Ed McBain

Utforska författaren

Utgivning

Om boken

Harry Bosch avvärjer en dödlig fara i form av en radioaktiv substans som hotar Los Angeles och dess invånare.

I den trettonde kriminalromanen om Harry Bosch ställs vi inför ett katastrofläge: en tunna med dödligt radioaktivt cesium har hamnat i orätta händer genom mordet på en vetenskapsman som haft tillgång till det livsfarliga ämnet. Den mördade har avrättats med två skott i bakhuvudet. Det spektakulära mordet tar Harry Bosch tillbaka in från kylan på avdelningen för "Cold cases". Nu är han på banan igen.
Det som till en början ser ut som ett rutinärende blir snart en angelägenhet för alla invånare i staden som riskerar att förgiftas av det försvunna radioaktiva ämnet. Aldrig tidigare har Harry Bosch och hans mannar ställts inför en sådan uppgift: det ultimata terrorhotet.
Hotet publicerades ursprungligen som följetong i sexton avsnitt i The New York Times Magazine. Kriminalromanen är väsentligen utökad och har försetts med fler karaktärer.

Läs mer

Michael Connelly, Ed McBain

Hotet

Om boken

Med romanen Is befäster Vladimir Sorokin sin ställning som den nya ryska prosans kung.

I Moskva härjar en grupp okända våldsverkare. De överfaller, kidnappar och slår sina offer brutalt i bröstet med en ishammare. Hos några av offren börjar hjärtat sjunga. Det betyder att de är med i samma sekt som våldsmännen.
Vladimir Sorokins nya roman är en grotesk skildring av den politiska och ekonomiska makten i Sovjetunionen igår och Ryssland idag. Sorokin tar upp arvet från den radikala ryska litteraturen på 20-talet och framför allt från Bulgakov, författaren till Mästaren och Margarita. Sorokin är en anti-ideologisk hädare, som i sina hårdkokta skildringar av våld och sex också för tankarna till Burroughs och Bukowski.

Läs mer

Is

Vladimir Sorokin, Ed McBain

Is

Om boken

Steve Carella och hans kollegor på 87:e får ett mystiskt dödsfall på halsen. De kallas till en lägenhet där en kvinna hittat sin pappa död. Det visar sig att han inte alls dött en naturlig död i hjärtattack i sömnen utan strypts ? förmodligen genom hängning. Jakten på förövarna leder poliserna in i nöjesbranschen, där stora summor står på spel. Det här är Ed McBains femtionde polisroman om 87:e polisdistriktet, vilket uppmärksammades oerhört när romanen kom ut i USA förra året. McBain är stilbildande och har fått många efterföljare.

Läs mer

Sista dansen

Ed McBain

Sista dansen

Om boken

Floridaadvokaten Matthew Hope engageras av den unga Jill Lawson. Hon vill att Hope ska leta reda på hennes man Jack som varit försvunnen i några månader. Hopes sökande efter ledtrådar för honom till New York där också Steve Carella från 87e dras in i mysteriet. En man hittas mördad på Calusas stränder ? skjuten på nära håll i ansiktet med ett hagelgevär ? med Jack Lawsons identitetshandlingar i fickorna. Det uppdagas dock snart att mannen i själva verket är en Ernest Corrington, Corry kallad, en smågangster som Lawson träffat uppe i New York. Upplösningen sker på museet i Calusa den dag som en grekiska antikviteten skall avtäckas och visas för allmänheten. Och det är inte vilken antikvitet som helst utan en lergodsbägare som påstås vara just den som den grekiske filosofen Sokrates tvingades tömma sedan han dömts till döden.

Läs mer

Sokrates bägare

Ed McBain

Sokrates bägare

Om boken

En ung kvinna hittas mördad i en park bara ett kvarter från 87:e. Obduktionen visar bl a att hon förstorat sina bröst ? inte så ovanligt om det inte var för det faktum att hon var nunna! Samtidigt jagar männen på 87:e The Cookie Boy, en inbrottstjuv som alltid lämnar en påse chokladkakor som tack hos sina offer. Som alltid i McBains böcker är det livet på 87:e som är det centrala. Förhållandet mellan poliserna och de människor de kommer i kontakt med är nästan viktigare än själva huvudintrigen. Och McBain är utan tvekan mästaren i genren. Hans dialoger överträffar alla hans efterföljare vare sig det är TV-serier eller hans många epigoner bland deckarförfattarna. I januari kom McBains 50:e bok om 87:e ut i USA och han hyllades med många och långa artiklar i alla prestigetidningar som New York Times Book Review och New Yorker. Den första boken i serien kom redan 1956.

