Trots få ledtrådar leder fallet till ytterligare olösta brott med allt större konsekvenser. Till slut måste de fråga sig om det är värt att offra sina liv och karriärer för att få fram sanningen.

Läs mer

Det brinnande rummet

Michael Connelly

Det brinnande rummet

Om boken

När Mickey Haller får ett sms, "Ring mig ASAP - 187", gör nummerkoden för mord honom omedelbart uppmärksam. Mordfall har de högsta insatserna och de största arvodena.

Haller får reda på att offret var en tidigare kund, en prostituerad han trodde att han hade räddat från livet på gatan. Tydligen var hon tillbaka i Los Angeles i sina gamla kretsar. Haller hade inte räddat henne - kan han ha varit den som försatte henne i fara?

Hemsökt av spöken från det förflutna måste Mickey arbeta outtröttligt för att försöka rentvå sig själv.

Läs mer

Skuldens gudar

Michael Connelly

Skuldens gudar

Om boken

Rodney King-kravallerna i Los Angeles 1992 kom att förändra staden för alltid. Offren var många. Men var verkligen en ung kvinnlig fotograf ett av dem eller mördades hon som en del i en större plan? Michael Connelly är tillbaka med en ny roman om Harry Bosch.

Den ärrade polismannen undersökte ursprungligen fallet, men tvingades lämna över det till specialavdelningen som utredde kravallerna. Där lyckades man aldrig lösa det och den unga kvinnans öde föll i glömska. Tjugo år senare dyker nya bevis upp och Harry Bosch dras in i en desperat jakt på den svarta låda som kan hjälpa honom att lösa fallet.


Läs mer

Svarta lådan

Michael Connelly

Svarta lådan

Om boken

Los Angeles, här har Harry Bosch bekämpat brott under många år, men nu börjar pensionen närma sig. Med tre år kvar vid LAPD dras han in i ett fall där politiska intriger inom polisen har lett till ond, bråd död.

Fullmäktigeledamoten Irvin Irving har haft ett horn i sidan till Bosch i många år. När hans son hoppar - eller blir knuffad - från ett fönster på det legendariska hotellet Chateau Marmont kräver Irving att Harry ska hålla i utredningen.

Samtidigt är kriminalveteranen upptagen med ett fall från slutet av 80-talet, där DNA från en våldtäkt tyder på att en dömd våldtäktsman omöjligen kan ha utfört sitt brott. Det mesta tyder på att polisens laboratorium har gjort fel, och det kan äventyra en lång rad kommande rättegångar.

Harry försöker desperat lösa bägge fallen. En okänd mördare har verkat i Harrys hemstad under flera decennier, och poliskårens mörka hemligheter kommer att överraska ett Los Angeles där invånarna är vana vid det mesta.


Läs mer

Fallet

Michael Connelly

Fallet

Om boken

Mickey Haller har det jobbigt. Finansmarknadens krasch har inte inneburit det uppsving i klienter han trodde. De personer som vanligtvis behöver hans hjälp tvingas hålla hårt i pengarna.

I själva verket består Mickeys verksamhet just nu mest av att hjälpa nya klienter att behålla sin hem. Den ekonomiska turbulensen har drabbat tusentals människor som beviljats orealistiska lån i goda tider. I och med den ekonomiska krisen kan de inte betala sina räkningar och bankerna kräver deras hus.

Lisa Trammel har varit klient till Mickey i åtta månader. Hans allra första klient som höll på att bli av med sitt hem. Trots att de har lyckats hindra banken ifrån att beslagta hennes hus, har fallet tagit en olycklig vändning. Banken har nyligen fått igenom ett besöksförbud för att hindra henne från att protestera mot deras metoder. Nu har en hög banktjänsteman, Mitchell Bondurant, hittats död vid bankens parkeringsplats och Lisa är på väg att åtalas för mord. För Mickey innebär det en återkomst till det han är bäst på. Men om han trodde att det skulle bli ett enkelt fall, misstog han sig grovt.

Läs mer

Det femte vittnet

Michael Connelly

Det femte vittnet

Om boken

Försvarsadvokaten Mickey Haller trodde inte att det fanns någonting som skulle kunna få honom att jobba för åklagarsidan. Men så får den dömde barnmördaren Jason Jessup ännu en chans - en ny rättegång baserad på DNA-bevis.

