Bob Dylans Nobelföreläsning

Foto: Columbia Records/William Claxton

Datum

7 Juni 2017

Foto

Columbia Records/William Claxton

Bob Dylan, 2016 års pristagare av Nobelpriset i litteratur, har levererat den föreläsning alla Nobelpristagare måste ge för att få ta del av prissumman.

I måndags eftermiddag publicerade Svenska Akademien talet på sin hemsida, tillsammans med en ljudfil där Bob Dylan själv håller talet. I talet reflekterar Dylan över hur hans sångtexter förhåller sig till den litterära traditionen och berättar vilka böcker som gjort störst avtryck på honom.

Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius skriver i ett pressmeddelande att talet är ”något utöver det vanliga och retoriskt fulländat, som man kan förvänta sig”.

”Talet är extraordinärt och, som hade kunnat förväntas, vältaligt. Nu när föreläsningen har levererats närmar sig Dylanäventyret sitt slut”, fortsätter hon.

Hör talet eller läs det i sin helhet hos Svenska Akademien.

Relaterat

Om boken

Med moderna klassiker som Like a Rolling Stone, Mr. Tambourine Man and The Times They Are a-Changin är Bob Dylan en av vår samtids mest betydande låtskrivare och musikpoeter. Här samlas texter från början av hans karriär till idag för första gången försedda med hans egna redigeringar och omarbetningar. Dylan är känd för att ändra i sina texter, till och med i sina mest älskade sånger, vilket gör den här utgåvan till ett måste för såväl fans som fanatiker.

Den svenska utgåvan av Sångtexter 1961-2012 innehåller ett helt nyskrivet förord av Fredrik Virtanen.

Läs mer

Bob Dylan

Sångtexter 1961-2012

Om boken

Platsen är Greenwich Village. Tiden är 1961, hans första år på Manhattan.

Bob Dylans New York är en magisk möjligheternas plats med ett överflöd av musikklubbar och caféer, ständiga nattliga fester, nya litterära rörelser på framväxt, snabba kärleksaffärer och tillfälliga förbindelser men också nya vänskapsband för livet.

Melankoliska hågkomster varvas med genomträngande och skarpa iakttagelser av den tid som var. Ibland lämnar berättelsen både tid och rum och gör utflykter till New Orleans, Woodstock och Minnesota.

Med ojämförlig berättarbegåvning gör Bob Dylan sin alldeles egen betraktelse över livet och de människor och platser som format honom och hans konst. En personlig skildring om en omtumlande tid och ett närgånget porträtt av en samtidsepok. Ibland avslöjande, ofta lågmält humoristiskt, alltid poetiskt och passionerat. Bob Dylan ger oss en fascinerande inblick i sin tidigare så slutna tankevärld.

Läs mer

Memoarer

Bob Dylan

Memoarer

Relaterade artiklar

Foto: Columbia Records/William Claxton

7 juni 2017

Bob Dylans Nobelföreläsning