Norstedts ger ut Bob Dylans memoarbok och samlade sångtexter på nytt

Datum

21 October 2016

Självbiografiska Memoarer utkom ursprungligen på svenska 2004, översatt av Mats Gellerfelt. Boken tar sin början i det tidiga 60-talet när Bob Dylan flyttar till New York och hans musikkarriär tar fart. Memoarer finns redan nu som ljudbok och är inläst av Örjan Ramberg, samt som e-bok. Den inbundna utgåvan kommer att finnas i bokhandeln i slutet av oktober.

Norstedts ger under hösten även ut Bob Dylans alla texter i samlingen Sångtexter 1961–2012. Den svenska utgåvan är försedd med ett helt nytt förord av journalisten Fredrik Virtanen.

– Vi på förlaget har en lång relation med Bob Dylan och har under åren även givit ut flera biografier över Dylan. Därför känns det väldigt roligt att på kort tid kunna ge ut hans egna verk på svenska igen, säger Eva Gedin, förlagschef på Norstedts.

Relaterat

Om boken

Med moderna klassiker som Like a Rolling Stone, Mr. Tambourine Man and The Times They Are a-Changin är Bob Dylan en av vår samtids mest betydande låtskrivare och musikpoeter. Här samlas texter från början av hans karriär till idag för första gången försedda med hans egna redigeringar och omarbetningar. Dylan är känd för att ändra i sina texter, till och med i sina mest älskade sånger, vilket gör den här utgåvan till ett måste för såväl fans som fanatiker.

Den svenska utgåvan av Sångtexter 1961-2012 innehåller ett helt nyskrivet förord av Fredrik Virtanen.

Läs mer

Bob Dylan

Sångtexter 1961-2012

Om boken

Platsen är Greenwich Village. Tiden är 1961, hans första år på Manhattan.

Bob Dylans New York är en magisk möjligheternas plats med ett överflöd av musikklubbar och caféer, ständiga nattliga fester, nya litterära rörelser på framväxt, snabba kärleksaffärer och tillfälliga förbindelser men också nya vänskapsband för livet.

Melankoliska hågkomster varvas med genomträngande och skarpa iakttagelser av den tid som var. Ibland lämnar berättelsen både tid och rum och gör utflykter till New Orleans, Woodstock och Minnesota.

Med ojämförlig berättarbegåvning gör Bob Dylan sin alldeles egen betraktelse över livet och de människor och platser som format honom och hans konst. En personlig skildring om en omtumlande tid och ett närgånget porträtt av en samtidsepok. Ibland avslöjande, ofta lågmält humoristiskt, alltid poetiskt och passionerat. Bob Dylan ger oss en fascinerande inblick i sin tidigare så slutna tankevärld.

Läs mer

Memoarer

Bob Dylan

Memoarer

Relaterade artiklar

Foto: Columbia Records/William Claxton

7 juni 2017

Bob Dylans Nobelföreläsning