Haller är övertygad om att Jessup är skyldig och tar sig an fallet på villkor att han får arbeta med sin halvbror, den ärrade polisen Harry Bosch. Jessup anlitar, i sin tur, en kändisadvokat som vet allt om hur man manipulerar media.

Nyckelvittnet från den förra rättegången har försvunnit, och trots febrila eftersökningar kan inte Bosch hitta honom. Jessup kommer ut mot borgen. På dagarna följs han tätt i hälarna av pressen, men vad gör han på nätterna? Bosch och Haller fruktar det värsta: att det här är en mördare som bara har börjat …

Läs mer

Prövningen

Michael Connelly

Prövningen

Om boken

Från Los Angeles gator till Hongkongs skimrande skyline: Harry Bosch måste finna sin försvunna dotter.

Harry Bosch kallas till en mordplats i södra delarna av Los Angeles. I spritbutiken Fortune Liquors har innehavaren blivit skjuten, rånmördad. Tillsammans med mordrotelns experter på Asienrelaterad brottslighet kommer de snart en misstänkt på spåren: en medlem av en Hongkong-triad, bosatt i Los Angeles. Men innan Harry på allvar hinner sätta sig in i fallet får han veta att hans dotter Maddie, som är bosatt i Hongkong tillsammans med sin mor, har försvunnit.

Bosch släpper allt han håller på med för att ta sig över Stilla havet på jakt efter den försvunna Maddie.
Kan hennes försvinnande ha med det aktuella fallet att göra? Bosch för en kamp mot klockan i en främmande stad, där inget är vad det synes vara.

Nio drakar är en mycket närgången, spännande och personlig Bosch-bok - och vi får följa honom i hälarna på en mycket farlig motståndare. Eller är han rentav lockad i en fälla?

Läs mer

Nio drakar

Michael Connelly

Nio drakar

Om boken

"Ingen klient inger större fruktan än den oskyldige" - så låter mottot till denna nya överraskande kriminalroman av Michael Connelly. Denna gång med en försvarsadvokat i huvudrollen.

Michael Haller är en så kallad Lincoln Lawyer - han har kontoret på fickan, eller rättare sagt där han råkar befinna sig: i sin bil, en Lincoln av rymlig sedanmodell. Han har ett par stycken, och en chaufför, en av alla de på samhällets botten som han försvarat, och som nu betalar av sin skuld. Mickey Haller är ständigt på jakt efter nya lukrativa uppdrag för att ha råd med huset med utsikt över Los Angeles.

Så äntligen kommer jobbet han har väntat på: en rik klient som råkat riktigt i klistret, anklagad för våldtäkts- och mordförsök. Haller ser ut att kunna kvittera ut en stor summa pengar när rättegången är över. Han behöver bara bevisa att den anklagade är oskyldig. Det är han bra på, men det här fallet leder honom in på allt farligare vägar, och rättvisans pris stiger ju närmare han kommer juryns avgörande: skyldig eller icke skyldig!

Läs mer

The Lincoln Lawyer

Michael Connelly

The Lincoln Lawyer

Om boken

Kriminalreportern Jack McEvoy kopplar ihop två liknande fall och kommer en bra mordhistoria på spåren - den bästa sedan han knäckte "Poeten" för ett decennium sedan. Vad han inte vet är att mördaren kan följa hans förehavanden, och McEvoys sista story kan bli det sista han gör - i livet.

Jack McEvoy står vid vägs ände i sin karriär som kriminalreporter. En gång var han en riktig höjdare på tidningen men nu är han gårdagens nyheter på Los Angeles Times. Men han tänker sig en värdig avslutning - eller snarare en riktig knall innan han går ut genom dörren: han ska skriva ett sista avgörande mordreportage, som både ska kröna och avsluta hans karriär.

Jack har fått upp ögonen för Alonzo Winslow, en sextonårig knarklangare som sitter inne efter att ha erkänt det brutala mordet på en ung kvinna som hittades strypt i bakluckan på sin bil. Jack planerar att skriva hur ett illa fungerande samhälleligt skyddsnät skapat en tonårsmördare, men när han börjar gräva djupare i historien inser han att Winslows så kallade bekännelse bara är båg - grabben kan till och med vara oskyldig.