Läs mer

Stora stygga stan

Ed McBain

Stora stygga stan

Om boken

En yngling med en sprayflaska är ingen match för en mördare med pistol - och ett dödligt sikte inställt på stadens graffitikonstnärer. En efter en hittas de unga målarna döda, brutalt täckta med färg och blod. Samtidigt leder Den döve, 87:e distriktets gäckande skugga, poliserna på villovägar med ledtråd efter ledtråd, på väg mot ett fruktansvärt brott som kommer få graffitimördaren att verka amatörmässig.

Läs mer

Trubbel

Ed McBain

Trubbel

Om boken

Emma Bowles, fru till den framgångsrika affärsmannen Martin Bowles, upptäcker att hon svävar i livs fara. För att lugna henne anlitar Martin livvakten Denker för att skydda henne. Det fungerar, förutom att hon utsätts för två näst intill dödliga olyckor under Denkers uppsyn. Osäker på vem hon kan lita på gör Emma det enda rimliga för en dam i nöd: hon ringer poliserna vid 87:e distriktet. Carella och Meyer blir snabbt misstänksamma mot situationen och särskilt mot Denker.

Läs mer

Kyss

Ed McBain

Kyss

Om boken

Kvinnan var tveklöst död, hennes ansikte och kropp illa tilltygade av en kniv. Vad är det för nät av pengar, sex och girighet som snärjt offret Susan Braur? Högen med osignerade erotiska brev som finns på brottsplatsen blir den första ledtråden. När sedan mordet på Susans älskare, en gift advokat i 60-årsåldern, sker, leder det poliserna till kvinnorna som kastats åt sidan: advokatens fru, hans ex, hans döttrar. Och för kommissarie Carella, med mordet på sin far färskt i minnet, blir det hela en jakt på den som gjorde hans mor till änka och dömde hela hans familj till livslång sorg.

Läs mer

Änkor

Ed McBain

Änkor

Om boken

Kriminalkommissarie Nellie Brand är fullt inställd på en morddom i fallet där en skådespelerska mördats kallblodigt utanför teatern där hon arbetar. Steve Carella, däremot, är säker på att Nellie har fel gärningsman och kämpar vidare med fallet tillsammans med stans mest korrupta polis. Medan Bert Kling förhör vittnen och misstänkta, allt ifrån föreställningens producenter till författare, till huvudrollsinnehavarens inhoppare, lyckas han inte förtränga sitt privatliv. Han är nämligen förälskad. I en läkare. Som råkar vara chefskirurg. Som även råkar vara en svart kvinna. Men i staden Isola är ingenting svart och vitt - ingen är helt oskyldig. Och i 87:e distriktet är alla förälskade i något, även om det bara är ond, bråd död.

Läs mer

Romans

Ed McBain

Romans

Om boken

Trots att de arbetat med mord och brutala brottslingar i det 87:e distriktet i över ett decennium har poliserna Bert Kling och Steve Carella aldrig sett mord som dessa. Sex nakna kroppar, ett av dem ett spädbarn, och ingen vet vilka offren är. Ett anonymt telefonsamtal leder King och Carella in i ett personligt gängkrig. Nu riskerar de att fastna i skottgluggen av organiserad brottslighet i stadens mörkaste vrår.

Läs mer

Gänget

Ed McBain

Gänget

Om boken

I Calusa, Florida möts leksaksdesignern Elaine Commins och paret Toland, ägare till den stora leksakskedjan Toyland & Toyland, i en bitter rättegångsstrid om vem som har rätten till den vindögda björnen. Elaine hävdar att hon utvecklat den lilla nallebjörnen efter att hon slutat hos Toylands, medan paret Toland menar att Elaine helt enkelt stulit idén under sin tid som anställd hos dem. Advokat Matthew Hope är Elaines ombud i ett varumärkesmål han egentligen inte behärskar och när Brett Toland efter de inledande rättegångsdagarna hittas mördad ombord på sin lyxjakt i den förnäma båtklubbens hamn blir ärendet än mer komplicerat. Plötsligt dyker besvärande händelser från Elaines bakgrund upp och Matthew Hope får undvikande och svävande svar på alla sina frågor. Att Elaine ljuger står till slut klart. Men är hon verkligen en mördare? Vid sidan av de mycket populära polisromanerna om Carella och kollegorna i 87:e distriktet har Ed McBain även nått en stor läsekrets med sina böcker om Floridaadvokaten Matthew Hope. Detta är den tolfte i den serien.

Läs mer

Den vindögda björnen

Ed McBain

Den vindögda björnen