Bob Dylan tar emot sitt Nobelpris i helgen

Foto: Columbia Records/WilliamClaxton

Datum

29 Mars 2017

Foto

Columbia Records/WilliamClaxton

Nu är det klart att Svenska Akademien kommer att träffa Bob Dylan under helgen för att överlämna Nobelpriset i litteratur.

I helgen gör Bob Dylan två spelningar i Stockholm och då träffas Dylan och Svenska Akademien. Vid mötet lämnas Nobeldiplomet och Nobelmedaljen över, skriver DN som också berättar att ständiga sekreteraren Sara Danius i sin blogg berättar att mötet blir ”litet och intimt, och inga medier kommer att närvara".

Bob Dylan kommer inte att ge någon Nobelföreläsning under helgen, däremot tycks en inspelad sådan vara att vänta. Senast det hände var 2013 då Alice Munro fick sitt pris.

Relaterat

Om boken

Med moderna klassiker som Like a Rolling Stone, Mr. Tambourine Man and The Times They Are a-Changin är Bob Dylan en av vår samtids mest betydande låtskrivare och musikpoeter. Här samlas texter från början av hans karriär till idag för första gången försedda med hans egna redigeringar och omarbetningar. Dylan är känd för att ändra i sina texter, till och med i sina mest älskade sånger, vilket gör den här utgåvan till ett måste för såväl fans som fanatiker.

Den svenska utgåvan av Sångtexter 1961-2012 innehåller ett helt nyskrivet förord av Fredrik Virtanen.

Läs mer

Bob Dylan

Sångtexter 1961-2012

Om boken

Platsen är Greenwich Village. Tiden är 1961, hans första år på Manhattan.

Bob Dylans New York är en magisk möjligheternas plats med ett överflöd av musikklubbar och caféer, ständiga nattliga fester, nya litterära rörelser på framväxt, snabba kärleksaffärer och tillfälliga förbindelser men också nya vänskapsband för livet.

Melankoliska hågkomster varvas med genomträngande och skarpa iakttagelser av den tid som var. Ibland lämnar berättelsen både tid och rum och gör utflykter till New Orleans, Woodstock och Minnesota.

Med ojämförlig berättarbegåvning gör Bob Dylan sin alldeles egen betraktelse över livet och de människor och platser som format honom och hans konst. En personlig skildring om en omtumlande tid och ett närgånget porträtt av en samtidsepok. Ibland avslöjande, ofta lågmält humoristiskt, alltid poetiskt och passionerat. Bob Dylan ger oss en fascinerande inblick i sin tidigare så slutna tankevärld.

Läs mer

Memoarer

Bob Dylan

Memoarer

Relaterade artiklar

Foto: Columbia Records/William Claxton

7 juni 2017

Bob Dylans Nobelföreläsning