Jack kopplar ihop bakluckemordet i L A med ett liknande fall i Las Vegas och förstår att denna story är den största sedan "Poeten" som han knäckte för en evighet sedan. Han kommer en mördare på spåren som flugit under radarn för både polisen och FBI, en mördare som har total koll på läget, det vill säga - om någon är honom på spåren.
Jack jagar aningslöst vidare utan vetskap om att hans undersökande journalistik utlöst en digital fälla. Mördaren vet allt - och han är redo.

Fågelskrämman är en, i sann Connelly-anda, driven, trovärdig och skickligt skriven bok. Gammal murvel som han är trivs Connelly med att ta steget in på den journalistiska banan, och mycket av bokens handling rör sig just i journalistkretsar. Det är en ständig jakt på scoop, och det finns alltid en tidningsvinkling runt hörnet.

Läs mer

Fågelskrämman

Michael Connelly

Fågelskrämman

Om boken

Advokat Mickey Haller, som vi känner från I lagens limo, tar över sin mördade väns verksamhet. Kommissarie Harry Bosch anlitas för att undersöka mordet. De båda herrarna hamnar snart på kollisionskurs med varandra.

I Gatans lag möts Mickey Haller och Harry Bosch, och de bär på en större släktskap än någon av dem anar - eller den ene av dem bär faktiskt på lite mer kunskap än den andre.
Det ser rätt ljust ut för Mickey Haller; efter två år av motgångar är han redo att träda in i rättssalen igen. Hans vän och kollega, Hollywood-advokaten Jerry Vincent, mördas och Haller får ta över försvaret av en aktad studiochef som står anklagad för mordet på sin hustru och hennes älskare. Hallers största fall hittills. Den enes död den andres bröd, kan man också säga. Men just när Haller som bäst förbereder fallet som ska ta honom rätt in i smöret igen så inser han att Vincents mördare mycket väl kan vara ute efter honom också.
Det är då Harry Bosch kliver in i bilden. Fast besluten att finna Vincents mördare tvekar han inte när det gäller att använda Mickey Haller som lockbete. Men allteftersom faran växer och insatserna och riskerna blir större så inser de båda att de måste samarbeta för att lyckas, för att överleva när det är gatans lag som gäller.
Gatans lag är en stor kriminalroman, såväl innehålls- som omfångsmässigt. Och intrigmakeri av en riktig mästare.

Läs mer

Gatans lag

Michael Connelly

Gatans lag

Om boken

När kriminalreportern Jack McEvoy får beskedet att brodern, mordutredaren Sean, begått självmord blir han misstänksam: självmordsmeddelandet "bortom tid, bortom rymd" är inte Seans stil och visar sig vara ett citat ur en av Edgar Allan Poes dikter. När Jack sedan upptäcker att flera andra polisers självmordsmeddelanden liknar broderns, uppenbarar sig ett skrämmande mönster - han är en seriemördare på spåren! FBI kopplas in i en hisnande jakt på Poeten, en mer gäckande gestalt än man någonsin vågat tro.

Läs mer

Poeten

Michael Connelly

Poeten

Om boken

Harry Bosch avvärjer en dödlig fara i form av en radioaktiv substans som hotar Los Angeles och dess invånare.

I den trettonde kriminalromanen om Harry Bosch ställs vi inför ett katastrofläge: en tunna med dödligt radioaktivt cesium har hamnat i orätta händer genom mordet på en vetenskapsman som haft tillgång till det livsfarliga ämnet. Den mördade har avrättats med två skott i bakhuvudet. Det spektakulära mordet tar Harry Bosch tillbaka in från kylan på avdelningen för "Cold cases". Nu är han på banan igen.
Det som till en början ser ut som ett rutinärende blir snart en angelägenhet för alla invånare i staden som riskerar att förgiftas av det försvunna radioaktiva ämnet. Aldrig tidigare har Harry Bosch och hans mannar ställts inför en sådan uppgift: det ultimata terrorhotet.
Hotet publicerades ursprungligen som följetong i sexton avsnitt i The New York Times Magazine. Kriminalromanen är väsentligen utökad och har försetts med fler karaktärer.

Läs mer

Hotet

Michael Connelly

Hotet

Om boken

mp3 inkl spelare

Läs mer

Räven

Michael Connelly

Räven

Om boken

"Ingen klient inger större fruktan än den oskyldige" - så låter mottot till denna nya överraskande kriminalroman av Michael Connelly. Denna gång med en försvarsadvokat i huvudrollen.

