Fredrik Virtanen har skrivit förordet till Bob Dylans Sångtexter 1961-2012

Foto: Columbia Records

Datum

16 December 2016

Foto

Columbia Records

”Han är en av Sveriges skarpaste skribenter, hans penna är lika politiskt vass som kulturellt bred. Därför var han vårt bästa och främsta val för den här boken”, säger Norstedts förlagschef Eva Gedin om beslutet att be Fredrik Virtanen skriva ett förord till den nya utgåvan av Sångtexter 1961-2012. Vi bad Fredrik själv berätta hur arbetet gick till.

Fredrik, vilken var din första tanke när du fick frågan om du ville skriva förordet?

Ett: Att de borde ringt PO Enquist. Två: Att det här är en vild häst att tämja och jag har inte ens sporrar.

Jag vet att du själv skrev till Dylans agenter för att bli godkänd för uppdraget, vad skrev du till dem?

Exakt så här:

”Dear Sirs,

Ain’t it just like the night to play tricks when you’re tryin’ to be so quiet?

It would be an honour for me as a lifelong Bob Dylan fan, but even more as a pop culture journalist, to make a few remarks on the genius of Mr. Dylan’s writing. The foreword would essentialy focus on the gravity and depth of the lyrics. This is, in my point of view, even more than the showmanship and howlin’ voice, the key to the overwhelming impact Mr. Dylan has had on the world.”

Det var bara ett utkast till vad jag tänkte skriva, ihopkladdat på en minut, ej korrläst och med tvivelaktig grammatik, som jag skickade till Eva Gedin för synpunkter. Men hon drog iväg det, det var brådis, och det räckte tydligen så. ”I had them at Visions of Johanna”, för att citera Rene Zellweger.

Nu kom ju inte Dylan till Stockholm för att ta delta i ceremonin den 10 december, hur hoppas du att han firade priset?

Genom att fila på en mycket skarp föreläsning. De få gånger han hållit tal har han bländat åhörarna med humor och bildning, men då vanligtvis med djupa musikaliska och historiska referenser. Här kan man anta att han kan blända oss med möjligen mer oväntade litterära kunskaper. Bob Dylan har alltid oväntade talanger, de flesta vet inte att han är enormt duktig på att svetsa till exempel.

Relaterat

Om boken

Med moderna klassiker som Like a Rolling Stone, Mr. Tambourine Man and The Times They Are a-Changin är Bob Dylan en av vår samtids mest betydande låtskrivare och musikpoeter. Här samlas texter från början av hans karriär till idag för första gången försedda med hans egna redigeringar och omarbetningar. Dylan är känd för att ändra i sina texter, till och med i sina mest älskade sånger, vilket gör den här utgåvan till ett måste för såväl fans som fanatiker.

Den svenska utgåvan av Sångtexter 1961-2012 innehåller ett helt nyskrivet förord av Fredrik Virtanen.

Läs mer

Bob Dylan

Sångtexter 1961-2012

Relaterade artiklar

Foto: Columbia Records/William Claxton

7 juni 2017

Bob Dylans Nobelföreläsning