Michael Haller är en så kallad Lincoln Lawyer - han har kontoret på fickan, eller rättare sagt där han råkar befinna sig: i sin bil, en Lincoln av rymlig sedanmodell. Han har ett par stycken, och en chaufför, en av alla de på samhällets botten som han försvarat, och som nu betalar av sin skuld. Mickey Haller är ständigt på jakt efter nya lukrativa uppdrag för att ha råd med huset med utsikt över Los Angeles.

Så äntligen kommer jobbet han har väntat på: en rik klient som råkat riktigt i klistret, anklagad för våldtäkts- och mordförsök. Haller ser ut att kunna kvittera ut en stor summa pengar när rättegången är över. Han behöver bara bevisa att den anklagade är oskyldig. Det är han bra på, men det här fallet leder honom in på allt farligare vägar, och rättvisans pris stiger ju närmare han kommer juryns avgörande: skyldig eller icke skyldig!

Michael Connelly har återigen vidgat sina gränser och skriver nu om en ny hjälte. Och han gör det lysande. Kritiker och publik jublar och Michael ligger på första plats på New York Times bästsäljarlista!

Läs mer

I lagens limo

Michael Connelly

I lagens limo

Om boken

"Death is my beat - döden är mitt område" så inleder berättaren och hjälten i Poeten, Jack McEvoy, men det kunde också ha varit den unge kriminalreportern Michael Connellys röst, innan han blev den ledande deckarförfattaren i sin generation.

I Brottets bana har han samlat ett antal av de mest betydande och intressanta kriminalartiklarna han
skrev mellan 1988-1992. True crime - eller sanna historier - olika benämningar på en värld präglad av brott och polisarbete, men också den nyfikne reporterns och blivande författarens jakt på det senaste
uppslaget, den enskilda detaljen eller tillvägagångssättet som särskiljer ett fall från ett annat. I denna
tuffa värld formades författaren Michael Connelly till det han är i dag: en osviklig iakttagare och skildrare
av poliser, mördare - och riktiga fall.
Brottets bana är ett måste för alla Connelly-fans och ger en mycket bra bild av en stor författare i vardande liksom ett stort land i pågående förfall.

Läs mer

Brottets bana

Michael Connelly

Brottets bana

Om boken

Tre år efter det att han lämnade Los Angeles-polisen, är Bosch nu tillbaka på sin gamla arbetsplats, men den står inte att känna igen. En ny polischef har rekryterats från New York och han är satt att städa upp i oredan på mordroteln...

Tillsammans med sin forne kollega Kiz Rider placeras Bosch på roteln för ouppklarade fall; tusentals
fall som väntar på sin lösning och sätter press på Los Angeles-polisen.
Det är ett slags grävande polisarbete som får upp det förflutna ur smutsen... Genom att använda ny teknik
på gamla bevis hoppas man kunna avslöja mördare som undgått rättvisan. Devisen är: "en stad som
glömt sina mordoffer är en förlorad stad". Harry och Kiz stöter på ett politiskt känsligt fall när de får en
matchning på Becky Verloren, som mördades när hon var 16 år. Hon var färgad och den tekniska bevisningen pekar ut en man med kända rasistiska sympatier.
Mordet ägde rum 1988, före Rodney King-kravallerna, då staden var en krutdurk på väg att explodera.
De som jobbade med fallet då ser ut att ha gjort ett anständigt jobb, åtminstone på ytan... Samtidigt hålls
Bosch under uppsikt av sin Nemesis, Deputy Chief Irving. Han har omplacerats till en meningslös tjänst
på den nya, "rena" LAPD och bara väntar på att Harry ska göra det där misstaget som ger honom chansen att hämnas gamla oförätter.

Läs mer

Fallet avslutat

Michael Connelly

Fallet avslutat

Om boken

FBI-agenten Rachel Walling får till slut det samtal som hon har fruktat i åratal: nämligen att den mest beryktade av alla seriemördare - Poeten - har återvänt. Han har inte glömt henne och han har en present åt henne.
För många år sedan arbetade hon med det berömda fallet då den f d FBI-profileraren Robert Backus gäckade polisen genom att efterlämna små diktstrofer av Edgar Allan Poe i de avskedsbrev som hittades vid mordoffren. (Poeten på svenska 1998) Samtidigt kontaktas Harry Bosch av änkan till den f d FBI-agenten Terry McCaleb (Blodspår på svenska 1998) för att reda ut om McCalebs död var självmord eller mord. Spåren leder till en massgrav i den ödsliga Nevadaöknen och vidare till det glittriga Las Vegas.
Harry Bosch börjar misstänka att Poeten har något med det hela att göra. Det visar sig att Poeten är ute efter sin gamle kollega och genom FBI-agenten Rachel Walling försöker han en gång för alla fånga in Harry Bosch i fällan.

Det här är den mest skrämmande och fängslande av Michael Connellys böcker om Harry Bosch och han visar med stor auktoritet att han verkligen är mästaren i genren. Michael Connelly är i absolut toppform sin tionde bok om Harry Bosch.

Läs mer

Fällan

Michael Connelly

Fällan

Om boken

När benresterna av en tolvårig pojke hittas i skogen bredvid motorvägen utanför Los Angeles dras Harry Bosch in i ett fall där han påminns om sitt eget mörka förflutna. Liket hade begravts tjugofem år tidigare men Bosch lyckas spåra pojkens identitet och rekonstruera hans tragiska liv. På nyårsdagen blir Harry Bosch ombedd att upp-söka en man som har hittat benresterna av en tolv-årig pojke i skogen bredvid motorvägen utanför Los Angeles. Liket begravdes tjugofem år tidigare och fallet betraktas som iskallt. Men Harry Bosch påminns om sitt eget mörka förflutna och kan inte släppa det. Han lyckas spåra pojkens identitet och rekonsturera hans tragiska liv. Då misstankarna riktas mot en man som tidigare dömts för pedofili uppmärksammas fallet i media och detta får förödande konsekvenser för utredningen. Bosch måste också gå extra försiktigt fram då han inleder ett förhållande med den nyanställa kollegan Julia Brascher, som också dragits in i jakten på mördaren. Dödens stad är den åttone boken om Harry Bosch på svenska - nominerades både till Edgar Award och till Book of the Year av New York Times. Original titel City of bones Översättning: Eva Larsson Omslag: Johannes Molin/Ateljén

Läs mer

Dödens stad

Michael Connelly

Dödens stad

Om boken

Harry Bosch är nu 52 år och hans exhustru har flyttat till Las Vegas för att bli pokerproffs. Själv känner han sig desillusionerad av polisens byråkrati och inkompetens och bestämmer sig för att efter 28 år som polis lägga av. Men som så många ex-snutar före honom finner han vardagen utan mordutredningar alltför långtråkig. Han tar sig därför an ett fall som han var inblandad i för fyra år sedan - det förbryllande mordet på den 24-åriga Angella Benton, som är kopplat till en stöld på 2 miljoner dollar i cash på ett filmbolag. Harry följer spåren från Hollywood till försvinnandet av en av FBI's dataexperter och hamnar slutligen i ett jakten på ett terroristnätverk med kopplingar till 11 september. Bosch blir t o m själv inburad av FBI eftersom USA efter 11 september fått nya terroristlagar, som gör det möjligt att spärra in folk utan varken förhör eller förklaring. Men han får oväntad hjälp av sin f d hustru att lösa fallet och det leder till en romantisk återförening dem emellan. Harry Bosch har blivit mer politiskt medveten i Lost light och det finns ett vrede hos huvudpersonen som är starkare än någonsin. "Bosch ser sig som en ljusets riddarvakt, Sir Lancelot, i en mörk värld"

Läs mer

Skuggspel

Michael Connelly

Skuggspel

Om boken

Henry Pierce är en framgångsrik entreprenör inom databranschen. Han är nyskild, har flyttat in i en ny lägenhet och har nytt telefonnummer. Men någon har haft hans nummer förut. På hans telefonsvarare finns meddelanden från personer som söker en kvinna med namnet Lilly. När han börjar göra efterforskningar visar det sig att Lilly arbetar som prostituerad, men att hon är försvunnen. Han dras in i hennes nattliga värld av eskortservice, hemliga internetsidor och skyddade identiteter. Pierce blir alltmer ointresserad av sitt dagliga arbete och mer och mer besatt av att försöka rädda en kvinna han aldrig har mött. Då pekar plötsligt alla spår mot att han själv skulle vara den som är orsak till hennes försvinnande

Läs mer

Framgångens pris

Michael Connelly

Framgångens pris

Om boken

Kan Harry Bosch verkligen vara en seriemördare? Michael Connelly låter Harry Bosch och Terry McCaleb, hjälten från Blodspår, mötas i thrillern Mörkare än natten. McCaleb är inkallad för att lösa fallet med en bestialisk seriemördare och spåren leder honom till Harry Boch. Terry McCaleb, den f d FBI-agenten från Blodspår, lever ett tillbakadraget liv på Catalina Island med fru och liten dotter, då han kontaktas av en gammal kollega, som behöver hjälp med att lösa en mordutredning som kört fast. Det handlar om en seriemördare med smak för rituella mord och hämnd. Det dröjer inte länge förrän spåren leder Terry McCaleb till Harry Bosch, som i sin tur upptagen med ett mordfall där en Hollywood-regissör står anklagad för att ha strypt en filmstjärna. De två fallen visar sig överlappa varandra och McCaleb tror sig vara på väg att avslöja den mest skrämmande mördare han någonsin mött. Har Harry Bosch gått över till den mörka sidan eller är han utsatt för en komplott? Michael Connellys kännetecken är den mycket skickligt skrivna intrigen, som alltid bjuder på överraskningar, vilket han verkligen visar prov på i sin nya bok. Michael Connelly är en av USA: allra största och mest säljande thrillerförfattare.

Läs mer

Mörkare än natten

Michael Connelly

Mörkare än natten

Om boken

"Jag vill skriva Kattens Blå Bok om alla de katter jag har känt och levt med och vad de blivit berömda för ? i mina nio liv", skriver Suzanne Brøgger i början av boken Linda Evangelista Olsen, som också är namnet på en av hennes katter. Här skildrar hon sitt förhållande till katter och till kärlek, erotik och litteratur. Hon var rädd för katter ? men blev ändå förälskad. Vilket dock aldrig hennes katter blev, inte i hennes män i alla fall. Utom i den sista mannen, och han fick också bli kvar på gården. Men katterna har inte bara valt män åt henne, de har skrivit hennes böcker också, sammanfattar Suzanne Brøgger.

Läs mer

Månskugga

Michael Connelly

Månskugga

Om boken

När den framstående svarte advokaten Howard Elias hittas mördad i Angels Flight, en spårvagnslinje som trafikerar centrala Los Angeles, tycks det inte finnas en polis i hela staden som vill ta sig an fallet. Offret hade gjort sig en förmögenhet på att stämma vita poliser, anklagade för brutalitet, rasism och korruption. Varje polis inom Los Angeles Police Department är därför en möjlig mordmisstänkt. I det dödläget sätts Harry Bosch in på fallet. Mordet har ägt rum i slutskedet av ett uppmärksammat civilrättsmål där Howard Elias drivit sin klients, den svarte Michael Harris, talan mot Los Angeles-polisen. Fyra poliser anklagas för våldsamma förhörsmetoder, som lett till att den misstänkte delvis förlorat hörseln. Harris frikändes från anklagelserna att ha våldtagit och mördat en tolvårig flicka, men många, även Harry Bosch, tror att han är skyldig. För den nu mördade advokaten hade målet två syften: att peka ut de skyldiga poliserna och att avslöja flickans verkliga mördare. Mitt i allt detta hörs ännu ekona från Rodney King-misshandeln, de våldsamma kravallerna 1992 och O.J. Simpson-rättegången. Harry Bosch tvingas gräva djupt på sin egen bakgård för att finna sanningen

Läs mer

Fallen ängel

Michael Connelly, Magnus Roosmann

Fallen ängel

Om boken

En mördad kvinna gav honom ett nytt hjärta. Nu riskerar han livet i jakten på mördaren.

Terry McCaleb var en av FBI:s stjärnagenter med seriemördare som specialitet. Efter många års slit drabbas han av en hjärtattack och får ett nytt hjärta inopererat. Nu lever han ett stilla liv på sin båt i San Pedros marina utanför Los Angeles. Efter en tidningsartikel om hans tidigare liv söker den vackra Graciela Rivers upp honom och berättar att hans nya hjärta kommer från hennes syster Gloria, som skjutits vid ett butiksrån. Graciela vill att Terry ska leta reda på systerns mördare.

Läs mer

Blodspår

Michael Connelly

Blodspår

Om boken

I Återkomsten kallas Harry Bosch, kriminalinspektör vid Los Angeles-polisen till en mordplats i sluttningen ovanför Hollywood Bowl. Den döde B-filmsproducenten Tony Aliso hittas i bakluckan på en Rolls Royce Silver Cloud. Det hela ser ut som en maffiauppgörelse. Men när Bosch börjar undersöka mordet visar det sig att det inte bara är den undre världen som visar intresse för Alisos affärer, utan också FBI och polisen i Las Vegas, och de gillar inte att Bosch klampar in på deras område. Till råga på allt kommer han också ihop sig med Los Angeles-polisens internutredare. Men Bosch ger sig inte, utan fortsätter med hjälp av en kvinnlig före detta kollega som hamnat på fel sida lagen att söka svaret på mordgåtan.

Läs mer

Återkomsten

Michael Connelly

Återkomsten

Om boken

Harry Bosch har verkligen ställt till det för sig den här gången. Han får inte bo i sitt hus som blivit utdömt efter jordbävningen. Hans flickvän har lämnat honom. Han dricker för mycket. Han har blivit avstängd från sitt jobb vid Los Angeles-polisen för att han attackerat en överordnad.

Polisen tvingar honom till en psykiater där han inte längre kan undvika sitt svarta förflutna - mordet på hans mamma när han bara var 12 år!

Läs mer

Den sista prärievargen

Michael Connelly

Den sista prärievargen

Om boken

För fyra år sedan sköt Harry Bosch ihjäl den man Harry och hans kolleger var övertygade om var sexmördaren Dockmakaren. Elva unga kvinnor hade hittats mördade och våldtagna, alla groteskt sminkade av mördaren, därav polisens namn på honom.
Nu har Dockmakarens änka stämt polisen för dödskjutningen. Polisen sköt en oskyldig menar hon och hennes advokat Honey Chandler. Och samma dag som rättegången börjar får polisen ett brev som berättar om ytterligare ett mordoffer som bär Dockmakarens signatur - strypt, våldtagen och sminkad hittas en ung porrfilmsskådespelerska och prostituerad. Allt tyder på att Dockmakaren fortfarande är på fri fot och att Harry måste ha skjutit fel man för fyra år sedan.

Läs mer

Dockmakaren

Michael Connelly

Dockmakaren

Om boken

Svart is är en ny sorts narkotika som smugglas från några mexikanska gränsstäder till Kalifornien. Harry Bosch, som introducerades i Svart eko hösten 1999, får hand om utredningen av en kollegas död. Han har hittats med sönderskjutet ansikte i ett motellrum. Också denna gång blir Harry romantiskt involverad, nu med den döda kollegans änka. Bosch blir alltmer personligt inblandad i utredningen och tar sig utan officiellt uppdrag till Mexiko där den dramatiska upplösningen kommer... Michael Connelly skriver också spänningsromaner utan den återkommande hjälten Harry Bosch. Norstedts gav 1998 ut Blodspår och på svenska finns också Poeten, utgiven på annat förlag. Michael Connelly har fått Pulitzer-priset och hans första Harry Bosch-deckare tilldelades Edgar Allan Poe Award.

Läs mer

Svart is

Michael Connelly

Svart is

Om boken

Hieronymus "Harry" Bosch är polis i Los Angeles, beryktad för sina okonventionella och ofta hårdföra metoder. I Svart eko är han suspenderad från den centrala mordkommissionen i LA efter en kontroversiell dödsskjutning och får som brottsutredare i Hollywood hand om ett skenbart banalt fall.

En uteliggare och missbrukare hittas en morgon död i ett gammalt cementrör vid stadens vattenreservoar. Det visar sig att den döde är en av Harrys krigskamrater, en "tunnelråtta" med uppgift att blåsa ut de underjordiska försvarssystemen under byarna i Vietnam. Tillsammans med en kvinnlig FBI-agent genomför han en utredning som leder tillbaka till Vietnamkriget och det svarta ekot i hans eget inre och in i en korrumperad nutid. Finalen utspelar sig bokstavligen i LA:s undre värld, i nya och gamla tunnlar under jättestaden.

Läs mer

Svart eko

Michael Connelly

Svart eko

Nyheter

Foto: Debora Mittelstaedt

31 januari 2024

Våra nya böcker i februari 2024

NyheterBoknyheter